Zagreb, 16.-18.5.2014.

Izložbe za odmor očiju

Izložbe za odmor očiju

5.5.2014.

Osim što je SFeraKon mjesto utaživanja vaših nesvakidašnjih interesa o kojima je nezgodno pričati s prosječnim homo sapiensom, SFeraKon je također i mjesto kulturnog uzdizanja. Ne, nećemo vas natjerati da uzdišete nad čudima moderne umjetnosti i pravite se da ih razumijete, već ćemo vas pozvati da razgledate izložbe dvoje esefičnih likovnih umjetnika i izložbu grupe umjetnika iz budućnosti, koji su danas još uvijek djeca – riječ je o radovima djece i mladih nagrađenih SFERICAMA.

Mlada umjetnica Nadja Ivanović podrijetlom je iz Beograda gdje je diplomirala na fakultetu likovnih umjetnosti. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Njezina djela će vas potaknuti na istraživanje dualizma podsvjesnog i svjesnog uma. U centru njenoga rada nalazi se osoba izolirana iz društva i u konstantnom preispitivanju stvarnosti. Nadju okupira proces stvaranja iluzija, a njena likovna djela su manifestacija tih iluzija. Uz to, obavezno pogledajte Nadjino djelo koje (slučajno ili ne) koristi uvriježen motiv jezivih SF zečeva.

Naš drugi gost je etablirani umjetnik Vladimir Samobor koji je rođen u Varaždinskim Toplicama 1931. godine. Svoje radove izlaže već više od pedeset godina tako da je pokupio pozamašna priznanja i nagrade među kojima je i Plaketa grada Zagreba. Njegovo slikarstvo usko je povezano sa znanstvenom fantastikom. Oduvijek su ga privlačili neobični oblici i forme što se vidi u prisutnosti raznih geometrijskih forma u njegovim djelima. Na SFeraKonu će izlagati slike koje su vezane uz SF i bit postojanja u brojevima, a također imaju motive života, energije i sile kretanja. Dio Vladimirovih viđenja o ovim temama ćete moći čuti na njegovom predavanju “Bit postojanja u brojevima“.

Jedna od tradicija SFeraKona je i izložba dječjih radova nagrađenih nagradom SFERICA SFerinog likovnog i literarnog natječaja za djecu i mlade. Ove godine je na natječaj pristiglo 1600 likovnih radova iz cijele Hrvatske, pa će biti zanimljivo vidjeti najbolje u takvoj konkurenciji. Radovi na ovoj izložbi imaju očaravajuću svježinu i originalnost, a ako naletite na autore među klincima koji kruže po konvenciji, dobro upamtite njihova imena. Nikad se ne zna, možda ćete se za dvadesetak godina u nekoj galeriji moći pohvaliti kako ste s avangardnim umjetnikom u mladim danima pili sok i raspravljali o prednostima akvarela nad flomasterom…

Ako ćete biti inspirirani ovim djelima, na SFeraKonu uvijek možete pronaći papire za crtkaranje na zidu pored igraonice. Ako ne budete zadovoljni svojim djelom, potražite u igraonici igru na ploči Fresco i barem tamo nacrtajte to novo čudo :)

Kompletan popis izložbi na SFeraKonu 2014 možete naći ovdje.

 

Komentiraj