Zagreb, 16.-18.5.2014.

Okrugli stolovi i tribine

SATNICA
SCIENCE FICTION & POLITICS
Raspravljaju: Chris Beckett, Dalibor Perković, Ratko Martinović
(Razgovor se vodi na engleskom jeziku)
Kako znanstvena fantastika prikazuje političke sustave i kako anticipira buduće političke trendove? Može li nas nešto naučiti iz svoje analilze sistema koji ne postoje u stvarnom svijetu?
Politicians should read science fiction, not westerns and detective stories. - Arthur C. Clarke
ŽANROVSKA KNJIŽEVNOST ZA MLADE
Raspravljaju: Vesna Kurilić, Ana Briški, Ivana Žderić
Ovaj panel je prošireno izdanje i nastavak sličnoimenog predavanja održanog na Rikonu 2013. Što i zašto čitaju mladi, kako do toga dolaze i s kojim se vrstama cenzure susreću pri svom čitateljskom odrastanju samo su neka od pitanja o kojima će razgovarati predstavnici nakladnika, dječji knjižničari i mladi čitatelji.
Vesna Kurilić dugogodišnja je zaljubljenica u fantastiku za mlade i ine, larperica, knjižničarka i spisateljica. Dobitnica je SFERE za minijaturu 2013., suosnivačica najdugovječnijeg čitateljskog kluba za mlade u Rijeci i strastvena obožavateljica vukodlaka. Piše za Magazin Gradske knjižnice Rijeka i larpersko-geekovski blog Skirts'n'Wolves.
O STANJU U DOMAĆOJ FANTASTICI I ŽANROVSKO PRIGOVARANJE
Vodi: Davorin Horak
Iako je velikoj većini nevažno, bez rasprave o stanju žanra (primarno literarne komponente, ali dobrodošli su i ostali 'mediji') nema mu opstanka. Uz nadglasavanje, šamaranje a vjerojatno i vrijeđanje, očekujemo sve one koji imaju što za reći o stanju u domaćoj fantastici, prevođenju, izdavaštvu, fandomu, nedostatku para, konvencijama, međusobnom optuživanju, pisanju, crtanju i žanrovskim nagradama. Svakom sudioniku poklon! Možda bude i cuge za svako suho grlo koje bude iznijelo svoje mišljenje.
Davorin Horak je urednik časopisa Sirius B i portala Inverzija.net.
KUDA IDU DIVLJE SVINJE iliti
KAMO KREĆE AUTOHTONI FANTASY ROMAN ZA MLADE

Raspravljaju: Nataša Govedić, Milena Benini, Mihaela Marija Perković, Vladimira Becić
Kako stoje stvari vani odavno je poznato: dva dečka, jedna cura, ubaci očnjake/kandže/čarobne štapiće i pokojeg jednoroga (u nedostatku istog i zmajevi su sasvim okej) i evo formule za uspjeh young adult fantasy romana iliti fantasy romana za mlade. Ne zaboravimo da netko od gore navedenih mora biti po nečem poseban/izabran/drugačiji. Sile Zla su jake ali ne dovoljno i ljubav na kraju pobjeđuje. Da li je upravo ovako jednostavan recept za uspjeh razlog zašto se fantasy romani za mlade a priori tretiraju kao treš literatura? Kako autohtona sorta gore narečenih romana preživljava pod čitalačkim nebom Lijepe Naše?
- Nataša Govedić teatrologinja je, kazališna kritičarka, mama, urednica, aktivistica čitanja djeci, dramaturginja, izvođačica i docentica na Akademiji dramskih umjetnosti te na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Ne može biti “samo jedno” i ne vjeruje da se ljudsko tijelo ikada može smjestiti u zijev uskih ladica. Objavila je deset knjiga iz područja teatrologije i dvije knjige za djecu (Čarozapisi i Mrežir).U području pisanja za djecu njeguje sklonost prema neumjerenosti i istinitosti fantastike.Radi na kazališnoj autorskoj i suautorskoj izvedbenoj sceni, suosnivačica je Instituta za katastrofu i kaos, međunarodnog performativnog kolektiva.
- Milena Benini bavi se SF-om više-manje otkad zna za sebe, i to na sve moguće načine. Usput je postala komparatist književnosti i prevela cijelu hrpu knjiga, a trenutno radi kao urednica u Lumenu. Može je se naći na twitteru@Milerama i na tumblru milenab.
- Mihaela Marija Perković (1976.) diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost te novinarstvo u Zagrebu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U SFeri je piaruša, organizatorica i povremeno voditeljica radionica kreativnog pisanja te predsjednica žirija za nagradu SFERA. U fandomu je europska administrarica fanovskog fonda GUFF (dajte joj svoje SF stvari za aukciju!), u Ubiqu je dio uredništva, a piše i za NOSF.net. Povremeno piše i fikciju, neradovito bloga na www.rantalica.com, luda je za Australijom, plivanjem, žanrom i Bračem. Vrlo je glasna i najzad se pomalo pomirila se s činjenicom da je majka.
- Vladimira Becić je psiholog po struci, vojnik stjecajem okolnosti, a pisac igrom slučaja. Autorica je brojnih kratkih, a i onih ne tako kratkih priča i jednog romana Orsia. Suradnik Grifona, prvog fantasy časopisa u Hrvatskoj, portala Fantasy Hrvatska, gdje joj je uža specijalnost područje židovske mitologije te portala za znanstvenu fantastiku, fantastičnu književnost i film Inverzija.net.
Pasionirani čitatelj kriminalističkih i fantasy romana. Nada se jednog dana napisati roman u stilu Agathe Christie. Ili barem stvoriti novog Sherlocka Holmesa. Može je se naći na www.vladimira-becic.com
ORIGAMI ART: PARALELNI SVIJET ZNANOSTI I UMJETNOSTI
Vodi: Sanja Srbljinović Čuček
Tribina započinje projekcijom nagrađenog dokumentarca Vanesse Gould Between the Folds. Kroz razgovore s desetak svjetski poznatih origami umjetnika i znanstvenika, Film dočarava kontrapunkte viđenja moderne origami umjetnosti i njezinog potencijala u današnjem svijetu. Zapanjujuće transformacije papira od superkompleksnih struktura do minimalističkih formi imaju svoju paralelu i u životima samih umjetnika, koji napuštaju svoj uobičajeni način života da bi se posvetili umjetnosti presavijanja papira. Nakon projekcije, predviđen je razgovor o idejama i pitanjima koje film pokreće.
Ponijeta vizijom i značajem moderne origami umjetnosti u današnjem društvu, Sanja Srbljinović Čuček potiče origami izložbe i događanja u Hrvatskoj, u suradnji s AMPEU, Veleposlanstvom Japana, sveučilištima, otvorenim učilištima, galerijama, udrugama, knjižnicama i drugim kulturno-obrazovnim institucijama. Okuplja naše talente i zaljubljenike modernih origami kreacija, smišlja vlastite modele, objavljuje dijagrame u stranim origami publikacijama, piše blog Origami art Novosti. Jedna je od osnivača Hrvatskog origami društva.