Zagreb, 16.-18.5.2014.

Filmski program

SATNICA
KRATKA REVIJA KRATKOG (SF) FILMA I & II (37' & 70')
Vodi: Ana Miljanić
Prikazat će se sedam filmova mladih, nepoznatih, ali izvrsnih filmaša koji su tek započeli svoj autorski rad, no već su privukli svačiju pažnju. Neki od tih filmova pokupili su veći broj nagrada na raznim natjecanjima i festivalima, a jedan od njih, odličan Abe autora Roba McLellana, otkupila je produkcijska kuća MGM ne bi li snimila dugometražni film temeljen na temama iz filma. Ne propustite priliku vidjeti buduće blockbustere!
HOW TO SURVIVE ZOMBIE APOCALYPSE (15')
Autori: Vedran Marjanović, Domagoj Mrkonjić
How to survive a Zombie Apocalypse trilogija inspirirana je mnogobrojnim zombie naslovima kao što su Zombieland, TV serijom The Walking Dead, Resident Evil serijalom, te mnogim drugim zombie naslovima, ali i Vodičem kroz galaksiju za autostopere te Starship Troopersima. How to survive a Zombie Apocalypse trilogija je svojevrsni tutorijal koji vas na zabavan način “uči” kako preživjeti zombie apokalipsu ukoliko do nje uistinu dođe.
Vedran Marjanović, (Osijek, 1981.), osječki filmaš poznatiji internet generaciji kao autor prvog domaćeg web serijala Kako preživjeti zombi apokalipsu (2012-2013.), vlasnik poznatog Weksflick kanala i predsjednik istoimene udruge. Živi i radi u Osijeku kao fotograf, animator i redatelj spotova i tv reklama.
Domagoj Mrkonjić, (Osijek, 1981.), magistra je kazališne umjetnosti – akademski glumac i lutkar. Kao glumac radi honorarno u kazališnim predstavama (Osijek, Požega, Vinkovci, Vukovar) i filmskim projektima udruge Weksflick, gdje se djeluje i kao producent.
Weksflick linkovi: Web : : YouTube kanal
JUGOISTOČNO OD RAZUMA
(predstavljanje s projekcijom)

Režija: Ratimir Rakuljić
Predstavlja: Davorin Horak
Život srednjoškolke Andree čini se sasvim običan, dok se u jednom trenutku ne zatekne daleko, daleko od svega što poznaje…
Andrea nema oca, a majka ju ostavlja na čuvanje kod polubrata i njegove trudne djevojke, te nestaje bez traga. Njezina misija postaje pronaći svoju majku i odgovore na pitanja o vlastitome identitetu. Dok ona traži majku, jedna tajanstvena ličnost poslala je plaćenike da pronađu nju. U Andreinoj prošlosti krije se objašnjenje zašto je ona jedna posebna djevojka – nada čitavih civilizacija. Njezina majka i odavno odsutni otac samo su figure smještene na suprotstavljene strane drevne bitke. No gdje su figure, tu su i gospodari, a Andrea niti ne sluti koliko su joj blizu.
Jugoistocno od razuma (JiOR) je znanstveno-fantasticna avantura i prva hrvatska SF web serija. U službenoj konkurenciji Los Angeles Web Series Festivala osvojila je nagrade u pet kategorija: vizualni i specijalni efekti, oblikovanje zvuka, fotografija, montaza i rezija!
Na prošlom SFeraKonu
JiOR se najavio trailerom, a ove godine dođite poslušati kako je serija snimljena i što se sve događalo u Los Angelesu.
Nakon predstavljanja slijedi projekcija cijele sezone.
- Trailer!
Ratimir Rakuljić je filmaš i VFX umjetnik. Autor je serije Jugoistocno od razuma na kojoj ujedno potpisuje vizualne efekte i režiju.
PAS BOJE NEBA (50')
Redatelj i scenarist: Hrvoje Mužević
Glavna uloga: Chosen One von Unterwein
Premijera akcijsko-humornog SF amaterskog filma redatelja Hrvoja Muževića , priča o ogromnom plavom psu koji je nakon ubojstva vlasnika prihvatio život u šumi, kojom poput Zagora. Spašava malog dječaka, siroče, i odgaja ga u skladu sa mudrostima "starih indijanaca". Međutim, dječaka posvajaju u drugi grad i dugi niz godina se ne vide. Kad se konačno ponovno sretnu, pas otkriva da je dječak odrastao, opterećen kreditima, otkazom, korumpiranim šefom i problematičnom ženom. Razilaze se razočarani, no pojavljuje se lokalni tajkun koji u svoju zbirku prepariranih životinja želi krzno plavog psa. Ponuda rješava sve kredite i nekadašnji prijatelji počinju lov po šumi.Dva ratnika spremna na sve ...
Film prikazuje sve današnje probleme kroz akcijsko fantastičnu priču. Uz ljude i pse u filmu ravnopravno glume jeleni, srne i veprovi. Svi imaju govorne uloge, a psi pucaju iz pištolja, postavljaju zamke, skaču u provalije, penju se uz litice... U glavnoj ulozi je njemačka doga Chosen One, koji je sa tri mjeseca postao europski šampion, školuje se za spasilačkog psa i gostovao je na svim tv kućama i novinama. Njegova je baka Saabor, poznata i kao vozačica automobila (i ona se pojavljuje u filmu).
- Trailer!
Hrvoje Mužević je poznat po zabavnim akcijske filmovima u kojima neku ulogu uvijek imaju životinje, što je rijetko viđeno na našim prostorima. Reklamom sa njemačkom dogom Seljačka kobasica je osvojio 2. mjesto na 20.Danima hrvatskog filma, a prošle godine je sa svoja dva filma osobno otvorio Trash festival u Varaždinu, na kojem je 2012. osvojio glavnu nagradu po izboru publike filmom Vrijeme mutanata. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja filmovima Bjesomarova kći i Vrijeme mutanata vraća nam se s novim uratkom.
BETWEEN THE FOLDS (56')
Redateljica i scenaristica: Vanessa Gould
Kroz razgovore s desetak svjetski poznatih origami umjetnika i znanstvenika, film dočarava kontrapunkte viđenja moderne origami umjetnosti i njezinog potencijala u današnjem svijetu. Zapanjujuće transformacije papira od superkompleksnih struktura do minimalističkih formi imaju svoju paralelu i u životima samih umjetnika, koji napuštaju svoj uobičajeni način života da bi se posvetili umjetnosti presavijanja papira.
- Trailer!
Nakon projekcije, predviđen je razgovor o idejama i pitanjima koje film pokreće!