Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predstavljanja

SATNICA
RAZGOVOR S POČASNIM GOSTOM CHRISOM BECKETTOM
Vodi: Davorin Horak
(Razgovor se vodi na engleskom jeziku)
PREDSTAVLJANJE KNJIGE SUBLIMINALNE PORUKE S POSEBNIM POVEĆALOM NA LITERATURU I FILM
Ratko Martinović

Knjiga Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering nastoji ući u pozadinu ljudske težnje za skrivanjem određenih sadržaja i plasmanom istih u podsvijest. Kako je sama tema sve češći motiv znanstvenih studija, tako raste i njezina uporaba u praksi, kao i kontroverza u javnosti. Koji je motiv kreatora ovih poruka i gdje se najčešće mogu vidjeti u svijetu oko nas i umjetničkim dostignućima, pogledajte na predavanju i promociji knjige.
Ratko Martinović je autor, novinar i predavač iz Slavonskog Broda. Trenutno se bavi uredničkim poslom na online izdanju magazina Nexus i Svjetlost, piše blog na Večernjem, kolumnu na Brod Portalu i sudjeluje u organizaciji brodske SF konvencije Marsonikon. U slobodno vrijeme piše kratke SF priče i radi na romanu, a u travnju mu je izašla i druga knjiga Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering.
PREDSTAVLJANJE SF ROMANA 041
Saša Šebelić & Davor Šišović

U svijetu satkanom od besprizornog konzumerizma, jedino što u bespućima potrošačkog društva ima snagu je porezna prisila. „Vrući krumpir“ porezne uprave dodijeljen je mladoj inspektorici Leweli. Specifično utjerivanje duga bez mogućnosti odbijanje zadatka i sigurnim promaknućem po okončanju. Bez pretjeranog entuzijazma Lewela kreće na zadatak ne kojem su njeni prethodnici ostali „kratkih rukava“ i „polomljenih zuba“, ne sluteći da kada prođe kroz trošna vrata neugledne trgovine smještene u centru metropole ništa više neće biti isto. Jer dotični porezni obveznik bavi se krajnje neobičnom djelatnošću, prodajom osjećaja ...
- Saša Šebelić je noću istarski pisac spekulativne fikcije a danju stomatolog. Rođen je u Zagrebu, mladost provodi u Medulinu i Puli. Sretno oženjen, ponosni je otac kćeri Jelene. Omiljeni hobi mu je tenis uz druženje s prijateljima, ali i dobra knjiga te uživanje u sedmoj umjetnosti. U tračcima preostalog slobodnog vremena piše znanstveno-fantastične kratke priče u kojima pokazuje sklonost eksperimentalnoj formi, jakoj socijalnoj kritici i ekološkoj tematici, često drsko miješajući žanrove, dok radnju smješta u lokalno okruženje. Autor je romana Medul(in)vazija, Medulinski simulakrum, hit romanaLikantropija, Vampi(ST)ria, 041 i Zovite me Jurina.
Web: Ezopove Fantazmagorije
Facebook: Ezopove Fantazmagorije
- Davor Šišović, novinar je Glasa Istre, publicist i istraživač povijesnog i duhovnog naslijeđa Istre,
spiritus movens sf i fantasy scene u Istri, a i šire. Voditelj je Festivala fantastične književnosti u Pazinu
moderator brojnih nezaboravnih promocija

Web: Davor Šišović Home page
Blogovi: Bookaleta, Knjiga za plažu
TESC - ELDER SCROLLS LARP
Marko Zadro

TESC (The Elder Scrolls Chronicles) je novi LARP (Live Action Roleplay) organiziran na području Hrvatske. Radi se, naime, o tipu igre gdje igrači preuzimaju uloge likova u svijetu zvanom Tamriel. Radnja se događa u istoimenom svijetu kao i poznatom serijalu video-igara kompanije Bethesda, The Elder Scrolls. Na ovom predstavljanju organizatori LARPa otkrit će vam o čemu se točno radi te kako se možete uključiti. LARP je namijenjen svima, bili oni fanovi serijala ili znatiželjne individue koje žele probati nešto novo.
Marko Zadro je student diplomskog studija anglistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno "odrađuje" zadnji semestar studija, a u slobodno vrijeme se bavi LARPom. možete ga kontaktirati na ragelance (at) gmail.com
- TESC blog: Elder Scrolls
PREDSTAVLJANJE UDRUGE WEKSFLICK
Vedran Marjanović & Domagoj Mrkonjić

WEKSFLICK je novoosnovana udruga za promicanje audiovizualnog stvaralaštva, te ga čine svi oni koji doprinose i potiču filmsku djelatnost u Osijeku. Do sada su objavili 20-ak kratkih filmova od kojih je možda najpoznatija njihova trilogija How to survive a Zombie Apocalypse. Jedan od radova koji će predstaviti je njihova nova Star Wars parodija - Darth side of Light.
- Vedran Marjanović, (Osijek, 1981.), osječki filmaš poznatiji internet generaciji kao autor prvog domaćeg web serijala Kako preživjeti zombi apokalipsu (2012-2013.), vlasnik poznatog Weksflick kanala i predsjednik istoimene udruge. Živi i radi u Osijeku kao fotograf, animator i redatelj spotova i tv reklama.
Web: Weksflick
- Domagoj Mrkonjić je rođen u Osijeku 1988, gdje se školuje i stječe zvanje magistra kazališne umjetnosti – akademski glumac i lutkar. Kao glumac radi honorarno u kazališnim predstavama (Osijek, Požega, Vinkovci, Vukovar) i filmskim projektima udruge Weksflick, gdje se djeluje i kao producent.
SF PRIČA iQ MAGAZINA / VEČERNJEG LISTA
Milena Benini & Danijel Lijović & Dario Markas

Novi natječaj za kratku SF priču u organizaciji iQ magazina Večernjeg lista, predstavit će predsjednica žirija Milena Benini i pomoćnik urednice iQ magazine Danijel Lijović.
Priče izabrane u prvom krugu pogledajte ovdje.
- Milena se bavi SF-om više-manje otkad zna za sebe, i to na sve moguće načine. Usput je postala komparatist književnosti i prevela cijelu hrpu knjiga, Radi kao urednica u Lumenu, a da joj ne usfali SF-a vodi iQ-ov žiri. Može je se naći na twitteru@Milerama i na tumblru milenab.
- Danijel je izvršni urednik portala Vecernji.hr i pomoćnik urednice
iQ magazina Pasionirani ljubitelj SF žanra uz moto Star Trek prije Star Warsa. Iako voli remakeove filmova J. J. Abramsa zbog akcije, ne smatra ih pravim Star Trekom i nada se da će njegovi Star Warsi biti vjerniji. U slobodno vrijeme radi u Večernjem listu na nizu projekata.
- Dario Markas, glavni je urednik portala Večernjeg lista. Od stresnih novinarskih dana najbolje se opušta uz SF filmove i SF knjige. Najviše voli biti suputnik u avanturama Milesa Vorkosigana Lois McMaster Bujold, a stalno bi mogao gledati Battlestar Galacticu. Njegovi bližnji cijeli život očekuju da napiše knjigu što zbog kroničnog nedostatka vremena još nije napravio. Nije isključeno da to bude i SF.

SF PRIČA ZMIJE NIKONIMORA SANJE LOVRENČIĆ - ZLATNA VRATA
Ivana Delač & Vesna Kurilić

Voditeljice će u razgovoru s autoricom predstaviti treći dio fantastične trilogije Zmije Nikonimora. Ponešto o knjigama možete vidjeti na stranici izdavača Mala Zvona, a više o Sanji Lovrenčić, autorici trilogije, na njenim osobnim stranicama.
Ivana Delač dosad je objavila tridesetak priča te fantasy roman za djecu Pegazari. Dobitnica je dviju nagrada SFERA, jedne nagrade Artefakt i jedne Prve istrakonske nagrade.
Vesna Kurilić sudjeluje sudjeluje u programu brojnih hrvatskih konvencija znanstvene fantastike od 2005. Piše (kratke priče, nedovršene romane i NaNoWriMo), čita (tinejdžerski nadnaravni treš, najradije vukodlake), svira (gitaru, zasad još samo akorde) i šiva (za larp!).
Ivana i Vesna sudjelovale su u larp-u inspiriranom
Zmijama Nikonimora u listopatu 2012.
PREDSTAVLJANJE LARPOVA CAMARILLA AGRAM, LARPCRAFT I TERRA NOVA
Ivan Žalac & Goran Bjelić

Da li ste ikad zamišljali kako bi izgledao život jednog vampira? Viteza-lutalice u fantastičnom svijetu punom magije? Pripadnika plemena jedinstvenih običaja?
Ako ste i na jedno od ovih pitanja odgovorili da, možda je larp upravo stvar za vas. Larp je RPG uživo - iskusite i sami avanture vaših likova. Dođite na predavanje i saznajte više o nekima od larpova koji se trenutno igraju ili planiraju: Camarilla Agram, LarpCraft i Terra Nova.
Ivan Žalac sudjeluje u larpovima već 13 godina, organizira vlastite larpove i piše o domaćoj i međunarodnoj larp sceni na blogu Crolarper
Goran Bjelić se već dugi niz godina bavi role-playingom. Suorganizator je larpa Camarilla Agram i glavni organizator LarpCrafta.
PREDSTAVLJANJE SFERAKONSKE ZBIRKE UKRONIJE
Ivana Delač & Tatjana Jambrišak

Ovogodišnja, jubilarna dvadeseta sferakonska zbirka naslova Ukronije bavi se paralelnim svjetovima i alternativnom stvarnošću. Kakve su svjetove osmislili autori i autorice, koliko su promjena unijeli u povijest i kakve veze sa svime ima Podsused, doznajte na predstavljanju koje će voditi urednice zbirke Ivana Delač i Tatjana Jambrišak.
Ivana Delač je psihologinja, nagrađivana spisateljica, koordinatorica SFerinog natječaja za likovne i literarne radove djece i mladih, članica žirija za nagradu SFERA, a od prošle godine i urednica sferakonske zbirke. Pohađa edukaciju iz bihevioralno-kognitivnih terapija, a u slobodno se vrijeme ponajviše bavi larpom.
Tatjana Jambrišak je prevoditeljica, nagrađivana spisateljica i dugogodišnja urednica sferakonske zbirke te drugih SFerinih izdanja. Članica je Društva hrvatskih pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca te Društva hrvatskih samostalnih umjetnika.
PREDSTAVLJANJE SFERINOG IZDAVAŠTVA I ČASOPISA UBIQ
Davorin Horak & Tomislav Šakić

Predstavljanje izdavaštva Društva za promicanje znanstvene fantastike SFera s naglaskom na novi koncept izdavaštva i projekte. Posebno će se predstaviti časopis Ubiq kao izdavački projekt koji je SFera preuzela od dosadašnjeg izdavača Mentora.
CON AIR: BABINA GREDA - LONDON - DUBLIN
Predstavljanje Worldcona i Eurocona
Mihaela Marija Perković & Mirko Karas

Ovogodišnji Worldcon (Loncon 3) održava se u Londonu od 14.-18.8., a već slijedećeg vikenda od 22.-24.8. se u Dublinu održava Eurocon (Shamrokon).
Kako Worldcon u Europu stiže otprilike jednom svakih 10 godina (prije Londona održao se u Glasgowu 2005. i 1995.) ovo je izvrsna prilika da ga se dokopate pod povoljnijim uvjetima. Eurocon ove godine organiziraju Irci i na njemu se očekuju zanimljivi gosti i veliki broj ljudi pristiglih s Worldcona.
Saznajte sve o ovim konvencijama iz prve ruke od worldconske agentice Mihaele i euroconskog agenta Mirka, pa se zaputite Con-airom prema najžešćem fandomskom i SF tjednu ove godine.
Mihaela Marija Perković (1976.) je veteranka nekoliko Worldcona, europska administrarica fanovskog fonda GUFF (dajte joj svoje SF stvari za aukciju!) i agentica Worldcona za Hrvatsku.
Mirko Karas (1975.) je veteran nekoliko Eurocona, Katica za sve na SFeraKonu (po inerciji zna uskakivati i po ostalim konvencijama) te agent Eurocona za Hrvatsku.
Babina Greda je općina u Hrvatskoj sjeverozapadno od Županje, iz koje bez problema možete stići do Worldcona...