Zagreb, 16.-18.5.2014.

Sjećaš li se zečića na Suncu?

Sjećaš li se zečića na Suncu?

9.5.2014.

Ima jedna dobra novela Danijela Bogdanovića, pod nazivom Sjećaš li se zečića na Suncu?, za koju je autor dobio čak dvije žanrovske nagrade; nagradu SFERA te nagradu Artefakt za najbolju novelu u 2011. godini. Zečići na suncu bili su naime interni naziv glavnih likova za sunčeve baklje. Nećemo vam sad prepričavati što se sve dešavalo u toj noveli, ali vas značajno obavještavamo da ćete na SFeraKonu možda i vi imati prilike vidjeti zečiće!

Boris Štromar, predsjednik astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, omogućit će svim zainteresiranim posjetiteljima da pomoću solarnog teleskopa Lunt 60 upute pogled prema našoj najbližoj zvijezdi – Suncu – bez škiljenja, suza, glavobolje i inih problema.

Lunt 60 je  teleskop specijaliziran isključivo za promatranje Sunca. Poseban sustav filtera unutar teleskopa omogućuje pogled na fascinantne detalje Sunca. Osim sunčevih pjega moguće je vidjeti solarne baklje koje se u njima stvaraju, protuberance na rubovima diska (inače vidljive samo za vrijeme potpune pomrčine Sunca) te svijetlije i tamnije filamente na sunčevoj površini – koja se konstantno mijenja pa je promjene moguće uočiti već nakon 15-ak minuta promatranja.

Astronomskog društva Beskraj od 1999. godine udruga organizira veliki godišnji Star Party – okupljanje astronoma amatera iz Hrvatske i susjednih zemalja krajem kolovoza ili početkom rujna, s ciljem razmjene iskustava i druženjem pod zvjezdanim nebom. Star party se zadnjih par godina održava na Petrovoj Gori, koja se pokušava proglasiti parkom tamnog neba kako bi novi naraštaji u Hrvatskoj imali mjesto s kojeg će se u budućnosti moći vidjeti zvijezde.

Svakako dođite na SFeraKon pogledati promjene koje se dešavaju na Suncu – točan termin najavit ćemo uskoro – a do tada čitajte o amaterskoj astronomiji, astrofotografiji i ostalim astronomizdarijama na Borisovom blogu Astrobobo i uživajte u njegovoj astrofotografiji, objavljenoj na NASA-inoj stranici Astronomy Picture of the Day.

 

ps. Ako vas ipak zanima što se na kraju desilo u Bogdanovićevoj noveli – potražite književni časopis za znanstvenu fantastiku, Ubiq, br. 7!

 

 

0 komentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pregled događanja u 2014. | AD Beskraj - […] Bilo je i puno javnih promatranja. U čast Johna Dobsona u ožujku smo postavili teleskope na čak dvije lokacije …

Komentiraj