Zagreb, 16.-18.5.2014.

Filmski program

Filmski program

10.5.2014.

Kroz proteklu godinu filmaši diljem svijeta, što amateri, što profesionalci, marljivo su radili i slagali svoje kratke filmove. Velik broj tih uradaka inspirirala je znanstvena fantastika. Na ovogodišnjem SFeraKonu imat ćete priliku vidjeti neke od njih u Kratkoj reviji kratkog SF filma. Spremite se za putovanja na druge, ekstrasolarne i paralelne svjetove, borbu sa novim i neobičnim prijetnjama, čudesne izume, humanoidne robote i univerzalne ljudske probleme analizirane kroz sjajno oko znanstvene fantastike.

Posebno bismo voljeli istaknuti film naziva Abe britanskog redatelja Roba McLellana. Radi se o osmominutnom napetom psihološkom trileru, u kojem robot Abe traži ljubav na krivim mjestima uz kobne posljedice. Abe je uspješno prodan MGM-u, te ćemo do 2016. moći uživati i u dugometražnom spektaklu, a do tad se možete pogledati kratkometražni uvod u budući filmski hit. Ostalih 15 filmova također imaju mnogo toga za ponuditi te pokazuju kako se uz mali budžet, ali ogromni entuzijazam i nevjerojatno umijeće, mogu napraviti filmovi kojih se i Hollywood može posramiti. To će, uostalom, znati svi koji su 2006. pogledali Blomkampov kratki film Alive in Joburg  – kasnije pretvoren u filmski hit District 9. Krije li se i u ovim filmovima novi budući District 9?  Dođite i provjerite!

Osim revije kratkih inozemnih filmova pozabavit ćemo se i domaćom produkcijom. Vrlo nam je drago što ćemo ove godine po prvi put ugostiti WEKSFLICK, novoosnovanu udrugu za promicanje audiovizualnog stvaralaštva. Weksflick je do sada  objavio 20-ak kratkih filmova od kojih je možda najpoznatija njihova trilogija How to survive a Zombie Apocalypse.  Uz navedenu trilogiju imat ćemo prilike pogledati i  novu Star Wars parodiju – Darth side of Light. Udrugu će na konvenciji  predstavljati Osiječani Vedran Marjanovićvlasnik poznatog Weksflick kanala i predsjednik istoimene udruge te Domagoj Mrkonjić, akademski glumac i lutkar.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljana prve hrvatske SF web serije, Jugoistočno od razuma, režiser Ratimir Rakuljić ovaj će nam put ispripovijedati što se sve događalo na Los Angeleskom Web Series Festivalu i koje je  nagrade osvojila njegova serija. Nakon razgovora u ugodnom društvu s Davorinom Horakom, kao moderatorom,  slijedi projekcija cijele sezone!

Na SFeraKon se vraća i Hrvoje Mužević, poznat po zabavnim akcijskim filmovima u kojima neku ulogu uvijek imaju životinje, što je rijetko viđeno na našim prostorima. Do sada nam je već predstavio filmove Bjesomarova kći i Vrijeme mutanata, a ove godine pripremio je akcijsko-humorni SF amaterski film Pas boje neba. U ovome filmu uz ljude i pse ravnopravno glume jeleni, srne i veprovi. Svi imaju govorne uloge, a psi pucaju iz pištolja, postavljaju zamke, skaču u provalije, penju se uz litice…

 

 Detaljniji pregled filmskog programa provjerite ovdje.

0 komentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Revija kratkog SF filma nudi još SFantastičnih iznenađenja | SFeraKon 2014 - […] sklopu SFeraKonskog filmskog programa najavili smo Reviju kratkog SF filma s velikim brojem međunarodnih uradaka amatera i […]

Komentiraj