Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predavanja

SATNICA

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

GETTING THE WORLD RIGHT: CREATING A BELIEVABLE SETTING
Nikolas Lloyd

This talk in English, with discussion, will be given by the man behind the YouTube channel Lindybeige which produces videos pointing out the many mistakes that Hollywood films, role play games, and television series make when they try to portray settings based on the medieval and ancient worlds. Lindybeige also shows Built for the Stone Age, which deals with the innate psychology of humans. For a story to be good, it has to have a believable setting. People must behave believably, and technology must make sense, even in a fantasy world.
Avoid the common pitfalls!
FILMSKI ALTERNATIVNI SVJETOVI
Tomislav Hrastovčak

Jeste li ikad razmišljali kako su hollywoodski klasici Čarobnjak iz Oza i Divan život zapravo filmovi koji govore o paralelnim svjetovima, odnosno alternativnoj stvarnosti? Sjećate li se kako se tim idejama uvelike bavi i hit-serijal Povratak u budućnost? Je li vas impresionirao iznimno detaljan prikaz jedne alternativne povijesti u Watchmenima?
Premda se na prvi pogled možda čini drugačije, alternativni svjetovi i paralelne stvarnosti nisu tako rijedak motiv u sedmoj umjetnosti, a na predavanju će biti riječi o najboljim i najzanimljivijim filmskim primjerima koji se na ovaj ili onaj način bave tom tematikom.
Tomislav Hrastovčak čita i gleda SF i srodne žanrove od malih nogu. Kada stigne, piše i filmski blog. Inače se bavi novinarstvom, digitalnim medijima, društvenim mrežama i sličnim stvarima. Što znači da često lupa po tipkovnici i stavlja nešto na web.
- Web: Tomislav Hrastovčak
EVOLUCIJA OČIMA FIZIČARA
Denis Sunko

Fizičari opisuju makroskopske sustave termodinamičkim pojmovima: jednadžba stanja, stabilnost, fluktuacije, lom simetrije. Isti su pojmovi korisni za razumijevanje evolucije, te su ih uočili i biolozi, samo ih drugačije zovu. Ta će se tvrdnja ilustrirati nekim dobro poznatim primjerima evolucije, ispričanim jezikom fizike. Pri tome se ne radi o dosjetkama: postoji stvarno zajedništvo pojmova termodinamike i evolucije, koje izvire iz toga da obje predstavljaju statističke pojave u velikim sustavima.
Prof. dr Denis Sunko je redoviti profesor na Fizičkom Odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osnovno su mu područje znanstvenog interesa visokotemperaturni supravodiči. Predaje statističku fiziku i termodinamiku na svim smjerovima diplomskog studija fizike, te neke izborne kolegije na višim godinama.
PSIHOLOGIJA I PSIHOPATOLOGIJA U RATOVIMA ZVIJEZDA (STAR WARS)
Daniel Antunović, prof. psihologije

Tko je lud, a tko normalan, tko je Dobar a tko Zao, kakav je utjecaj različitih psiholoških teorija 20. stoljeća na Georga Lucasa, kakav je utjecaj Sile na razvoj umjetne inteligencije kod male grupe odabranih droida, te što bi o Anakinu mislio psiholog na pregledu za izdavanje dozvole za držanje i nošenje oružja? Sve to plus prilika za diskusiju o najvećoj sagi ikad nedovršenoj...
Daniel Antunović je psiholog koji već 9 godina provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji. Prije toga je bio jedan od osnivača riječkog SF kluba Aurora, te jedan od organizatora prvih nekoliko RiKona. Strastveni obožavatelj Star Warsa još od vremena kada su postojala samo tri filma, svoje prve blizance nazvao je Luka & Lucija.
Ne, ne misli da je zapravo reinkarnacija Darth Vadera.
RUSKA DISTOPIJA - IZMEĐU FIKCIJE I STVARNOSTI
Rafaela Božić

Iako je ruska književnost najpoznatija po svojoj "školi" realizma, u posljednje vrijeme sve je jasnije da je uz distopijsku književnost na engleskom jeziku najplodnija književnost toga žanra upravo ona ruska. Polazeći od kultnog distopijskog romana Mi Evgenija Zamjatina, do osebujnih romana Andreja Platonova pa sve do današnjih mega popularnih romana Tatjane Tolstaje, Vladimira Sorokina ili pak "interaktivnog" romana Dmitrija Gluhovskog Metro 2033, predavanje govori o tome po čemu je upravo ruska distopija posebna, zanimljiva i intrigantna.
Dr.sc. Rafaela Božić je izvanredna profesorica na Odsjeku za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru. Područje interesa: problematika prevođenja umjetničkih tekstova i uloga jezika u književnosti. Objavila više znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu na te teme, a sasvim nedavno i knjigu Distopija i jezik u izdanju Sveučilišta u Zadru. Do sada prevela distopije Mi, Čevengur i Iskop, a nada se i nastaviti niz...
Web: Rafaela Božić
NE, HAWKING NIJE REKAO DA CRNE RUPE NE POSTOJE
Davor Horvatić

Mogli smo pročitati kako je S. Hawking izjavio da crne rupe ne postoje. Sve se svelo na senzacionalizam, jednako kao i u slučaju potencijalnoga otkrića inflacijske faze svemira. Zadnjih par mjeseci bili su izuzetno zanimljivi u području fizike koja se bavi strukturom prostorvremena. U predavanju ćemo dati pregled novih otkrića i objasniti što je Hawking točno rekao o crnim rupama te što o tome misli ostatak fizičarske zajednice.
Doc. dr. sc. Davor Horvatić, docent je na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Usavršavao se u Austriji, Poljskoj i Rusiji, a glavno je područje njegova istraživanja je fizika kritičnih fenomena i kvantna kromodinamika. Autor je 32 znanstvena rada, organizator domaćih i međunarodnih konferencija te popularizator znanosti s više od stotinu javnih nastupa. Surađuje sa znanstvenicima u više europskih zemalja, dok je glavna suradnja u području kompleksnih sustava s primjenom na ekonofiziku s američkim akademikom H.E. Stanleyem, jednim od utemeljitelja tog područja.
BESKRAJNI SVJETOVI: IGRANJE U KONTINUUMU MOGUĆNOSTI
Tomislav Nazifović & Marko Zadro

S renovacijom pravila za roleplay sistem GURPS, taj generički sustav je prvi puta dobio službeni svijet. Žanr? Svaki.
Beskonačni svjetovi (Infinite Worlds) nude paralelne svjetove centrirane u moderni svijet vrlo sličan ""našoj"" Zemlji. Istražujte svjetove s inteligentnim dinosaurima, spašavajte stanovnike ekološki devastiranih svjetova i sukobljavajte se s agentima zlog pandana Centruma u borbi za prevlast, utjecaj i približavanje vrlih novih svjetova.
- Marko je student anglistike, koji trenutno "završava" diplomski rad. U slobodno vrijeme čita fantastiku, ponajviše britansku i australsku, te starcima prodaje foru da kampira u prirodi dok zapravo LARPa i praši tuđince s drugih svjetova.
GURPS mu je ljubav od mlađih dana kojoj se svako malo ponovno vraća.
- Tomislav egzistira u superpoziciji oca, profesora fizike i informatike, te završavanja diplomskog. Glavna karakteristika mu je da ga se da nagovoriti na zabavno-edukativno-spekulativne aktivnosti unatoč nedostatku vremena i tome što bi trebao znati bolje. Od GURPS-a ga nije pokolebao ni
Vehicles, na kojeg komentira: To nije nuklearna fizika. Znam, položio sam ju.
VILE U KNJIŽEVNOSTI - OD SHAKESPEAREA DO JO WALTON
Mihaela Marija Perković

Vile danas svi zamišljaju kao Zvončicu - malene, putene djevojke s krilima. Jeste li znali da su za to krivi Shakespeare i Viktorijanci? U hrvatskoj tradiciji vila ima mnogo, ali znate li nabrojati tri djela u kojima imaju glavnu ulogu? Zašto su vile tako prisutne u anglosaksonskoj tradiciji i fantasy knjiženovnsti, a u našoj baš i ne? Što je s vilama napravila Jo Walton u romanu Među strancima, jednom od rijetkih romana koji su osvojili Huga, Nebulu i World Fantasy Award?
Mihaela Marija Perković je mama luda za SF-om, dio poremećene ekipe koja oranizira SFeraKon, a kako to ne bi bilo sve, vodi žiri za nagradu SFERA, povremeno i pokoju spisateljsku radionicu, a u paralelnom svemiru, u kojem ima napretek slobodnog vremena, administrira GUFF i biva agenticom za Loncon3. Povremeno piše, često se smije, a na kraju SFerKona uglavnom plače. Tada joj molimo ne prilaziti jer postoji da se pretvori u zmaja. Vjerovali ili ne, ovo joj je prvo predavanje na SFeraKonu.

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

Pages: 1 2 3 4