Zagreb, 10.-12.5.2013.

Bodypaintingom od čovjeka do kiborga

Bodypaintingom od čovjeka do kiborga

3.5.2013.

Prvi put na SFeraKonu prisustvovat ćemo transformaciji običnog čovjeka u kiborga! Akademska slikarica Jasmina Bator, specijalizirana za restauraciju i konzervaciju umjetnina, uživo će pred publikom, u subotu, 11. svibnja, prikazati ovu SF bodypaint transformaciju. Jasmina se već duže vrijeme bavi bodyartom, a u lipnju 2012. predstavljala je Hrvatsku na europskom bodypainting festivalu Fantasia u Mariboru, na temu “Fantasy: cyber vs. ecology” te “Music”.

“Iako je u Hrvatskoj bodypainting scena vemo skromna i gotovo da je i nema, vani je ona snažno razvijena”, priča nam Jasmina. Postoje razni specijalni festivali i radionice, primjerice svake godine u austrijskom Pörtschachu održava se World Bodypainting Festival koji posjećuje više od 30 tisuća ljudi. Najbolji majstori iz više od 40 država natječu se u 3 osnovne kategorije: kist, airbrush i kombinirana tehnika sa specijalnim efektima. “Čitav je festival dobro popraćen glazbenim i show sadržajem, pa vam sve ostavlja dojam kao da ste se našli na likovnom Woodstocku”, objašnjava Jasmina.

Još od prahistorijskih vremena ljudi su oslikavali svoja tijela kako bi pokazali pripadnost i odanost svom plemenu, otpor protivnicima ili tjerali zle duhove. Ova tradicija živi i dalje kroz ceremonijalne obrede u australskoj, novozelandskoj, južnoameričkoj i afričkoj kulturi. Oblik bodypaintinga je i tetovaža kanom (Lawsonia inermis), biljkom koja raste u području Afrike i Azije. Mladenke u Indiji i na Bliskom istoku tetoviraju kanom svoje ruke i stopala.  Suvremeni bodypainting možemo pak vidjeti na klaunovima, vojnicima, raznim festivalima i dakako reklamama (…a neki bi mogli reći da je i make-up grana te umjetnosti!).

“Body i facepainting je sastavni dio filmske šminke i u tom slučaju igra važnu ulogu u dočaravanju filmske radnje. Gotovo da nema SF i fantasy filma u kojem nije upotrebljen,” kaže Jasmina. “Tako se i moja ideja performansa u sklopu SFeraKona veže uz ideju fantasyja. Ideja o cyber zelenom čovjeku koji upozorava da je jedini uspješan napredak civilizacije onaj koji baštini svoje korijene, uči iz prirode i tehnološki se razvija u sklopu s njenim zakonima, tvoreći simbiotičku zajednicu a ne parazitsku, što još uvijek danas tehnološki napredan svijet čini…”

A što to sve cyber green man zna reći, vidjet ćete na samom SFeraKonu!

Pogledajte Jasminine bodypainting radove na Facebooku: Jasmina Bodypainting Art