Zagreb, 10.-12.5.2013.

Kvizovi, radionice i zabava

SATNICA

Kvizovi

 
 
BOČKOTEKA
Vodi: Boris Švel
Majka svih kvizova! Izazov za svakog SF-ljupca i SF-znalca! Kviz se sastoji od 4 igre: A-B-C-D pitalice / Asocijacije / DA-NE pitalice / Otvorena pitanja. Sva su pitanja iz područja svjetske i hrvatske SF književnosti, TV serija i filma.
Svi posjetitelji SFeraKona imat će se prilike prijaviti za kviz. Sve što je potrebno je ispuniti KVALIFIKACIJSKI TEST (kojeg ćete moći pronaći na desku). Prvih četvoro natjecatelja koje točno odgovori na sva pitanja, imat će se prilike natjecati za glavnu nagradu u velikom finalu.
Glavni sponzor Bočkoteke je Sirius B.
Boris Švel je pravnik, urednik Parseka (službenog fanzina udruge SFera, dobitnik Euroconske nagrade za najbolji europski fanzin 2011), i voditelj legendardnog SFeraKonkog kviza Bočkoteka. Između ostalog.
KVIZ GAME OF THRONES
Vodi: Goran Gluščić
Sad već skoro tradicionalni kviz Game of Thrones održat će se po treći put. Taman početkom nove sezone serije kada je hype na najvišoj razini. Kviz se uglavnom bazira na seriji, ali ljubitelji književnog serijala će biti u laganoj prednosti.
[*prije pristupanja preporučljivo je pogledati cijelu seriju i paziti na detalje, posebice vezane uz golotinju]
Goran Gluščić dolazi iz Labina, ali trenutno živi i studira u Rijeci. Jedan je od admina fan brupe Bratstvo Leda i Vatre
KVIZ O MEĐUZEMLJU
Vodi: Ines Vajzović
Moje prekrasssno... Mi volimo zagonetke!
Posstavljat će nam pitanja, a mi znamo sssve. Gollum! I neće onog Bagginsssisa da nass vara! Gollum!
A tko ne zna, pojest ćemo ga! Pojessti! Mmmm! Koščice... Mljac!
A ako znaju najdraže? Ako pobijede, prekrassno?
Onda, izjeli ih Varge, dobijaju nagradu! Gollum!

Radionice

 
 
CRTANJE NELJUDI
Vodi: Esad T. Ribić
Lako je nacrtati čovjeka. Proporcije su poznate, a modeli i primjeri svih oblika i posebnosti posvud oko nas.
Ali kako nacrtati nešto drugo? Neljudsko? Kakve pokrete ima biće bez nogu, kakve udove stvor iz močvare?
Naučite na radionici i nacrtajte svog neljuda.
Esad Ribić počasni je gost SFeraKona.
MALA GRUNFOVA RADIONICA
Vodi: Mirko Karas
Kako od smeć... priručnog materijala ukupne vrijednosti 1 kune i 13 lipa konstruirati podmornicu na sunožni pogon? A dalekometni kravobacač? Ili raketni monocikl?
Na ovoj maloj inženjerskoj radionici osmislit ćete i sastaviti konstrukciju koja treba izvršiti određeni zadatak.
Sredstva? Materijali? Alat? HA! Pravom genijalnom izumitelju je dovoljan šaraf, štapić od sladoleda i gumica! I zapamtite:

Tko vrijedi leti
Tko leti vrijedi
Tko ne leti ne vrijedi

RADIONICA FANTASTIČNE ILUSTRACIJE
Vodi: Milivoj Ćeran
Kratki uvod u ilustraciju sa primjerima iz izdavaštva i gaming/entertainment industrije. Na radionici će se obratiti pažnja na osnove kompozicije i vizualnog storytellinga, a sudionicima je zadatak izraditi idejno rješenje za zadanu naslovnicu knjige.
Milivoj Ćeran (1978), profesor je na slikarskom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu od 2004. godine, a ilustracijom se profesionalno bavi već 10 godina.
Od poznatijih projekata i izdavača radio je za Wizards of the Coast (Dungeon Magazine, Dragon Magazine, D&D books, D/D Fortune Cards), Paizo (Pathfinder), World of Warcraft TCG (Cryptozoic Entertainment, Upper Deck Entertainment), Applibot - Legend of the Cryptids, Amalgam, Templar Publishing, Troll Lord Games, Alderac Entertainment Group, Fantasy Flight Games, Algoritam itd.
Član je i bivši dopredsjednik Reda Srebrnog Zmaja od 2003., član ULUPUH-a od 2004.
Web: www.mceran-art.com
RADIONICA KALIGRAFIJE
Vodi: Zvjezdana Drašner
Radionica kaligrafije s posebnim naglaskom na kaligrafko pisanje tengwarom. Za sudjelovanje se preporuča i pohađanje predavanja o tengwaru koje će prethoditi radionici.
Zvjezdana Drašner je hrvatskog standarda za pisanje hrvatskog jezika tengwarom, pisanjem različitih jezika tengwarom bavi se od 2006. godine, uz navedeno bavi se i kaligrafijom kako kaligrafskim radovima na latiničnom pismu tako i na tengwaru.
RADIONICA RUNA
Vodi: Nikola Babić
Radionica se bavi pojmom i poviješću runa, raznolikosti runskih pisama, proricanjem iz runa te ostalim primjenama. Sudionici bi do kraja početnih predavanja trebali znati napisati svoje ime.
Nikola Babić je student skandinavistike i sudjeluje u radu srednjovjekovne udruge Ferra Libera.
CHAINMAILLE RADIONICA
Vodi: Irena Stein Medvidović
Upoznavanje sa chainmaille tehnikom, vrstama materijala, vezova i njihovom upotrebom koz povijest. Na radionici će sudionici moći izraditi jedan jednostavniji komad chainmaillea, a program je prilagođen početnicima.
Irena Stein Medvidović (1980., Zadar) je samouka umjetnica, bavi se izradom suvremenog nakita i odjeće od metala inspirirane srednjovjekovnom i fantasy tematikom. Upoznajee se s njenim radom na Facebooku;AimeeHandmadeJewelry.
KINESKI ZMAJ ZA SREĆU
Vodi: Suzana Stjepanović
Drevni kineski zmajevi predstavljaju simbol sreće, novog početka i uspjeha. Vrhovni su simbol kozmičke energije u kineskom vjerovanju (jedan od najpopularnijih azijskih znakova). Zato izradite svoga zmaja na jednostavnoj likovnoj radionici sa puno mašte, jednostavnim materijalima i voljom za igranjem.
Za veliku i malu djecu.
Suzana Stjepanović (Zagreb), samostalna je umjetnica. Bavi se modeliranjem skulptura u raznim tehnikama (paper mache, paper cloth mache, paper clay, glina), slikarstvom, crtanjem i dizajnom.
Web: Zisuart
Gelerije: Papier Mache resource
RADIONICA IZRADE KRILA
Vodi: Valerija Strutinskaja
Kako napravitI lijepa, lepršava i neobična krila? Sve što vam treba je nešto žice, puno tila i malo magije!
Radionica je za djecu stariju od 7 godina, a mlađa mogu sudjelovati uz pomoć roditelja
Valerija Strutinskaja,rođena 30.1.1992. u Kišinjovu, u Moldaviji. Na Sferakon je počela dolaziti zbog osvojenih SFERICa, a kasnije dolazi volontirati. Trenutno studira na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
IZRADI VLASTITI SVEMIRSKO BROD
Vodi: Valerija Strutinskaja
Kako napraviti svemIrski brod od kartona, kugli od stiropora, boja i kolaža i poslati ga u istraživanje svemira? U kakvim sve brodovIma dolaze mali zeleni posjetITelji na Zemlju?
Radionica je za djecu stariju od 5. godina.
Valerija Strutinskaja,rođena 30.1.1992. u Kišinjovu, u Moldaviji. Na Sferakon je počela dolaziti zbog osvojenih SFERICa, a kasnije dolazi volontirati. Trenutno studira na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
NEOTKRIVENI PLANET
Vodi: Valerija Strutinskaja
Radionica za male i velike istraživače svemira, koji na svojim putovanjima otkrivaju nove planete sa zanimljivim i neobičnim stvarima!
Baloni, papir, lijepilo i boje su alati u istraživanju svemira.
Radionica je za djecu stariju od 5 godina, a mlađa djeca mogu sudjelovati uz prisustvo roditelja.
Valerija Strutinskaja,rođena 30.1.1992. u Kišinjovu, u Moldaviji. Na Sferakon je počela dolaziti zbog osvojenih SFERICa, a kasnije dolazi volontirati. Trenutno studira na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Ostalo

 
 
AUKCIIIJAAAAAA!!!
Vodi: Aleksandar Žiljak
Kao i svake godine, i ove će se na SFeraKonu održati Aukcija polovnih knjiga, oružja iz vojnih viškova nakon Prvog svjetskog rata, deviza povučenih iz opticaja i plutonija kome je isteklo vrijeme poluraspada.
Prodajte i kupite!
Povoljno! Jeftino!
Dođite, dajte samo da prodate!
PLAYSTATION 3 TURNIR
Organizira: Ichidan
Na turniru će se igrati jedna ili više popularnih PS3 fighting igara. Mogu sudjelovati svi posjetitelji Sferakona, prijave na štandu Udruge Ichidan.
Pobjednik turnira osvaja bogatu nagradu!
Ichidan je udruga za promicanje japanske multimedijalne kulture sa sjedištem u Zagrebu. Svrha joj je okupljanje i druženje ljudi koji vole anime, mange, filmove, video igre i općenito stvari proizišle iz Japana te azijskih zemalja. Udruga se glavnim dijelom bavi promicanjem Japanske multimedijalne kulture koja kao takva je aktivna i u radu od 2008. godine.
BODYPAINTING
Oslikava: Jasmina Bator
Korištenje vlastitog tijela kao sredstva kojim se veza sa Majkom Zemljom naglašavala i jačala najstariji je ljudski način likovnog izražavanja, jer je služio i u praktične i duhovne svrhe.
Od kamuflaže i imitacije u lovu, simboličnih oslika kojima se izražavala pripadnost skupini ili plemenu, ukrašavanja i naglašavnja spolnosti i privlačnosti do motiva i boja koje su simbolizirale duhovni svijet.
Rođena u Zagrebu. Pohađala je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, diplomirala je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, studij restauracije i konzervacije umjetnina, usmjerenje – slikarstvo.
Trenutačno pohađa ITAcademiju , usmjerenje : design i multimedia.
U lipnju 2012 god. predstavljala je Hrvatsku na europskom bodypainting festivalu "Fantasia" u Mariboru, na teme "Fantasy: cyber vs ecology" i "Music".
Bodypainting radove pogledajte na Facebooku: Jasmina Bodypainting Art
.