Zagreb, 10.-12.5.2013.

Danielle Trussoni

Danielle Trussoni

Danielle Anne Trussoni (1973.) je još kao mala htjela postati spisateljica, pa je u nedogled intervjuirala (čitaj: gnjavila) članove obitelji ne bi li iskopala nešto zanimljivo za početak dobre priče.

Dječja igra olovkom i papirom ipak je urodila plodom s obzirom da se Daniellein prvi roman,  Falling through the Earth: A Memoir (2006.) bavi razmišljanjima o njezinom ocu i njegovom iskustvu u Vijetnamskome ratu. Za ovaj je roman dobila Michener-Copernicus Society of America Award, a prestižni New York Times stavio ga je na listu 10 najboljih romana u 2006. godini.

U žanr ulazi romanom Angelologija, (Angelology, 2010.), u kojem spaja elemente kriminalističkog romana, alternativne povijesti, grčkih mitova i biblijskih motiva.  Roman je vrlo brzo postao bestseler New York Timesa te je preveden na 32 jezika, među kojima i na hrvatski u izdanju Naklade Ljevak, a filmska kompanija Columbia Pictures otkupila je prava na ekranizaciju.

Nakon završetka romana strastvenu povijesničarku je oduševio istraživački rad te ispreplitanje povijesti i nadnaravnih fantastičnih elemenata pa je odlučila pretvoriti cijelu priču u trilogiju. Tako je nedavno, krajem ožujka, izašao drugi nastavak romana pod nazivom Angelopolis.

Danielle objavljuje priče u brojnim tjednicima i časopisima, primjerice: The New York Times Magazine, Telegraph Magazine, The New York Times Book Review.

U slobodno vrijeme gušta u vinima i usavršava svoj francuski čitajući francuske romane i gledajući francuske filmove. Ljubav prema vinu odlično spaja s kuhanjem nacionalnih jela zemalja u kojima je radila i živjela, primjerice u Bugarskoj, Francuskoj i Japanu.

Pozivamo Vas da pročitate ulomke romana Angelologija ili poslušate audio zapis na Daniellinoj web stranici. Na stranici Angelologist Geocache pronaći ćete step-by-step instrukcije kako isplanirati svoj vlastiti GPS lov na blago, a možete skinuti i book club opremu, u kojoj su sadržane instrukcije za kreiranje vlastitog raja u stilu Angelopolisa, kao i još štošta drugo…

Bibliografija

  • priče u brojnim tjednicima i časopisima, primjerice: The New York Times Magazine, Telegraph Magazine, The New York Times Book Review
  • Falling through the Earth: A Memoir (2006.), roman
  • Angelologija (2010.), roman
  • Angelopolis (2013.), roman

Nagrade

  • Michener-Copernicus Society of America Award, za  roman Falling through the Earth: A Memoire
  • Falling through the Earth: A Memoire izabran za jedan od deset najboljih romana u 2006. po izboru New York Timesa

Službena web stranica