Zagreb, 10.-12.5.2013.

Krsto A. Mažuranić (Ghost of Honor)

KrstoMazuranicKrsto Anton Mažuranić (1942. – 2012.) dugi niz godina je bio središnja ličnost hrvatskog fandoma i SF scene. Uz Ivicu Posavca, Krešu Ljubića i Vojka Kraljetu bio je suosnivač prve hrvatske SF udruge SFera i začetnik organiziranog fandoma u Hrvatskoj od 1976. godine.

Odlaskom na međunarodne SF konvencije osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća te brojnim kontaktima širom svijeta stvorio je svijest da se i u našem “kvartu” događa nešto znastveno-fantastično. Krsto se, naime, čak 20 godina redovito dopisivao s poznatim svjetskim SF piscima i izdavačkim kućama, njegovim osobnim prijateljima.

Krsto je bio i jedan od organizatora Eurocona – Ballcona 1986. u Zagrebu. Zagreb je zahvaljujući Krsti još jednom trebao biti domaćin Euroconu 1992., no te je godine manifestacija preseljena u Njemačku zbog rata. Dugo se godina zalagao i za Worldcon u Hrvatskoj.

Osim kao istinski zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, Krsto je djelovao i kao prevoditelj te urednik; bio je recenzent časopisa Sirius i urednik časopisa Futura (od 7. do 53. broja). Objavljivanjem priča sa SFerinih literarnih radionica u Futuri direktno je potaknuo na obilnije pisanje domaćih autora te indirektno doprinjeo pokretanju SFerinih godišnjih zbirki priča (od 1995.). Godine 1996. uručena mu je nagrada SFERA za životno djelo.

Krsto Mažuranić na domaćim je konvencijama bio poznat kao Friendly Alien. Na svom bi štandu poslagao razne rekvizite s domaćih i svjetskih konvencija, nataknuo svoj tradicionalni šešir i razgovarao sa svakim tko bi naletio. Ulogu Friendly Aliena imao je i izvan konvecije, primjerice u prostorijama udruge SFera. Uvijek je imao vremena za nove fanove i njihovu “indoktrinaciju”.

KrstoFriendlyAlien

 

Pročitajte posljednji intervju s Krstom Mažuranićem, vođen u Pazinu, 27. ožujka 2004., na SF konvenciji Istrakon, a objavljen u SFerinom fanzinu Parsek, br. 75.