Zagreb, 10.-12.5.2013.

Znanstvena baza

Znanstvena baza

9.5.2013.

Red filmskih projekcija, red svakakvih radionica, igraonica te kvizova, red književnosti, predstavljanja knjiga i časopisa… ček, ček, pa trebamo najaviti i znanostveno-popularna predavanja!

Tko nije poželio na jedan trenutak postati nevidljiv ili se teleportirati na neku (daleku) lokaciju – taj nije čovjek! Dok su takva sanjarenja zabavno-romantična (hm, i pomalo frustrirajuća), Boris Švel, urednik Parseka, ispričati će vam priču o Filadelfijskom eksperimentu koji je sve samo ne romantičan. Prije 70 godina proveden je eksperiment na američkom razaraču USS Eldridge, kojim je dokazana mogućnost nestajanja (nevidljivosti?) i teleportacije, no istovremeno su uništeni i životi posade broda. Radi li se tu možda o teoriji zavjere, odlučit ćete sami.

Marsovcima je Zemlja oduvijek bila zanimljiva. Jednako tako, Zemljanima je zanimljiv Mars. Iako bi se prvo trebali pobrinuti da što ljepši život u svom vrtu a onda gledati susjedov, ideja naseljavanja Marsa intrigira nas već dugi niz godina. Očekujemo porast interesa za tu ideju s porastom smeća na Zemlji. Korado Korlević, jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma i edukatora, najavio je teraformiranje Marsa.

Nakon makroastronomije, bacamo se na mirkoastronomiju, ma, zapravo na astrofiziku… Dario Hrupec, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, govorit će o astrofizičkoj primjeni Einstanove teorije relativnosti, crnim rupama, gravitacijski lećama…

Ok, ajmo na “lakše” teme: od djetinjstva, kada smo se igrali da smo odrasli, do danas kad gejmamo i hoćemo opet biti klinci, razmišljamo o planovima za budućnost. Zanima nas čime ćemo se baviti, s kime ćemo se družiti… Iako posvuda slušamo kako treba živjeti u sadašnjosti, mi ćemo taj savjet potpuno zanemariti i na predavanju Emila Heršaka i Maje Adžije, s Katedre za Antropologiju Filozofskog Fakulteta, razmatrati vizije o budućnosti u prijašnjim stoljećima do najnovijih hipoteza o razvitku čovjeka i ljudskog društva. Dakle, predviđanja grahom, kavom ili viskom – isključena!

Kad bismo imali spravicu kojom stvorimo ono što želimo – kad god to želimo, gdje bi nam bio kraj? Zamislite da možete stvoriti najdraži kolač ili piće kad vam god srce poželi. Naravno, ne bi se zaustavili samo na prehrani. Zamislite samo revoluciju u stvaranju. Upravo o toj revoluciji govoriti će Vedran Starčević, profesionalac u 3D skeniranju i geek po prirodi. Star Trek replikator bliže nam je nego što to mislite – predavanje će biti popraćeno 3D printanim primjerima te 3D skeniranjem uživo!

Za kraj ovog malog predstavljanja ostavili smo našeg omiljenog predavača, zaštitnog pop-znanstvenog znaka SFeraKona, Davora Horvatića (ako se sjećate, prije dvije godine smo ga brendirali!) Bez obzira jeste li njegov fan ili fan fizike, preporučujemo sva njegova predavanja. Ove godine Davor će govoriti o kvantnoj mehanici i Heisenbergovoj relaciji neodređenosti. Na kraju predavanja napraviti će se mali pregled novih stvari u fizici koje su punile novinske stupce zadnjih mjeseci, sve od novosti oko Higgsa pa da Osi zla.

Osim predavanja Davor će održati i okrugli stol – raspravu o modernoj fizici za laike. Veli on: Nema zabranjenih pitanja (osim perpetuum mobilea, molim). Dok vi smišljate pitanja o stvarima koje ne znate iz fizike, evo vam par odgovora o stvarima koja znamo o Davoru:

  • Davor je zapravo kao klinac bio lud za kemijom (a onda je skužio da je kemija ipak samo fizika)
  • veliki je fan SF-a 50-tih i 60-tih godina, najdrži piscu su mu: Lester Del Ray, Robert A. Heinlein, P. K. Dick.
  • ima doma vintage kolekciju Robot Citya
  • našao se u prve tri sezone TBBT-a
  • od fizičara divi se P.A.M. Diracu, J.A. Wheeler, R. Penroseu i naravno H. Nielsenu