Zagreb, 10.-12.5.2013.

Svakog gosta…

Svakog gosta…

9.5.2013.

Kažu da je svakog gosta tri dana dosta. Traju li zato konvencije uglavnom (do) tri dana? Rekli bismo da ipak nije zbog gostiju. Ipak je riječ o osobama koje imaju dosta toga novog i zanimljivog za reći. Osim neslužbenih razgovorčića uz šank, službeni dio programa počasnih gostiju također pruža mnogo.

Na jednom od mnogih panela koji će se održati na ovogodišnjem SFeraKonu govorit će naša ovogdišnja gošća Danielle Trussoni i spisateljica Tatjana Jambrišak. Panel On research before writing održat će se na engleskom jeziku i moderirat će ga Petra Bulić.

Dvije spisateljice će tako davati savjete i raspravljati s publikom o istraživalačkom radu prije i tijekom samog pisanja. Proći će se neke od najbitnijih točaka koje mogu pomoći u pretrazi relevantnih informacija za djelo koje se stvara. Tako će se pojasniti kako podatke naći osobno na lokaciji, koja se literatura mora proći, na koji način pretraživati medije i internet. Spomenut će se i intervjui sa stručnjacima ili svjedocima koji mogu doprinijeti stvaranju priče, te kako obraditi podatke i koliko se oni smiju izmijeniti u fikciji.

Na ovom poprilično edukativnom panelu očekuje se sudjelovanje publike, pa ako želite poboljšati vaše spisateljske sposobnosti, ovaj panel vam toplo preporučujemo.

Nakon mnogih radionica o crtanju ljudi, manje ili više karikiranih ili realnih, vrijeme je da se na radionici pozabavimo i crtanjem onih drugih. Dvije ruke, dvije noge, nos, dva oka… Lako je tako crtati. Pokušajte vi nacrtati stvora koji uopće ne liči na čovjeka, a da djeluje uvjerljivo. Tu bi rješenja trebala dati radionica Crtanje ne-ljudi. Kako odrediti proporcije, dočarati kretanje, uklopiti detalje? Nakon brojnih stvorova koje je nacrtao po svojim stripovima, Esad Ribić je prava osoba za to.

U subotu, poslije svečane sjednice, Esad će uz Davorina Horaka sudjelovati na panel o trendu prebacivanja stripa na ekrane, u kojem se također pozdravlja sudjelovanje publike. Stripovski junaci su često završavali u filmskim medijima. Na kraju krajeva, u izradi filmova jedna od faza je i storyboard, koji i nije daleko od stripa. No u posljednjih nekoliko godina, doživljavamo pravu eksploziju superjunaka u ljetnim blockbusterima, a stripa kao inspiracije su se prihvatile i TV kuće. Nakon uspjeha serije The Walking Dead, uopćene ne sumnjamo da su na redu i drugi stripovi, a čak se pojavljuju i slučajevi crtanja stripa isključivo za film. U svemu tom skriva se i jedna zanimljivi detalj – kostimi. I dok u stripu svašta može proći pod efikasni kostim, kako se taj problem rješava u filmu, koji zahtijeva realnije (a i ćudorednije) odjevne predmete?

Što bi tek bilo da kon traje duže…