Zagreb, 10.-12.5.2013.

Predstavljanja

SATNICA

 
 
RAZGOVOR S POČASNOM GOŠĆOM DANIELLE TRUSSONI
Vodi: Aleksandar Žiljak
RAZGOVOR S POČASNIM GOSTOM ESADOM T. RIBIĆEM
Vodi: Marko Fančović
PREDSTAVLJANJE HRVATSKE SF SERIJE JUGOISTOČNO OD RAZUMA
Vodi: Ratimir Rakuljić
Uz predstavljanje hrvatske SF serije Jugoistočno od razuma, premijerno će biti prikazan i trailer za za prvu epizodu. Polusatna epizoda snimljena je u nezavisnoj produkciji, a ekipa je trenutno u potrazi za sponzorima koji bi omogućili snimanje ostatka sezone. U sklopu programa bit će puštena posebna, produljena verzija trailera pripremljena ekskluzivno za SFeraKon 2013.
Ratimir Rakuljić rođen je 1984. godine u Zagrebu. Bavi se režijom i vizualnim efektima, autor je projekta hrvatske SF serije Jugoistočno od razuma i veliki fan svega vezanog uz SF!
ALEKSANDAR ŽILJAK: KNJIGA BEŠTIJA
Vodi: Aleksandar Žiljak
Nakon godinu dana, Aleksandar Žiljak javlja se sa novom zbirkom fantasy priča Knjiga beštija u izdanju Matice Hrvatske, ogranak Bizovac, i pod uredništvom Vjekoslava Džaniša. Ako su vam se svidjele Slijepe ptice i Božja vučica, ovo je knjiga koju ne smijete propustiti.
Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) je ilustrator i SF pisac i urednik. Priče objavljuje u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, te diljem svijeta. Do sada je objavio dvije zbirke priča - Slijepe ptice i Božja vučica, te roman Irbis, a pod pseudonimom Karl S. McEwan i knjigu Kriptozoologija - svijet zagonetnih životinja. Zajedno s Tomislavom Šakićem, uredio je antologiju hrvatskog SF-a Ad Astra, a uređuje i časopis UBIQ, te zbirke pojedinih hrvatskih pisaca SF-a. Višestruki je dobitnik nagrade SFera.
Blog: www.naprednainteligencija.blogspot.com
19. SFERAKONSKA ZBIRKA: TAMNA, TMASTA TVAR
Vodi: Tatjana Jambrišak
Predstavljanje 19. po redu zbirke SFeraKonskog niza.
Tatjana Jambrišak je prevoditeljica, pjesnikinja i prozaistica, višestruka dobitnica nagrade SFERA, od 2005. i glavna urednica SFeraKonskih zbirki. Uredila je i više autorskih zbirki(Macan, Marković, krušvar, Perković, Konvični, Bogdanović, Drina) te roman Darka Macana "Jadnorog".
PREDSTAVLJANJE 11. I 12. BROJ UBIQA - BIBLIOTEKA UBIQ
Vode: Aleksandar Žiljak, Tomislav Šakić
Susret s urednicima i autorima književnog časopisa za znanstvenu fantastiku Ubiq, s predstavljanjem zadnjih dvaju brojeva i četvrte knjige Ubiqove biblioteke, Preživjeti potop Darka Suvina koju je preveo A. Žiljak.
Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak urednici su časopisa Ubiq.
Facebook: Ubiq, književni časopis za znanstvenu fantastiku
PROMOCIJA INVERZIJE, TITANA 1 I SIRIUSA B 10
Vodi: Davorin Horak
Jedini domaći SF časopis koji objavljuje domaće i strane priče, SIRIUS B, došao je do jubilarnog, 10. broja. I to je dobar razlog za slavlje, a na promociji će se čuti planovi za budućnost. Novi projekt istog izdavača je i TITAN, debeli almanah sf književnosti koji je upravo ugledao svjetlo dana. O Inverziji pak sve možete saznati ako odsurfate na Inverzija.net (suradnici dobro došli).
Davorin Horak je urednik sf časopisa SIRIUS B, urednik sf portala Inverzija.net i sf almanaha TITAN. Prtlja sa sf-om od kada zna za sebe. U Sferu je došao 1980., organizirao je SferaKone, uređivao Parsek, Futuru, MonolitHe, razne knjige i čak jednu Sferinu zbirku, prodje majice i alien čokoladna jaja :). Napravio je i neke naslovnice, napiskarao se svega i svačega esefičnog, pa čak i nešto ne baš pamtljivih priča. To je onaj s brkovima, bradom i šiltericom.
PREDSTAVLJANJE EUROCONA 2013, U KIJEVU
Vodi: Vanja Kranječević
Predstavljanje nedavnog Kievskog Eurocona iz prve ruke.
Također, najava novih! Dublin! Sankt Peterburg! A možda i...
Vanja je dugogodišnji sferakonski gatekeeper. Ne ljutite ju!
NANOWRIMO
Vode: Ivana Delač, Vesna Kurilić
Trideset dana, trideset noći, pedeset tisuća riječi i tristo tisuća sudionika iz cijelog svijeta... A od 2012. godine, službeno i u Hrvatskoj - međunarodni spisateljski projekt NaNoWriMo (National Novel Writing Month). O čemu se tu točno radi i koja je poanta žrtvovanja društvenog života zbog pisanja tijekom tih dramatičnih mjesec dana, pojasnit će nam koordinatorice službene hrvatske regije, Ivana Delač i Vesna Kurilić. A odgovorit će i na neka sasvim konkretna pitanja - koliko su riječi tijekom studenog napisali Hrvati, koliko ih je sudjelovalo a koliko uistinu dovršilo roman, zašto je NaNo u Hrvata postigao takav uspjeh u medijima, te koji su planovi za ovu godinu, i još mnoga druga. Dođite, doznajte, i uključite se! Možda Muze čekaju baš vas :)
GUFF: SF U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU
Vode: Mihaela Marija Perković
Dođite saznati što je to GUFF i kako je točno omogućio Mihaeli da besplatno putuje u Australiju, kako izgledaju australske konvencije i što Australci rade bolje, a sto losije nego mi? Mihaela će vam ispričati kako se zabavljaju esefičari u Perthu, Melbourneu, Adelaideu, Sydneyju i Canberri, otkrit će vam kakav je Sean Williams, zašto Greg Egan ne ferma konvencije i australske nagrade. U Wellingtonu je pak Mihaelu ugostio Norman Cates, čiji ste rad gledali u Gospodarima prstenova, I, Robotu, King Kongu, Eragonu, Avataru i Avengersima. Sve to uz niz nimalo genijalnih fotki, i par filmića. Mihaela je nakon odrašenog putovanja postala službeni GUFF administrator za Europu. Stoga poziva sve koji će je doći slušati i sve koji neće da joj tijekom SFeraKona doniraju neku knjigu na engleskom koju više ne žele, neki hrvatski suvenir ili domaću čokoladu u svrhu fundraisinga za GUFF.
Mihaela se rodila1976. godine u Zagrebu, a korijene vuče iz Dalmatinske zagore. Diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost te novinarstvo. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila.
Nekoć je vozila Yamahu Virago, putovala po Italiji i radila kao prevoditeljica i tumač, između ostaloga i u Indijskom veleposlanstvu u Zagrebu. Prevodila je s talijansko i s engleskog, kao novinarka pisala o filmu, glazbi i knjigama u časopisima Svijet, Metropolitan i na Radiju 101. U zadnje vrijeme piše za online.hr i 3D mag, besplatni filmski časopis za Ipad.
U fandomu je posvuda. U SFeri je koordinatorica odnosa s javnošću (PR-uša), predsjednica žirija za nagradu SFERA i organizatorica radionica kreativnog pisanja. Povremeno piše, a svako toliko vodi dvije radionice kreativnog pisanja; Fantasy-O-Mat i LiterarnuRadionicu@NOSF. U NOSF magazinu je glavna urednica, a u časopisu Ubiq je dio uredništva. Nekoć je previše čitala, ali sada je mama i umjesto Brača obožava spavanje. I dalje je glasna, a kako je od ove godine službeni GUFF administrator za Europu, očekujte da će vas ganjati da joj date novce za fond. Tko želi može joj dati novce i za Loncon 3: Mihaela je službena agentica za Worldcon u Londonu 2014.
Twitter: Rantalica
Facebook: Mihaela Marija Perković
Blog: Rantalica.com
Danas uglavnom pliva, manje se smije i boji se kiše;
LARPkonvencija - PoRtaL
Vode: Ana Rajner, Božo Špoljarićić
Hrvatska LARP scena doživljava malu eksploziju, koja je ove godine rezultirala organizacijom prve hrvatske LARP konvencije održane na FFZG-u u Zagrebu od 01.do 03.03.2013. NA predstavljanju će biti govora o ideji iza konencije, njenom odvijanju i njenim rezultatima.