Zagreb, 10.-12.5.2013.

Okrugli stolovi i tribine

SATNICA
 
 
TRANSFER STRIPA U FILMOVE I SERIJE
Panel s počasnim gostom Esadom Ribićem.
Stripovi su do prije par godina bili čvrsto vezani uz papir. No, film po film, ekranizacije stripova počinju vladavati velikim ekranom, a nakon The Walking Dead, na redu je i TV. U čemu je privlačnost ekranizacije stripa, da li postoji neka računica koju stripaši imaju kad kreću crtati novi strip, i kakvu sad ulogu u tome imaju kostimi?
PANEL / WORKSHOP: ON RESEARCH BEFORE WRITING
Moderator: Petra Bulić
Panel i radionica s gošćom Danielle Trussoni i spisateljicom Tatjanom Jambrišak. Raspravljat će se i davati savjeti o istraživalačkom radu prije i tijekom pisanja: što, gdje i kako tražiti podatke.
1. osobno na lokaciji
2. literatura, koja, zašto
3. intervjui sa stručnjacima ili svjedocima
4. mediji, internet
5. kako obraditi podatke i koliko se smije mijenjati u fikciji
Očekuje se i podržava aktivno sudjelovanje publike.
FRIENDLY SJEĆANJE NA FRIENDLY ALIENA:
DI JE BIO, ŠTA JE RADIO

Nazdravljač: Boris Švel
Okruglostolsko druženje sferosaura i svih ostalih zainteresiranih; sjećanje na Friendly Aliena, Krstu Mažuranića, ovogodišnjeg Ghost of Honora.
Boris Švel je pravnik, urednik Parseka (službenog fanzina udruge SFera, dobitnik Euroconske nagrade za najbolji europski fanzin 2011), i voditelj legendardnog SFeraKonkog kviza Bočkoteka. Između ostalog.
HRVATSKI SF DANAS - KAKO DALJE?
Vode: Aleksandar Žiljak & Boris Švel
Kriza kao da je konačno zahvatila autore hrvatske znanstvene fantastike. Sve redovne publikacije ove godine suočile su se s manjkom priča, po svemu sudeći i padom kvalitete. Stanje je takvo da će, nastavi li se ovako, u sljedećih godinu dana biti nemoguće popuniti istrakonsku i sferakonsku zbirku, UBIQ, zbirku FFK... Što učiniti da se stanje popravi? Kako dalje? Pozivamo sve autore, urednike i nakladnike na raspravu o ovom problemu!
RASPAVA O MODERNOJ FIZICI ZA LAIKE
(bez perpetuum mobilea molim)

Vodi: Davor Horvatić
Sat vremena o modernoj fizici slobodnim stilom...
Nema zabranjenih pitanja (osim perpetuum mobilea molim).
doc. dr. sc. Davor Horvatić, docent je na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovnomatematičkoga fakulteta. Glavno je područje njegova istraživanja kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, Sferakonu, Rikonu i Hoykinoj Fotosofiji.
REGIONALNI SF
Vodi: Aleksandar Žiljak
Kratki™ pregled žanrovskog stvaralaštva u zemljama regije. Knjige, stripovi, filmovi, ilustracija... ma sve i svašta! Razmjena kontakata, autora, itd...
Uz sudjelovanje sudionika Festivala fantastične književnosti Refesticon videolinkom!

Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) je ilustrator i SF pisac i urednik. Priče objavljuje u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, te diljem svijeta. Do sada je objavio dvije zbirke priča - Slijepe ptice i Božja vučica, te roman Irbis, a pod pseudonimom Karl S. McEwan i knjigu Kriptozoologija - svijet zagonetnih životinja. Zajedno s Tomislavom Šakićem, uredio je antologiju hrvatskog SF-a Ad Astra, a uređuje i časopis UBIQ, te zbirke pojedinih hrvatskih pisaca SF-a. Višestruki je dobitnik nagrade SFera.
Blog: www.naprednainteligencija.blogspot.com
RAZGOVOR O TADU WILLIAMSU
Vodi:Milivoj Ćeran, Nenad Antičević, Ana Briški Đurđevac
Razgovor o liku i djelu Tada Williamsa povodom objavljivanja druge knjige iz serijala Sjenovita međa. Pažnja će se skrenuti i na povezanost ilustratora, pisaca i izdavača u žanru fantastike.
Neven Antičević (Algoritam d.o.o), rani je (stari) SFeraš, izdavač, i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.
Milivoj Ćeran je ilustrator (dipl. restaurator.-konzervator) rođen u Zagrebu 1978. godine. Pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo, nakon čega je upisao Akademiju likovnih umjetnosti na odsjeku za restauriranje umjetnina-slikarstvo. Od 2004. predaje na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na slikarskom odjelu.
Profesionalno se bavi ilustracijom i surađuje sa izdavačima u Hrvatskoj ali i u svijetu a specijalizirao se za fantasy, srednji vijek i mitologiju. U zadnje vrijeme se bavi i ilustracijama za igre, a bavio se i radom na crtanom filmu Za slikovnicu “Vile hrvatskih pisaca” dobio je godine 2003. nagradu “SFERA” za ilustraciju. Dopredsjednik je srednjovjekovne viteške udruge Red Srebrnog Zmaja u kojoj je također od 2004. voditelj radionice za izradu verižnjača (srednjovjekovnih žičanih pancirnih košulja).
Ana Briški Đurđevac (Algoritam d.o.o), diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a posljednjih deset godina radi u izdavaštvu kao prevoditeljica i urednica. Prije dolaska u Algoritam bila je glavna urednica u Znanju.