Znanost (i tome slično) na SFeraKonu

Znanost (i tome slično) na SFeraKonu

Eto, naši znanstvenici su se iskazali, naći će se za svaku dušu ponešto. Pronjuškajte po ovom raznovrsnom popisu i birajte mudro, jer ne može se sve stići ako se niste naučili klonirati. Ukoliko ste izmislili nešto takvo, javite nam pa ćemo i vas imati na popisu poput ovog iduće godine.

 

  • Alkemija

Bit će govora o tome kako je nastala kemija i što ju čini posebnom znanošću, te kako su se neka od razmišljanja starih alkemičara zadržala sve do suvremene kemijske znanosti.
Predavač: Hrvoj Vančik, redoviti profesor kemije na PMF-u u Zagrebu

 

  • O strukturi znanosti i pseudoznanosti

Od Sokratove dijalektičke metode, preko Popperovog kritičkog racionalizma do današnjeg integriranog pluralizma, znanost je kroz povijest proživjela mnoge promjene. Njen razvoj često je bio vođen neznanstvenim idejama i uvjerenjima, koje otvaraju vrata pseudoznanosti. Kako razlikovati znanost i pseudoznanost?

Predavač: Igor Rončević radi kao poslijedoktorand na PMF-u u Zagrebu. U slobodno vrijeme planinari, fotografira i filozofira o znanosti.

 

  • Teorija brojeva i kriptografija

U ovom predavanju, prikazat ćemo neke starinske i neke moderne metode za šifriranje.

Predavač: Andrej Dujella je redoviti profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Glavno područje znanstvenog rada mu je teorija brojeva, posebno diofantske jednadžbe, eliptičke krivulje i primjena teorije brojeva u kriptografiji.

 

  • Privatni život fizičara (18+ predavanje)

Privatni život fizičara nije ništa manje bogat detaljima nego život nasumično odabranog čovjeka. No, često je ta šarolikost imala velikog utjecaja na teorije koje su razvijali. Kako tema sadrži puno eksplicitnih detalja, predavanje nikako ne preporučamo mlađima od 18 godina (osim ako im roditelji to dopuste).

Predavač: Horvatić Davor je docent na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje obavlja u području fizike elementarnih čestica gdje se bavi hadronima te u području kompleksnih sistema i mreža, s naglaskom na stohastičke procese i analizu vremenskih serija. Objavio je 38 znanstvenih rada koji su citirani više od tisuću puta. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti.

 

  • Znan-fan stvarnost

“Živimo u svijetu visoke tehnologije. Sateliti, dronovi, mobiteli, Internet i svemirske letjelice, sve su to samo neke od značajki današnjega vremena. No malo je poznato kako su ideje za te izume došle izravno iz područja znanstvene fantastike. Kako su Zvjezdani ratovi, osim kinematografije, revolucionirali tehnologiju kojom se danas koristimo?

Predavač: Sandrino Požežanac je student Akademije dramske umjetnosti. Dugogodišnji je fan Zvjezdanih ratova i član udruge Star Wars Hrvatska.

 

  • Društveni inženjering

Upravlja li netko društvenim tekovinama kroz povijest, usmjerava narode, poretke i događaje da bi ostvario svoj unaprijed zacrtani plan? Postoje li organizirane skupine zadužene za predviđanje i planiranje budućih društvenih događanja, ratova i razvoj nacija? Ta i brojna druga pitanja u svom predavanju nastojat će rasvijetliti Ratko Martinović, autor knjige ‘Subliminalne poruke’, te buduće knjige ‘Društveni inženjering’ koja će svjetlost dana vidjeti 2016. Godine.

 

  • Promatranje neba teleskopom => praktična radionica

Promatranje planeta Sunčevog sustava i Sunca teleskopom s posebnim filterom.

Voditelj: Zvonko Reicher je dugogodišnji član udruge USS Croatia u kojoj vodi astronomsku sekciju. Astronomijom se amaterski bavi preko 15 godina.

 

  • STEMI – Učenje Stvaranjem

Društvo STEMI predstavit će ideju platforme za projektno učenje STEM područja. Ispričat će kako je izgledalo iskustvo provedbe crowdfunding kampanje. Na kraju će reći nešto o tome kako ćemo nastaviti razvijati ideju.

 

  • Što čitanje čini našem mozgu

Od kada je ljudski mozak razvio jezik, mozgovi ljudi popot autora Beowulfa, Shakespeara, Austin, Tolkiena itd. pokušavali su upotrijebiti pisani oblik tog jezik kako bi zadivili, izazvali i pomutili stvari u drugim mozgovima. Ovo predavanje pružiti će uvid u ideje psihologije i neuroznanosti kako se odvijao razvoj jezika, kako možemo razumijeti što je pisac htio reći, kako nas čitanje fikcije može tome naučiti te što su pisci SF-a imali za reći o tome.

Predavač: Nikola Serdarević je apsolvent psihologije i psihoterapeut pod supervizijom Škole kibertike i sistemske terapije koji u Udruzi Terra u Rijeci radi kao savjetovatelj sa ovisnicima, beskućnicima i ranjivim skupinama mladih.

 

  • Kad su dinosauri šetali Hrvatskom…

Kad biste prije stotinjak milijuna godina hodali našim obalama, prizor koji biste ugledali ne bi nimalo nalikovao ovom današnjem. Našli bi se u društvu dinosaura. Ostatke tih pradavnih stvorenja danas možemo pronaći kao fosile – okamenjene kosti nekoć živućih gorostasa. No nisu kosti sve što je ostalo kao svjedočanstvo vremena vladavine dinosaura. Ostali su nam i otisci njihovih stopala, okamenjeni tragovi njihova kretanja, direktni dokazi da su i Hrvatskom nekoć šetali dinosauri!
Predavač: Aleksandar Mezga,  diplomirao na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Bio je na specijalizaciji u institutu za geologiju i paleontologiju Sveučilišta u Baselu. Od 2001. godine radi na Geološko–paleontološkom zavodu PMF-a kao asistent i docent. Magistrirao je 2005., a doktorirao 2009. godine na polju paleontologije. Trenutno su mu područje istraživanja nalazi dinosaura na području nekadašnje Jadransko–dinaridske karbonatne platforme.

 

  • Fizika nemogućega

Današnja tehnologija omogućuje mnogo toga što se nekada činilo nemogućim. Hoće li sve ono što se danas čini nemogućim jednoga dana možda biti ostvarivo? Koja ograničenja nameće fizika?

Predavač: Dario Hrupec, docent fizike na Sveučilištu u Osijeku. Doktorirao fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Radi u Osijeku, Zagrebu i povremeno na kanarskom otoku La Palmi. Organizator je i voditelj, uime Hrvatskog prirodoslovnog društva, ciklusa znanstveno-popularizacijskih predavanja Priroda uživo. Objavio je oko 110 znanstveno-popularizacijskih tekstova, održao oko 90, a organizirao i vodio oko 60 znanstveno-popularizacijskih predavanja.

 

  • Mozak i buduća sučelja u neurorehabilitaciji

Zašto je zapravo najfascinantniji dio Star Wars-a činjenica da je Luke Skywalker imao dvije, pa jednu, pa opet dvije ruke? Kroz kratak pregled otkrit ćemo da je zato što, da bi Luke ponovno mogao mlatiti mačem, trebalo je u potpunosti razumjeti način na koji naš mozak obradi podatke, stvara pretpostavke, te donosi odluke.

Predavač: Raphael Bene, dr.med, rođen u Brazilu, školovan u Lyonu, medicinu završio u Zagrebu. Radio u Hrvatski institut za istraživanje mozga i kliniku za neurologiju KBC Sestre Milosrdnice. Trenutno predaje kognitivnu neuroznanost na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i zajedno s prijateljima osnovao je Core Interface, medicinski startup. Najmlađi član znanstvenog panela za više moždane funkcije Europske Neurološke Akademije.

2 Comments

  1. Mjesto i vrijeme?

    Reply
    • Od 13-15.5 na SFerakonu :)

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>