Mary Shelley

Počasni duh SFeraKona 2016.

Neobičan život autorice Frankensteina

Kreatorica slavnog Frankensteina, britanska spisateljica Mary Wollstonecraft Shelley, živjela je bogat život obilježen avanturama, suprotstavljanju krutim društvenim normama, boemskim životom, putovanjima, ali često i gubicima, smrću njoj značajnih, bliskih osoba.

Majka Mary Wollstonecraft, poznata feministica, umrla je ubrzo nakon rođenja svoje kćeri. Otac William Godwin, poznati filozof i političar, mladoj Mary pružao je punu podršku u obrazovanju i književnom izražavanju. Omiljena Maryina aktivnost tijekom djetinjstva bilo je pisanje priča, no nažalost one nisu sačuvane. U dobi od 10 godina, Mary je napisala svoju prvu knjigu Mounseer Nongtongpaw. Sa 16 godina, Mary je započela strastvenu ljubavnu vezu sa svojim budućim suprugom Percyem Bysshe Shelleyem, koji joj je, kao i otac, bio velika podrška u spisateljskom stvaralaštvu.

S Percyem se vjenčala krajem 1816. godine – značajne godine iz više razloga: početkom godine Mary je rodila drugo dijete, sina Williama (prvo dijete par je izgubio još 1815.). Tijekom lipnja s tada još nevjenčanim suprugom ljetovala je u Švicarskoj kod Lorda Byrona gdje je bila nadahnuta vizijom Frankenstaina i počela pisati slavan roman što i obilježavamo ove godine.

Frankenstein ili moderni Prometej (Frankenstein, or, The Modern Prometheus), jedno je od vrhunskih ostvarenja gotičke literature. Priča je to o znanstveniku, Victoru Frankensteinu, i njegovu znanstvenom pothvatu, stvaranju čudovišta ljudskoga obličja, bez imena, kojega se uvriježilo nazivati imenom tvorca, Frankenstein. Roman je remek-djelo tada devetnaestogodišnje spisateljice Mary Shelley.

Jesen je za Mary bila obilježena gubitkom polusestre Fanny Imlar koja je počinila samoubojstvo. U prosincu je sklapila brak s Percyem nakon što je njegova prva supruga počinila samoubojstvo. Sklapanje braka bilo je malčice požureno radi lakšeg dobivanja skrbništva nad dvoje Percyeve djece. Iako su djeca bila dodijeljena ocu, kasnije su ipak oduzeta sudskom odlukom radi neadekvatnog obiteljskog okruženja za razvoj djece. Naime, Mary i Percy, osim što su imali vanbračno dijete koje je rođeno dok je Percy bio u braku s drugom ženom, živjeli su i s Marynom polusestrom Claire Clairemont koja je imala izvanbračno dijete iz ranije afere s Lordom Byronom. Ove nezgodne prilike potaknule su Mary i Percyja na odluku da presele u Italiju, a prije toga Mary je u jesen 1817. godine rodila treće dijete, kćer Claru.

U Italiji je Mary ostala bez oboje djece koji su umrli u kratkom razmaku. Mary je oduvijek bila slabijeg zdravlja i često depresivna, a gubitak oboje djece liječila je pisanjem – u to vrijeme Mary stvara neke od njezinih najznačajnijih dijela: autobiografski roman Matilda i povijesni roman Valperge. Godine 1819. rodila je četvrto dijete, sina Percyja Florencea, a 1820. skoro je umrla radi krvarenja nakon spontanog pobačaja. Život joj je spasio suprug uranjajući je u ledenu vodu čime je uspješno zaustavio krvarenje i prije dolaska liječnika.

Godine 1822. suprug Percy poginuo je u brodolomu, a njegovu tragičnu smrt Mary je oplakivala pisanjem još jednog velikog dijela, romana The Last Man. Godinu dana kasnije, Mary se vratila živjeti u London. Posvetila se podizanju sina, pisanju i uredništvu. Iako je živjela skromno, uživala je spisateljski ugled, a bračne ponude je odbijala s opravdanjem da bi se mogla ponovno udati samo za još jednog genija kao što je bio njezin suprug Percy. Njezin sin i jedino živuće dijete, Percy Florence nikada nije pokazivao spisateljske talente svojih roditelja. Po struci je bio pravnik te velika podrška svojoj majci, brinuo se o njoj zajedno za svojom suprugom sve do Maryne smrti 1851. Mary je pokopana u crkvi Sv. Petra u Bournemouthu.  Prema želji Mary Shelley, posmrtni ostaci njezinih roditelja su ekshumirani i preneseni u njezinu grobnicu.

Dodaj SFeraKon u kalendar 13/05/2016 19:00 15/05/2016 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2016 38. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 DD/MM/YYYY

Novosti