Zbirka priča

Odjednom, pucanj! Kroz dim što se vije iz cijevi revolvera, posljednje što njegove oči vide jest metalni, crveni sjaj u njenima. Lice joj je bezizražajno, ruka mirna. Uistinu fatalna, misli on dok klizi prema škripavome podu, ostavljajući krvavi trag na zidu. Ona prilazi, odmiče pramen bujne platinaste kose što joj, sasvim bespotrebno, pada niz lice, i prigiba se tako blizu da on može čuti tiho, pravilno zujanje mehanizama skrivenih njenom naizgled ljudskom kožom. Trebao sam znati, pomisli dok život otječe iz njega, i zadnjim se naporima svijesti vraća na početak ove kobne priče – na dan kad je od svih istražiteljskih ureda u gradu, ona ušla baš u njegov …

Kažu urednice ovogodišnje, 22. SFeraKonske zbirke, Ivana Delač i Tatjana Jambrišak: „Postoji i treće (glagolsko) vrijeme – mračno, sumorno, tmurno – vrijeme kriminala. I de’ktiva.“ Da, ovogodišnja SFeraKonska zbirka, koja se tematski bavi SF/F krimićem i špijunskom pričom (uz dašak military SF-a), nosi znakoviti naziv „Futur crni“. A među njenim koricama, koje je ilustrirao Tihomir Hrlić, naći ćete sljedeće priče:

Naslovnica 22. SFeraKonske zbirke, autor Tihomir Hrlić

Naslovnica 22. SFeraKonske zbirke, autor Tihomir Hrlić

Anita Štaudinger: Nevena

Dejan Franković: ÖsterKorp

Doris Pandžić: Tko je Anna Merz?

Jelena Crnjaković: Srce agencije

Juraj Belošević: Ciao, bella

Kristijan Novak: Slučaj željezne djevice

Milena Benini: Uspavana ljepotica, Zlatokosa i tri Vuka

Robert Injac: Planet sardina

Tatjana Jambrišak: Imaš kuća, nema dom

Tilia Rujan: Duhovi raja

Tomislav Škrljac: Inspektor Pro Plus

Toni Juričić: Košmarnik

Tvrtko Validžić: Nekromantova ostavština

 

Čestitamo uvrštenim autorima!

Od 1994. godine, SFeraKon svakog posjetitelja koji plati kotizaciju daruje zbirkom priča domaće znanstvene fantastike, fantasyja ili horora. Od skromnih početaka do ovogodišnje zbirke čija je tema noir, špijuni i detektivi u žanru, prošlo je preko dva desetljeća tijekom kojih je SFeraKonska zbirka ne samo postajala sve bolja i bolja već je sustavno bila izvorom nadahnuća za cijeli niz drugih sličnih zbirku, poput Istrakonske ili godišnju zbirku Festivala fantastične književnosti. Time je neizmjerno obogatila hrvatski žanrovski prostor, osobito kad je bila prva, kao primjerice, prva horor zbirka u Hrvatskoj (2006.) ili prva zbirka domaćih fantasy priča (2008.) Bilo je tu puno prvijenaca, ali na jedno smo jako ponosni: nakon dvadeset i kusur godina čitateljima je postalo sasvim normalno da svemirom lete Ivana i Jura, i da zmajeve ganjaju Ante i Mateja.
Dodaj SFeraKon u kalendar 13/05/2016 19:00 15/05/2016 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2016 38. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 DD/MM/YYYY

Novosti

Pričotrka (i još neke zabavne zavrzlame…)

SF konvencije tradicionalno počivaju na SF književnosti, a kako mi volimo čitati i želimo potaknuti esefično pisanje, organizirali smo jedno neobično natjecanje u pisanju priča.