Douglas Adams

Počasni duh SFeraKona 2016.

Čini se da je 2016. godina uistinu godina značajnih obljetnica u području SF-a. Zato je neizostavno spomenuti i Douglasa Adamsa, tvorca slavnog Vodiča kroz galaksiju za autostopere. Douglas Adams je, u svom svestranom i nadasve kreativnom životu i stvaralaštvu, napustio ovaj svijet prije 15 godina u 50. godini života. A iza sebe je ostavio brojna djela i radove u kojima će svijet uživati još dugo, dugo vremena (http://www.douglasadams.com/).

Adams je po završetku studija engleske književnosti na St. John’s Collegeu, svoju karijeru počeo u području televizije i radija na BBC-u 1974. godine. Njegov talent za humor i pisanje bio je prepoznat još tijekom školovanja, a na počecima karijere na BBC-u sudjelovao je u pisanju scenarija slavne serije Monthy Pyton za skeč pod nazivom “Patient Abuse” (takvu priliku je uz njega dobila samo još jedna osoba jer je ekipa Pytonovaca isključivo sama kreirala scenarije za seriju!).

Na ideju Vodiča Adams je došao ležeći pijan u polju u Insbrucku, Austrija. Uza sebe je imao vodič za autostopere po Europi te tako ležeći i gledajući u nebo, „palo mu je na pamet“ da bi netko trebao napisati takav vodič za putovanja po svemiru (kasnije je utvrdio da zbog stalnog ponavljanja te anegdote nije više siguran u njezinu točnost). Kako god, nakon Insbrucka prvo je nastala BBC-eva radio drama 1977. godine: SF komedije Vodič kroz galaksiju za autostopere. Vodič je ubrzo adaptiran kao roman, točnije kao serija knjiga, koja je postala poznatija kao “trilogija u pet nastavaka” (prvi roman izdan je 1979.) te je uslijedila i BBC-eva mini-serija (1980.). Vodič je doživio i filmsku adaptaciju, iako mnogo godina kasnije, tek 2005., četiri godine nakon Adamsove smrti.

Prvo izdanje Dirk Gently's Holistic Detective Agency, 1987

Prvo izdanje Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, 1987

Uz Vodič, Adamsovi najpoznatija dijela su scenarij za legendarnu seriju Doctor Who i zbirka romana o Dircku Gentlyu (Dirk Gently’s Holistic Detective Agency i The Long Dark Tea-Time of the Soul).

Osim pisanja koje zapravo i nije bilo njegov najuspješniji oblik stvaranja (jer je kod rokova najviše volio škripavi zvuk koji izazivaju kada prolaze, pa ga je uvijek netko trebao nadzirati i poticati dok piše), Adamsova svestranost i silna kreativnost očita je i u području glazbe – svirao je gitaru i klavir, a na njegov ukupan rad osobiti utjecaj imali su bendovi Pink Floyd i Procol Harum.

Prijateljevao je s Floydovim gitaristom Davidom Gilmourom te je izabrao i ime njihova albuma iz 1994. godine – The Division Bell, te je iste godinu gostovao je na njihovom londonskom koncertu svirajući gitaru prilikom izvođenja “Brain Damage” i “Eclipse“.

Uz sve to, bio je i veliki zaštitnik životinja – 1994. godine penjao se na Kilimanjaro u nosorogovoj koži za Britansku dobrotvornu organizaciju Save the Rhino International.

Douglas Adams, suprug i otac jedne kćeri, umro je od srčanog udara, a komemoracija je održana 17. rujna 2001. godine u predvorju crkve Sv. Martina-na Trafalgar Squareu u Londonu što je prvo bogoslužje emitirano uživo na BBC-evom webu. Iako se smatrao radikalnim ateistom (radikalnim da ga ne bi slučajno zamjenili s agnostikom) lijepo je zamislliti da nakon što više nije na ovom svijetu, svestrano putuje autostopom po prostranstvima galaksije.

 

Dodaj SFeraKon u kalendar 13/05/2016 19:00 15/05/2016 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2016 38. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 DD/MM/YYYY

Novosti