Ivana Brlić-Mažuranić

Počasni duh SFeraKona 2016.

Ako su vam djetinjstvo obilježili Stribor, Regoč, Malik Tintilinić i njegovi Domaći, šegrt Hlapić ili ribar Palunko – zasigurno je bilo bajkovito i čarobno. Za taj dio našeg djetinjstva možemo zahvaliti mašti naše najčitanije i najprevođenije hrvatske dječje književnice, Ivane Brlić-Mažuranić,  s kojom ćemo proslaviti 100 godina njenog najpoznatijeg djela – Priča iz davnine.

Ivana je rođena u Ogulinu 18. travnja 1874. (umrla u Zagrebu 1938.), a rasla je uz djeda, hrvatskoga bana, slavnog pjesnika, tvorca Smail-age – Ivana Mažuranića. Često nazivana hrvatskim Andersenom, odgajana u zadivljujućem okruženju umjetnosti i književnosti, Ivana je i sama razvila ljubav prema pisanoj riječi. Pisati je počela tek desetak godina poslije udaje; naime, iako je od ranih dana osjećala potrebu za književnim izričajem, obiteljski život ipak joj je bio na prvom mjestu, te se posvetila odgoju svoje šestoro djece (prema nekim podacima, navodi se da ih je čak bilo 7!).

Književne ambicije isplivale su na površinu kada je primijetila kako za djecu ne postoji dovoljno kvalitetnog štiva – u početku je pisala samo za svoju obitelj, a zatim i za djecu diljem svijeta jer su njezini junaci vremenom progovorili na 40 jezika.

Prodor u svijet književnosti ostvarila je Čudnovatim zgodama i nezgodama šegrta Hlapića, a umjetnički vrhunac postigla je Pričama iz davnine, djelom koje je djeci, a i odraslim čitateljima svih naraštaja nudilo vjeru u temeljne ljudske vrijednosti. Njezine priče bogate su slavenskom mitologijom i hrvatskim narodnim legendama, prekrasnim vizualima, intimnom i izravnom iskrenošću koja se obraća onom čistom djetetu u nama koje razumije i zna.
Zato ni nije čudo da je svojim izvanrednim djelima zaslužila čak četiri nominacije za Nobelovu nagradu!

Dodaj SFeraKon u kalendar 13/05/2016 19:00 15/05/2016 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2016 38. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 DD/MM/YYYY

Novosti