Umjetna inteligencija – budućnost programiranja, umjetnosti, dizajna… fizike?

Kakve veze ima fizika sa umjetnom inteligencijom? I zašto bi umjetna inteligencija mogla biti budućnost fizike?

Odgovor na ta pitanja, i na još pokoje, daje profesor Davor Horvatić u svojem predavanju Umjetna inteligencija i budućnost fizike.

U tom predavanju, profesor Horvatić će dati pregled svih mogućnosti umjetne inteligencije – dubokih neuralnih mreža i jezičnih modela – u rješavanju najkompleksnijih problema fizike današnjice. Posebna pažnja bit će usmjerena na područja kvantne mehanike, kozmologije i teorije polja. Ujedno će razgovarati i o etičkim i tehničkim poteškoćama korištenja umjetne inteligencije, poglavito transparentosti, pouzdanosti i reproducibilnosti rezultata AI modela.

Davor Horvatić je redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje obavlja u području fizike elementarnih čestica gdje se bavi hadronima te u području fizike kompleksnih sustava, analize vremenskih serija i razvoja novih AI modela. Objavio je više od 50 znanstvenih radova koji su citirani više od dvije tisuće puta. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, te je održao više od tri stotine popularnih predavanja i snimio desetak radijskih i televizijskih emisija.

 

Spread the love