Prošli SFeraKoni

nacrt bocka

Prošlost prije weba

Prvi organizirani skupovi ljubitelja znanstvene fantastike u Zagrebu počeli su još ranih sedamdesetih u obliku tzv. Sajmova SF-a u Galeriji Studentskog centra, koji su ubrzo prerasli u veće manifestacije, na razini čitave bivše države, promijenivši naziv u YUcon. Nakon dva YUcona u Galeriji SC-a, konvencija se zajedno sa SFerom preselila u prostore Kulturnog doma Pešćenica u Ivanićgradskoj, gdje je 4. veljače 1983. godine održan prvi SFeraKon, na kojem je počasni gost bio britanski pisac James Gunn. Sljedećih nekoliko godina kroz Ivanićgradsku su prolazili mladi i stari ljubitelji znanstvene fantastike, kao i zanimljivi gosti svjetskoga glasa poput Boba Shawa, Sama Lundwalla i Joea Haldemana.

Krajem osamdesetih veterani zagrebačkog fandoma malo su posustali, iako je u sklopu SFeraKona ‘89 po Zagrebu kružila maska Hubbardovog Terla, dijeleći reklamne letke, a nad Ivanićgradskom se zlokobno nadvijao napuhan balon istog lika.Ratne je godine SFeraKon preživio skromno, po principu “dođe tko može i donese što ima doma, pa se zabavljamo”. Sve skučeniji prostori određivali su mnogo manji broj ljudi na konvenciji, koja je time izgubila svoju nekadašnju snagu.

SFeraKon ‘94 je po prvi puta zakoračio van Pešćenice, u Studentski centar u Savskoj i privukao pažnju studenata koji za SFeru i SFeraKon inače ne bi saznali. Program se odvijao na nekoliko mjesta i nakon dužeg vremena ponovo je nalikovao nečemu većem od zatvorenog tuluma.

Te je godine mlađa generacija preuzela inicijativu i već od 1995. započinje suradnja organizatora s Elektrotehničkim fakultetom (danas Fakultet elektrotehnike i računarstva), koji u svojim prostorima ugošćuje sve naredne SFeraKone.

Kliknite u prošlost…

SFeraKon 2023

SFeraKon 2022

SFeraKon 2021

SFeraKon 2020

SFeraKORon 2020

SFeraKon 2019

SFeraKon 2018

SFeraKon 2017

SFeraKon 2016

SFeraKon 2015

SFeraKon 2014

SFeraKon 2013

SFeraKon 2012 / Kontakt