Počasni gosti

Samantha Shannon

Nicole de Boer

Lolita Fatjo

Samantha Shannon

Rođena 1991. u zapadnom Londonu, Samantha je počela ozbiljno pisati s dvanaest godina, a završila je studij anglistike i engleske književnosti na St Anne’s Collegeu u Oxfordu gdje se specijalizirala za poeziju Emily Dickinson i principe filmske kritike.

Tijekom studija napisala je Sezonu kostiju (The Bone Season), prvu od planiranih sedam knjiga u istoimenom serijalu, i objavila ju 2013. sa samo dvadeset i jednom godinom. Knjiga je postala hit i prevedena je na dvadeset i pet jezika. Nastavak, Mimetički poredak (The Mime Order) objavljen je 2015.godine, a 2017. je izašao The Song Rising. Posljednja knjiga iz tog serijala, The Mask Falling, izašla je 2021. godine

Uz nadnaravnu distopiju, Samantha piše i fantastiku.  Roman The Priory of the Orange Tree,  koji je 2020. godine bio finalist Lambda Literary Awards, bio je zamišljen kao samostalno djelo. Međutim, Samantha je uvidjela da ima još toga za ispripovijedati u tom svijetu i tako je započela serijal The Roots of Chaos. A Day of Fallen Nightroman koji prethodi The Priory of the Orange Tree  je izašao u veljači ove godine, a u planu je i treća knjiga serijala.

A sada i SFeraKonska ekskluziva: hrvatski prijevod romana The Priory of the Orange Tree bit će objavljen u izdanju Hangara 7 i dostupan na SFeraKonu!

Nicole de Boer

Nicole je rođena 1970. godine u Torontu. Već kao djevojčica počela se pojavljivati u reklamama i kazalištu, a ozbiljne televizijske uloge počela je dobivati u tinejdžerskim godinama, gdje je već sa sedamnaest nastupala u glavnim ulogama serija.

Svoju najznačajniju ulogu dobila je 1998. u seriji Star Trek: Deep Space 9, gdje je u sedmoj sezoni tumačila ulogu  simbiotske poručnice Ezri Dax. U toj ulozi je naslijedila Terry Farrell, koja je napustila seriju, i njezin poginuli lik Jadziju Dax, i šarmirala publiku kao neiskusna i pomalo zbunjena Ezri nasuprot smirene i staložene Jadzije.

Nicole  je ostvarila i brojne druge uloge, pretežno na televiziji, često vezane baš uz SF. Od znanstvene fantastike koja se vrtjela na našim malim ekranima, tu su gostujuće uloge u seriji o istraživačima paranormalnog PSI faktor (PSI Factor: Chronicles of the Paranormal) i u revivalu serije Na granici mogućeg (The Outer Limits) s kraja ’90-ih. Odigrala je i glavnu ulogu u seriji The Dead Zone, a na velikom ekranu je najveći filmski uspjeh ostvarila u kultnom SF hororu Kocka (Cube).

Lolita Fatjo

Lolita Fatjo rođena je u Santa Clari u Californiji 1958. godine. Karijeru je započela kao glumica, no vrlo brzo, sredinom osamdesetih, počela je raditi u scenarističkom odjelu serijala Star trek: The Next Generation.

Provela je mnoge godine svog života radeći u franšizi Zvjezdanih staza – preciznije, dvije je godine bila pomoćnica izvršnom producentu, a zatim je postala koordinatorica scenarija gdje se brinula za  kontinuitet priče te bila svojevrsna poveznica između pisaca i drugih aspekata produkcije. Osim serijala The Next Generation, radila je i na Deep Space 9 i Voyager, a također je radila na filmovima Generations i First Contact.

Karijeru je nastavila kao agent, zastupajući brojne glumce vezane uz Zvjezdane staze i znanstvenu fantastiku, a zastupa i glazbenike. Kao insiderica franšize, čest je gost na konvencijama.