Klinci, hvala vam svima na odazivu! I ove godine ste zadali posla žiriju koji je temeljito pregledavao i čitao vaše radove, ilustracije, priče i stripove, kako bi na kraju odabrao najbolje od najboljih. Čestitamo ovogodišnjim dobitnicima SFERICA a svima koji su poslali svoje radove zahvaljujemo na guštu koji su nam omogućili dok smo ih čitali i pregledavali!

Imena pobjednika objavljena su u

 Rezultatima dječjeg natječaja za 2024. godinu,

a više detalja o dodjeli i preuzimanju nagrada možete pronaći ovdje!

Ako ste tek stigli i SFERICE su vam novost, evo i kratkog objašnjenja:

SFERICE su tradicionalni godišnji SFerin natječaju za djecu i mlade, koji nagrađuje najbolje literarne i likovne radove po zadanim temama, u kategorijama od 1. do 4. i  5. do 8. razreda osnovnih škola, te u kategoriji srednjih škola. Pobjednicima koji se istaknu između više tisuća pristiglih radova nagrade se dodjeljuju na svečanoj skupštini društva SFera. Tu se dječje nagrade dodjeljuju paralelno s  nagradom SFERA kojom se nagrađuju odrasliji autori. Kako su SFERE bile uzor i inspiracija SFERICAMA one su, od milja, i nazvane po njima.

Nagrađeni likovni radovi se svake godine izlažu na SFeraKonu,  dok se prvonagrađeni literarni radovi objavljuju u specijalnom izdanju SFerinog fanzina Parsek.

Ovogodišnji žiri vodila je Bernarda Pintar, učiteljica razredne nastave, a u izboru najboljih radova sudjelovali su:

  • Paola Brodej, diplomirana povjesničarka umjetnosti/nederlandist, prevoditelj i social media manager, dobitnica SFERICE;
  • Jelena Janjić, informatičarka, spisateljica i dobitnica SFERICE;
  • Ana Jembrek, diplomirana operna pjevačica, moderatorica knjiškog bloga Knjige su moj svijet;
  • Sanja Kučić, učiteljica razredne nastave i zaljubljenik u SF;
  • Ana Milinović, studentica edukacije fizike s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom (popularizacija znanosti, voditeljica alternativnih kvizova na SF konvencijama i članica hrvatske Carcassonne reprezentacije;
  • Tihomir Macek, predsjednik žirija za nagradu SFERA;
  • Josipa Pentić, magistra edukacije likovne kulture;
  • Dr. Dalibor Perković, fizičar i pisac, trostruki dobitnik nagrade SFERA, član uredništva SFerinog fanzina Parsek, voditelj SFeraKon Expressa i voditelj SFerine literarne radionice za srednjoškolce;
  • Ivan Šivak, mag. animiranog filma i novih medija, autor ilustriranih knjiga i stripova i voditelj SFerine radionice stripa za srednjoškolce.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su nam poslali svoje radove i čestitamo im na trudu. Pišite i slikajte, stvarajte i dalje: Parsek vas čeka!

Posebno se zahvaljujemo sponzorima koji su osigurali ovogodišnji bogati fond nagrada:

Spread the love