POČASNI GOSTI

SFeraKon 2017 održava se od 12. do 14. svibnja 2017. na FER-u

James Lovegrove

James Lovegrove

Britanski pisac, rođen na Badnjak 1965. Autor je više od 50 romana za djecu, mladež i ostatak starosnog spektra. Inspiraciju za svoj prvi roman, The Hope, dobiva na putovanju brodom. Roman piše i objavljuje u samo dva mjeseca, nakon završetka studija engleske književnosti pri Oxfordu. Otisnuvši se nakon prvog romana na put po svijetu, posjećuje Tajland gdje iz prve ruke svjedoči bangkoškoj seks industriji. Tamo crpi nadahnuće za svoj drugi roman, The Foreigners. Igrajući se “književne lovice” s Peteom Crowtherom – jedan od njih dvojice napisao bi djelić teksta i proslijedio onom drugom da nastavi – piše Escardy Gap u godinu i pol. Čitatelji SFX-a, britanskog SF&F časopisa, biraju taj roman za jedan od pedeset najboljih SF&F romana svih vremena. Days, satira konzumerizma, bila je u užem izboru za književnu nagradu “Arthur C.Clarke”. Djela koja su uslijedila kritika je redom hvalila, Untied Kingdom nastaje kao reakcija na rat na Balkanu sredinom 90-ih. Lovegroveov stil pisanja pun je distopijskih i satiričnih tonova. Zanima ga loš utjecaj bogatstva i pretjerane žudnje za zgrtanjem novca, a rado piše i o sudarima ili pomirenjima suprotnosti. Ne štedi na igrama riječi, pa tako možemo naletjeti na čudesa kao što su palindromi koji su ključni dio priče, ili pak detektivski dvojac koji rješava zločine pomoću anagrama. Od djela za djecu, najpoznatiji je fantasy serijal za tinejdžere The Clouded World, kojeg Lovegrove piše pod pseudonimom Jay Amory. Od 2013. godine objavljuje pastiche romane o Sherlocku Holmesu, uključujući i trilogiju Cthulhu Casebooks, koji je zapravo mash-up književnih svjetova Sir Arthur Conan Doylea i H.P. Lovecrafta.
Nama je ipak najzanimljiviji zbog serijala Pantheon, niza od sedam radnjom međusobno nepovezanih military SF djela koja spajaju high-tech oružja i bogove iz davnina. Kako bi se odmorio od pisanja knjiga, James piše o knjigama kao kritičar za nekoliko časopisa.


Justyna Anna Barys

Justyna Anna Barys

Ova mlada 26-godišnjakinja uvrštena je na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jednu od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu, a trenutno radi kao diplomirana pripravnica u ESA-i – Europskoj svemirskoj agenciji. Diplomirala je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Poljskoj, Odjel za biotehnologije, pravac Tehnička mikrobiologija. Tijekom studiranja tražila je poslove gdje bi mogla stažirati kako bi stekla iskustvo i kako bi joj se otvorile mogućnosti za buduće zaposlenje, pa je tako pisala znanstvene članke, radila intervjue sa znanstvenicima i pohađala konferencije. Stažirala je i u SAD-u prije nego što je dobila ponudu iz ESA-e, gdje je trenutno zaposlena.

Justyna je dio projekta MELiSSA (The Micro-Ecological Life Support System Alternative), koji je usmjeren prema razvijanju zatvorenih sustava za održavanje života namijenjenih budućim astronautima. Tehnologije koje će se pritom razviti mogu biti od velike pomoći u trenutnim globalnim izazovima kao što su recikliranje otpada, opskrba vodom i proizvodnja hrane u teškim uvjetima.


Dalibor Talajić

Dalibor Talajić

Dalibor Talajić rođen je u Sarajevu 1972. godine, a u Zagrebu, gdje je završio XVI gimnaziju, živi od 1975.

Crtanje stripova oduvijek mu je bila velika želja, no odrastajući u glazbenoj obitelji, formalno obrazovanje mu je već bilo zacrtano. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kao akademski glazbenik i profesor klarineta, što mu i jest bilo zanimanje kojih desetak godina. Uskoro upoznaje Tihomira Tikulina Ticu i Sebastijana Čamagajevca Sebu, s kojima započinje priča o strip fanzinu Endem, u kojem su se objavljivali autorski stripovi.

U međuvremenu crta autorske stripove za školske časopise Modra lasta, Zvrk i Prvi izbor. Krajem 90-ih, kad god bi netko od njegovih prijatelja stripaša, a u to doba se družio s Goranom Sudžukom, Edvinom Biukovićem, Esadom Ribićem, dobio posao u inozemstvu, Talajić bi ih molio da prilože i njegove radove. Na taj način dobio je svoj prvi “exposure gig”, a uskoro i strip Dead world, serijal o zombijima. Nakon toga uslijedio je strip Hunter’s Moon, po scenariju Jamesa L. Whitea, no cijela priča ostala je nedovršena jer je u međuvremenu dobio ponudu francuskog izdavača Delcourt, koji je pokrenuo projekt Ex Libris. Njegova uloga u tom projektu bila je strip adaptacija priča iz Novog zavjeta, za koje je čak preuzeo i pisanje scenarija.

Skupivši već podosta iskustva, odlučio se javiti urednicima u Marvelu. Nakon što je poslao mail, dobio je odgovor od Axela Alonsa, današnjega glavnog urednika Marvela. Axelu se svidio njegov rad te je u roku mjesec dana dobio prvi scenarij – za strip Deadpool, a nakon toga i epizode za stripove Punisher, X-men, Avengers

Ono što je Talajića nedavno dovelo u centar svjetske i domaće javnosti je Madaya Mom, strip o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majka petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Novosti

SFeraKonski Kodeks

U nastavku slijedi nekoliko smjernica koje slijede zdravorazumska načela lijepog ponašanja, poštovanja, tolerancije kao i uzuse svojstvene konvencijama. Želimo svima ugodan i zabavan SFeraKon.

Filmski program

Novi SFeraKonov filmski program peteropotezna je šarada za sladokusce SF filma.

Organizirano uz potporu

Partner

Sponzori