NAGRADE SFERA

Godišnje nagrade Društva SFera za najbolja ostvarenja iz područja SF-a

Dobitnici nagrada SFERA 2017. godine

Čast nam je i zadovoljstvo objaviti dobitnike nagrada SFERA 2017. godine, za djela objavljena u 2016.

 

  • MINIJATURA – Danijel Bogdanović: Svemirka (Sirius B, broj 29, Hangar 7, Zagreb 2016.)
  • PRIČA – Jurica Ranj: Projekcije (Ubiq, časopis za književnu fantastiku, broj 19, SFera, Zagreb 2016.)
  • NOVELA – Ed Barol: Bijela promenada (Sirius B, broj  27, Hangar 7, Zagreb 2016.)
  • ROMAN – Veronika Santo: Granice na vjetru (Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2016.)
  • ROMAN ZA DJECU – Branka Primorac: Moj brat živi u kompjutoru (Alfa, Zagreb 2016.)
  • KNJIŽEVNA TEORIJA – Milena Benini: Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe (Ubiq, časopis za književnu fantastiku, broj 19, SFera, Zagreb 2016.)
  • STRIP – Darko Macan i Igor Kordej: Mi, mrtvi (Fibra, Zagreb 2016.)
  • POSEBNO OSTVARENJE – Hrvoje Krlić i Tomislav Buntak za uređenje hostela Subspace
Dodjela nagrada SFERA održat će se na svečanoj skupštini Društva SFera na konvenciji SFeraKon, 13.5.2017. s početkom u 20 sati.

u

O nagradi SFERA

U svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera od 1981. godine dodjeljuje godišnje nagrade SFERA.

Nagrada SFERA prva je i najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj.

Nagradu SFERA dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (u interpretaciji SFerinog Pravilnika “SF” je zbirni naziv koji obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantasy i nadnaravni horor) po prvi puta objavljena i/ili prikazana na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine.

Žiriranje za nagrade SFERA

Žiri za nagrade SFERA sastoji se od minimalno 5 članova, a mogu mu pristupiti i ljubitelji SF-a koji nisu članovi Društva za znanstvenu fantastiku SFera. Obaveza je svih članova žirija da pročitaju sva djela u konkurenciji te da budu fizički prisutni na dan žiriranja koje se obično održava u Zagrebu, 2 do 3 tjedna prije SFeraKona.

Više o kategorijama i postupku žiriranja možete saznati ovdje.

Dodjela nagrada SFERA

Nagrađeni autori primaju plaketu Društva za znanstvenu fantastiku SFera, a posebnu pločicu sa svojim imenom, nazivom djela i godinom kad su nagrađeni, lijepe na skulpturu SFera, popularnu “Pepeljaru”. Dodjela se održava u sklopu Svečane skupštine Društva, središnjeg događaja SFeraKona, najveće hrvatske znanstveno-fantastične konvencije koju Društvo SFera organizira već više od 30 godina.

Novosti

SFeraKonski Kodeks

U nastavku slijedi nekoliko smjernica koje slijede zdravorazumska načela lijepog ponašanja, poštovanja, tolerancije kao i uzuse svojstvene konvencijama. Želimo svima ugodan i zabavan SFeraKon.

read more

Organizirano uz potporu

Partner

Sponzori