Filmski program

Filmski program

Novi SFeraKonov filmski program peteropotezna je šarada za sladokusce SF filma. Neobična i originalna ostvarenja SF filma nekadašnjeg Istočnog bloka: „Tiha zvijezda“ (1960.), nastala prema noveli Stanisława Lema, vodi vas u neizvjesnost svemirskih prostranstava; dok nam dvije nesvakidašnje istočnoeuropske animacije otkrivaju neke daleke planete – „Divlji planet“ (1973.) Renéa Lalouxa te „Tajna trećeg planeta“ (1981) Romana Kačanova. Na koncu, posvjedočite i sudbini megalomanskog Kapetana Pirka u urnebesnoj finskoj Star Trek/Babylon 5 travestiji – „Star Wreck“; te fantastičnoj avanturi kujice Laike i njezinog vlasnika u domaćem i nagrađivanom animiranom filmu „Čoban“.

 

Čoban

Matija Pisačić I Hrvatska I 2014 I 19′

Kujica Laika oteta je i lansirana u svemir. Njezin vlasnik, Čoban započet će potragu i tako se naći u podzemnom gradu, gdje igrom slučaja otpočinje glazbenu karijeru. U međuvremenu, Laika završava na planeti koju nastanjuje misteriozna starica koja kroji sudbine i ima moć upravljanja vremenom i prostorom. Ona će pretvoriti Laiku u antropomorfno biće koje žudi za povratkom svome vlasniku. „Čoban“ je hrvatski animirani film autora Matije Pisačića, nastao u produkciji Zagreb filma, dok glazbu potpisuje Srđan Sacher. Film je dobitnik nekolicine nagrada, uključujući glavnu nagradu na Bosporskom filmskom festivalu te Nagradu žirija na Kraljevskom filmskom festivalu 2015. godine.

 

Divlji planet

René Laloux I Francuska, Čehoslovačka I 1973 I 72′ I La planète sauvage

Animirani film Renéa Lalouxa, „Divlji planet“ podjednako je potresna politička alegorija i vizualno iznimno filmsko ostvarenje žanra znanstvene fantastike. Radnjom je smješten na daleki planet gdje se porobljeno čovječanstvo, u ulozi pukih igračaka za razonodu tehnokratskih giganata, sprema na očajničku pobunu. Film je nominiran za Nebulu i Zlatnu palmu te ujedno dobitnik Specijalne nagrade žirija na Cannesu 1973. godine.

 

Tajna trećeg planeta

Roman A. Kačanov I Sovjetski savez I 1981 I 48′ I Tayna tretey planety

„Tajna trećeg planeta“ kultni je ruski animirani film čija radnja prati nesvakidašnju ekspediciju tročlane posade svemirske letjelice Pegas u potrazi za rijetkim i neobičnim životinjama za moskovski zoološki vrt. No, putem oni bivaju upetljani u misterij interplanetarne zavjere, te nailaze na govoreću pticu Govoruna, koja možda predstavlja jedini ključ za rješavanje zagonetke.

 

Star Wreck: In the Pirkinning

Timo Vuorensola I Finska I 2005 I 104′

Budućnost za Kapetana Pirka ne djeluje baš ružičasto. Porijeklom iz daleke budućnosti, on putuje unatrag kroz vrijeme kako bi spasio svijet, no biva nasukan u 21. stoljeću. Svijet prošlosti mjesto je prepuno opasnosti za Pirka. Pored toga, teško mu polazi za rukom uvjeriti dame da je on u stvari intergalaktički heroj iz budućnosti. Kako bi ispravio situaciju, Pirk donosi sumnjiv plan za spas čovječanstva… „Star Wreck“, niskobudžetna finska ZF parodija popularnih Star Trek i Babylon 5 franšiza, snimljena od strane grupice prijatelja u dvosobnome stanu, prvi je dugometražni film u potpunosti financiran putem internet kampanje i pušten u slobodnu on-line distribuciju.

 

Tiha zvijezda

Kurt Maetzig I Njemačka Demokratska Republika I 1960 I 90′ I Der schweigende Stern

Na Zemlji je pronađen izvanzemaljski artefakt porijeklom, kako se to čini, s planeta Venere. Međunarodna posada otiskuje se u nepoznato kako bi rasvijetlila ovu zagonetku. Nastala prema noveli Stanisława Lema, „Tiha zvijezda“ predstavlja jedno od najranijih ostvarenja ZF filma Istočnog bloka u poslijeratnom periodu te ujedno prvi ZF film snimljen u DDR-u, te kao takav predstavlja istinski filmski kuriozitet.

 

O selektoru

Luka Antonina je sociolog i magistar engleskog jezika i književnosti. Doktorand je književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povremeni filmski kritičar. Zanima se za sociologiju kulture, kulturalnu teoriju, vizualne studije i film.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *