Zagreb, 26.-28.4.2013.

Hladnije od pakla

Posted by on 25.02.2012. in GoH, Vijesti | 0 comments

Hladnije od pakla

Mogli bismo pesimistično reći da će se dobra, nova i friška znanstvena fantastika kod nas početi prevoditi kad se pakao zaledi. No, i to se eto događa pred Kontakt, pod prigodnim naslovom upravo s obzirom na rečene okolnosti.

U izdanju Zagrebačke naklade, neposredno prije nego što se glavom i bradurinom pojavi u Zagrebu, našoj publici bit će predstavljen velikan dvadesetprvostoljetne fantastike Charles Stross, osvajač najvećih žanrovskih nagrada poput Huga i Locusa te čovjek koji je po riječima renomiranih kritičara “od Williama Gibsona i Brucea Sterlinga preuzeo štafetnu palicu efektnog opisivanja bliske budućnosti koja nas uskoro čeka i tu palicu još nije ispustio iz ruke”.

Umjesto prevođenja neke od postojećih Strossovih zbirki poput Toast (and other rusted futures) ili Wireless, urednici i prevoditelji,  Milena Benini i Marko Fančović, opredijelili su se za svoj izbor priča pod naslovom Hladnije od pakla. Odabrane su sljedeće priče (okvirni popis podložan je promjenama):

  • A Colder War (svojevrsni nastavak Lovecraftovih Planina ludila, koji se događa u jeku poznatog političkog skandala Iran/kontra iz osamdesetih),
  • Missile Gap, Bit Rot (iz istog svijeta kao i njegov roman Saturnova djeca),
  • Lobsters (priča koja predstavlja prvo poglavlje njegova popularnog romana Accelerando),
  • Palimpsest, A Snowball’s Chance (omiljena priča samog Strossa, uvrštena na njegov prijedlog),
  • i kao predstavnik popularnog serijala o vešeraju i Bobu Howardu jedna mala poslastica – prigodna božićna priča Overtime, koja se događa između Fuller Memoranduma i predstojećeg The Apocalypse Codex, a koja je u inozemstvu bila objavljena samo online.

Ilustraciju naslovnice Hladnije od pakla crta renomirani i višestruko nagrađivani ilustrator Željko Pahek.

Charlesu Strossu je izgleda baš krenulo u Hrvatskoj: u 4. broju Siriusa B, koji izlazi u travnju, tjedan-dva prije Kontakta, bit će objavljena njegova priča Bit Rot!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>