Zagreb, 26.-28.4.2013.

ČPP

Odgovori na često postavljana pitanja. Ukoliko ne možete naći odgovor na pitanje koje vas zanima ili smatrate da treba još neku informaciju uvrstiti u popis, kontaktirajte nas putem nekog od mailova koje možete naći u dnu stranice.

Konvencija - što je to?

Što je uopće SF konvencija?

To je zabavna manifestacija koja se obično događa tijekom vikenda i ima nekoliko struja programa na neki način vezanog uz SF, fantasy i nadnaravni horor: predavanja (znanstvena, književna, filmska…), radionice (literarne, konstruktorske…), razne zabavne igre, gaming (igre na ploči, RPG – Role Playing Games, LARP – Live Role Playing games…), filmske projekcije, sajam knjiga i raznih udruga. U Hrvatskoj je najveća konvencija SFeraKon, koji se organizira od 1979. godine, ali u Hrvatskoj ima još nekoliko zabavnih konvencija. Više informacija o fandomu (fandom je naziv za supkulturu ljubitelja SF-a i srodnih žanrova) pronađite ovdje.

Jesu li tamo svi čudni i asocijalni?

Ne! Filmska industrija, nažalost, nameće pogrešne stereotipe. Ekipa je kul i pristupačna. Na SFeraKone inače dolazi oko tisuću ljudi, različitih godišta, zanimanja i interesa koje sve veže ljubav prema SF-u i srodnim žanrovima u nekom od njihovih oblika (knjige, filmovi, serije, igre…).

Nemam s kim ići. Što ću tamo sam/a?

Nema veze ako nemate društvo – predlažemo dva brza rješenja. Prijavite se za volontiranje u organizaciji – nakon nekoliko sati upoznat ćete prijatelje za cijeli život. Drugo je rješenje da se prijavite na neku od radionica ili igara – sigurno ćete upoznati dobro društvo. U svakom slučaju, ako ste prvi puta na konvenciji, bez obzira jeste li sami ili u društvu, zamolite nekog od volontera da vas provede po konvenciji i pokaže vam gdje je što.

Smještaj i upute do lokacije

Kako ću naći mjesto održavanja Kontakta?

Kartu s ucrtanom lokacijom i upute kako doći javnim prijevozom do konvencije s najvažnijih gradskih lokacija pronaći ćete na našoj stranici.

Gdje mogu odsjesti?

Detalje o smještaju također možete pronaći na na našoj stranici.

Kretanje po Zagrebu

Kakva je situacija s javnim prijevozom?

Zagrebački električni tramvaj (ZET) upravlja mrežom tramvajskih i autobusnih linija na području Zagreba. Ima pet tarifnih zona, ali Zona 1 pokriva sam Grad Zagreb, dok ostale zone pokrivaju okolicu. Sve tramvajske linije su u Zoni 1, kao i autobusne linije koje povezuju gradska predgrađa s centrom. Tramvaji su najvažnije prijevozno sredstvo u širem centru grada.

  • Redovne linije prometuju od 04:00 ujutro do ponoći. Kartu tramvajskih linija potražite ovdje. Linije 1 i 3 ne voze vikendima i praznicima.
  • Noćne linije prometuju od ponoći do 04:00 sata. Kartu noćnih linija potražite ovdje.

Koje su cijene karata?

Ista karta vrijedi za sve autobuse u Zoni 1 i tramvaje. Cijena karata varira ovisno o mjestu kupnje.

  • Pojedinačna karta: karte se mogu kupiti u vozilu za 10 kuna (osim u najnovijim modelima tramvaja), ili za 8 kuna na svakom kiosku Tiska ili ZET-ovom prodajnom kiosku. Kartu morate poništiti po ulasku u vozilo u uređaju koji se nalazi na prvim vratima vozila. Karte vrijede 90 minuta za više vožnji, ali samo ako su u istom smjeru.
  • Pojedinačna karta putem mobitela: može se kupiti putem SMS usluge (samo s hrvatskih mobilnih mreža). Cijena je 10 kuna plus cijena SMS poruke. Vrijedi 90 minuta za više vožnji u bilo kojemm smjeru unutar Zone 1. Za kupnju SMS karte treba poslati poruku sadržaja “ZG” na broj 8585.
  • Noćna karta: jednostavno poništite dvije obične karte. SMS karta će automatski biti naplaćena 20 kuna.
  • Dnevna karta: cijena cjelodnevne karte je 25 kuna. Vrijedi od trenutka poništavanja do 04:00 sata sljedećeg jutra. Ako se poništi noću (između ponoći i 04:00) vrijedit će do ponoći istoga dana. Može se kupiti u vozilu (osim u najnovijim) ili izvan vozila u kiosku Tiska ili ZET-ovom prodajnom mjestu.
  • Vrijednosna karta (prepaid): ovo je najnoviji sustav naplate prijevoza – elektronska kartica s unaprijed uplaćenim iznosom koja se može koristiti za kupnju karata u vozilu. Kartica je prijenosna i može se kupiti odjednom više karata. Pojedinačna karta naplaćuje se 7,50 kuna i vrijedi 90 minuta za više vožnji u bilo kojem smjeru. Dnevna karta još uvijek stoji 25 kuna. Ovu se karticu može kupiti i “napuniti” u uredima ZET-a ili kioscima iNovine i Tisak. Početna cijena kartice je 50 kuna od čega se samo 30 kuna može iskoristiti za kupnju karata, dok je preostalih 20 kuna cijena same elektronske kartice.

Što je s uspinjačom?

Uspinjača će Vam pružiti zabavnu iako kratku vožnju s pogledom od centra do Gornjeg grada. Polazi svakih 10 minuta i košta 4 kune u jednom smjeru.

Kakva je situacija s taksi službama?

Nedavno je Grad Zagreb liberalizirao tržište taksi usluga, pa broj taksi kompanija raste, a cijene karata polako padaju.

  • Radio Taxi Zagreb: originalna taksi usluga, koja je slovila kao najskuplja, spustila je značajno cijene. Start je 9,90 kuna, a vožnja po kilometru je 4,90 kuna. Nema naknade za prtljagu. Nema posebnih oznaka osim žutoga znaka na krovu. Broj telefona 1777 ili 060 800800.
  • Taxi Cameo: prvi od pridošlica na tržištu. Vrlo popularan, ali ponekad je teško doći do vozila zbog zauzetosti. Sva vozila imaju besplatni Wi-Fi. Univerzalna cijena: start 15 kn + 5 kn po kilometru s tim da su prva dva kilometra besplatna. Nema naknade za prtljagu. Bijela vozila s označena trakama s crno-bijelim kockastim motivom (i puno reklama). Broj telefona: 1212.
  • Oryx Taxi: imaju puno automobila prilagođeno za invalide, prijevoz kućnih ljubimaca ili male djece. Univerzalna tarifa: start 14 kuna + 5,8 kuna kilometar. Nema naknade za prtljagu. Bijeli automobili označeni trakom s crno narančastim kockastim uzorkom. Broj telefona: 1888.
  • Eko Taxi: kompanija koja pazi na zaštitu okoliša – njihov vozni park čine hibridni automobili (Toyota Prius). Univerzalna cijena: start 14 kuna + 5,8 kuna po kilometru. Nema naknade za prtljagu. Bijeli auomobili s naljepnicama s motivima trave i neba te zelenim znakom na krovu. Broj telefona: 1414 ili 060 7777.

Vozit ću se automobilom po gradu. Koliko to teško može biti?

Navigacija kroz zagrebačku mrežu cesta može biti složena za neupućene (jednosmjerne ulice u strogom centru!) i spora u vrijeme prometnih gužvi. Samo središte grada je pješačka zona i ponekad je lutrija pronaći parkirno mjesto. Postoje četiri parking zone: crvena zona stoji 10 kuna sat (maksimalno trajanje parkiranja dva sata), žuta 5 kuna sat (maksimalno tri sata), zelena 2 kune sat (četiri do šest sati) i narančasta 5 kuna na dan. Kazna za parkiranje (koja se zapravo zove “dnevna karta” i daje vam pravo parkiranja 24 sata od trenutka izdavanja karte) je iznos 20 puta veći od cijene parkiranja za jedan sat. Parkiranje se naplaćuje od 07:00 do 20:00 sati radnim danom (u crvenoj zoni do 21:00) te od 07:00 do 15:00 sati subotom. Nedjeljom se ne naplaćuje. Parkiranje se može platiti na automatima koji primaju kovanice ili putem SMS usluge naplate (samo s hrvatskih mobilnih mreža). Ima mnogo garaža u čitavom gradu, a cijene se kreću od pet do osam kuna po satu (neke garaže imaju posebne cijene za dulja razdoblja). Lokacija konvencije nalazi se u žutoj zoni, a u neposrednoj je blizini nekoliko parkirališta i javna garaža, koja se nalazi pored hotela International.

A da samo hodam?

Dobar izbor. Zagreb nije tako velik i kombinacija hodanja (popularni cipelcug) i javnog prijevoza brzo će vas dovesti do odredišta. Uvijek ima neka uličica ili prolaz koji se pretvori u dobru prečicu.

Turizam

Što se može vidjeti u Zagrebu i okolici?

Na našoj stranici nalazi se više informacija o tome što vidjeti i isprobati u Zagrebu i bližoj te daljoj okolici. Također smo priredili vođene ture po Zagrebu prije i nakon Eurocona. Više detalja o Zagrebu naći ćete na stranici Turističke zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Možete li preporučiti vodiča za ture izvan grada?

Ma i to smo sredili! Putnička agencija, Ban Tours, osmislila je samo za posjetitelje Kontakta poludnevne i cijelodnevne ture u okolici Zagreba po popularnim cijenama. Turama se možete priključiti tri dana prije ili poslije konvencije (od 23. -. 25. te 30. travnja ili 01. i 02. svibnja).