Zagreb, 10.-12.5.2013.

Proglašeni dobitnici nagrada SFERA

Proglašeni dobitnici nagrada SFERA

4.5.2013.

Čast nam je objaviti ovogodišnje dobitnike nagrada SFERA, najstarije nacionalne žanrovske nagrade u Hrvatskoj.

Najprestižniju nagradu, onu za najbolji roman, ove je godine dobio Aleksandar Žiljak za roman Irbis, a Žiljak je nagrađen i u kategoriji najbolje kratke priče za Srneći but s lisičicama, uz njega teran iz zbirke Priče o vinu. U kategoriji najbolje minijature nagrađena je Vesna Kurilić za Priču supružnika, najboljom pričom proglašena je Imago ultima Davida Kelečića, a najboljim romanom za djecu Adrijanin vrt Norme Šerment-Mikulčić. Za najbolji teorijski rad nagrađena je Petra Mrduljaš za djelo Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena.

U likovnim kategorijama nagrade su dobili Korina Hunjak za najbolju crno-bijelu ilustraciju Loki, objavljenu u fanzinu Eridan, te Mario Rosanda za najbolju ilustraciju u boji za naslovnicu zbirke Priče o vinu.

Dobitnicima nagrada SFERA plakete će biti uručene na svečanoj dodjeli na SFeraKonu, u subotu 11. svibnja 2013. u 20 sati, nakon dodjele dječjih nagrada SFERICA.

Nagradu SFERA utemeljilo je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine. Više o nagradama SFERA i SFERICAMA pročitajte ovdje.