Zagreb, 10.-12.5.2013.

Jugoistočno od razuma – hrvatska SF serija

Jugoistočno od razuma – hrvatska SF serija

17.4.2013.

Na SFeraKonu ćemo imati prilike pogledati ekskluzivni produljeni trailer za prvu epizodu hrvatske SF serije Jugoistočno od razuma te porazgovarati s njenim tvorcem Ratimirom Rakuljićem.

Vrlo smo uzbuđeni što se netko u Hrvatskoj uopće usudio razmišljati o SF seriji, a kamo li snimati je, pa smo uhvatili Ratimira za intervju koji će vas, nadamo se, potaknuti da u što većem broju podržite ovaj projekt.

Polusatna prva epizoda serije snimljena je u nezavisnoj produkciji, a ekipa je trenutno u potrazi za sponzorima koji bi omogućili snimanje ostatka sezone. Kreator serije Ratimir Rakuljić bavi se režijom i specijalnim efektima te je veliki fan svega vezanog uz SF.

Možete li nam ukratko ispričati o čemu je riječ u seriji?

Srednjoškolku Andreu majka ostavlja na čuvanje kod polubrata i njegove trudne djevojke, te nestaje bez traga. Andrea je uglavnom nezainteresirana spram svijeta i svoj život živi kroz TV. Odmalena je prate noćne more, a u zadnje vrijeme one postaju sve intenzivnije. U jednom trenutku više ne može razabrati sjećanja iz djetinjstva od snova. Čak pomišlja kako su snovi zapravo davno potisnuta sjećanja. Zašto su potisnuta? Što skrivaju? Sigurna je da odgovore na ta pitanja zna njezina majka, te se upušta u potragu za njom.

Stvar se komplicira kad se uspostavi da – dok ona traži majku – jedna tajanstvena ličnost, potpomognuta svojim plaćenicima, traži nju. Iz koraka u korak, kako se približava traženim odgovorima, ulozi postaju sve veći i dalekosežniji… Andrea shvaća da je ona jedna posebna djevojka, nada čitavih civilizacija. Njezina majka i odavno odsutni otac samo su figure smještene na suprotstavljene strane u bitci čiji je kraj možda na vidiku. No gdje su figure, tu su i gospodari, a ovi se neće predati tako lako.

Seriju bi se najbolje moglo opisati kao SF avanturu.

Je li riječ o originalnoj priči ili adaptaciji nekog djela?

Riječ je o originalnoj priči. Višesezonski story arc (zapravo za kompletan serijal) stavljen je na papir dugo prije snimanja pilot epizode.

Treba uzeti u obzir da je pilot epizoda dovršena još 2010. Petnaestominutna pilotka služila je u svrhe pitchinga serije domaćim producentima, a od početka 2010. do potkraj 2012. bila je dostupna i na službenim web stranicama JiOR-a. Polusatna epizoda, koja je trenutno u post-produkciji, zapravo je prva epizoda, ali pilotka je i dalje dio kanona.

Tko je radio specijalne efekte?

Većinu vizualnih efekata realizirao sam samostalno. No, primjerice, za neke fantastične stvari koje će biti viđene u završnici epizode zaslužan je Boris Raguza, dok se na pomoći oko realizacije efekata iz pilotke mogu zahvaliti Aleksandru Faraguni.

Događa li se radnja u Hrvatskoj? Idu li Hrvati u svemir?

Radnja JiOR-a, barem dio na… ahem… ovom planetu … smješten je u potpunosti u Hrvatskoj, iako su posljedice nekih akcija glavne junakinje (čak i više nego) globalne. S obzirom na moj odgovor na prvi dio pitanja, da… moglo bi se reći da Hrvati idu u svemir. Sve više od toga bio bi veliki spoiler.

Zašto baš SF serija, odakle ideja za tako smjeli poduhvat?

Obožavam SF, to je žanr koji me oduševljava u svakom mediju još od najranijeg djetinjstva. Ta ljubav prema SF-u me s vremenom uplela u amatersku astronomiju, dan-danas drag mi hobi, a još nešto što me prati od djetinjstva jest ljubav prema filmskom stvaralaštvu.

Sve to moralo se kad-tad spojiti, a kad se to konačno dogodilo, nastao je JiOR.

Shvaćaju li vas ozbiljno financijeri budući da je riječ o malo cijenjenom žanru kod nas?

Još otkad sam pisao pilotku znao sam da SF serija neće proći niti na jednoj televiziji – bio sam mlad i naivan, ali ne baš toliko naivan. To je razlog iz kojeg je pilot epizoda napisana kao svojevrsni trojanac za TV. Naime, priča je predstavljena kao klasična dramska/humoristična serija (dramedija), a natruhe SF-a svedene su samo na neke kratke reference. Sinopsis svih epizoda tada planirane prve sezone također ne odaje SF prirodu projekta, to je bilo nešto što se trebalo lagano i suptilno ubacivati do te mjere da druga sezona ne može biti ništa manje nego punokrvni SF. Ako bi bilo druge sezone… i ako bih ja bio igdje blizu TV kuće nakon takvog pothvata.

U retrospektivi, bio je to vrlo romantičan plan iskazivanja ljubavi prema SF-u, žanru kojeg je (svaka) domaća TV kuća odlučila gotovo u potpunosti ignorirati. Pitch baziran na toj pilotki je davne 2010. bio toplo prihvaćen, ali JiOR ipak nije pronašao svoje mjesto u nekoj programskoj shemi. Zato smo sada ovdje s novom epizodom koja preskače svo okolišanje osmišljeno za TV i ne skriva svoju SF-ičnost.

S kojim ste se još problemima susretali osim pronalaska financija?

Zapravo i nije bilo nekih problema pri realizaciji JiOR-a. Ekipa se fantastično slagala… čak nema niti sočnih tračeva sa seta. Vrlo ugodan rad na jednom, za naše prilike, vrlo netipičnom projektu.

Problemom bi se moglo nazvati jedino neplanirano razvlačenje post-produkcije nove epizode, ali i to je rezultat nedostatka financija. Naime, svi iz ekipe JiOR-u pridonose na volonterskoj bazi, tako da smo u mogućnosti odvojiti samo naše slobodno vrijeme za rad na projektu.

Jeste li pomišljali na crowdfunding?

Crowdfunding je pojam koji često nabacujemo u zadnje vrijeme dok razmišljamo o potencijalnoj budućnosti JiOR-a. Ne bih unaprijed odbacio tu mogućnost, ali ipak mislim da smo (čak i s regijom) premali za takav zalogaj. Da je JiOR na engleskom, to bi bila druga priča.

Tko su sve vaši filmski/TV utjecaji?

Ajme, tu ima previše za nabrojati i onda će mi biti žao ako nekog zaboravim, ali evo kratka lista prvih asocijacija…

Film: James Cameron, Fritz Lang, Stanley Kubrick, Ridley Scott, Steven Spielberg, J. J. Abrams, Joss Whedon, Christopher Nolan, Robert Zemeckis, Neil Blomkamp…

TV: Joss Whedon (drugi put ), J. J. Abrams (još jedan ponavljač), Ronald D. Moore, J. Michael Straczynski, Russell T. Davies, Steven Moffat…

Koliko volim SF serije i filmove, toliko volim i SF u literarnoj formi, pa bi tu dodao najneadaptiranijeg autora čija bi djela volio vidjeti na TV-u (ili u kinu): Kim Stanley Robinson… Ili adaptacija Mars trilogije čeka mene? Ne bih se bunio.

Što bi bio idealan ishod za vas što se tiče serije?

Idealan ishod bio bi onaj koji bi rezultirao završetkom story arca JiOR-a – dakle, otkrivanjem velike tajne u srcu serije, kao i prikazom posljedica tog otkrića po glavnu junakinju, njezine najbliže, ali i cijeli svijet.

To može biti u formi web showa ili klasičnog TV serijala. Naravno, ne isključujem mogućnost nastavka priče u drugim formama, no JiOR je prvenstveno zamišljen kao serija, a sad ipak govorimo o idealnom ishodu.