Opis programa SFeraKORona

ANTARCTICA - seafloor and ice

Autun Purser
Autun Purser, SF ilustrator čiji “pravi posao” je bavljenje ekologijom dubokog podmorja, dočarat će nam u ovom predavanju kako je to biti na ledolomcu 2 mjeseca.

U videu ćete vidjeti prizore dna s južnog pola! Autun je naime bio dio istraživačkog tima koji se uputio prema mjestu gdje se veliki ledenjak A-68 nedavno odlomio. Cilj istraživanja je bio ustanoviti što to znači za život na ledenom dnu južnog pola.

Ad-Hoc Biltenski Glazbeno Filmski Kviz

Dalibor Perković
Ne očekujte ništa (osim neočekivanog), strepite od svega!

Hi-Low-Tech interfejs, nije mumljanje, osim ako bude, dođite i uvrijedite se!

Online igraonica društvenih igara

Udruga F&ST
Što bi konvencija bila bez igraonice? Kako preživjeti u vrime (samo)izolacije, kad imate hrpu društvenih igara kući i baš nitko od ukućana ne želi igrati s vama?

 • Warriors, come out… Na meniju su:
  Not Alone – dobrodošli na planet na kom vas lokalna fauna ne smatra poželjnim oblikom života – kooperativno preživljavanje
 • Race for the Galaxy – osvojite galaksiju za kartaškim stolom, klasik, core izdanje
 • La Granja – SFeraKORon vodi na rad…put – upravljaj malom farmom kraj jezera Alpich u blizini sela Esporles na otoku Mallorca – La Granja je kolekcionarski item ljubitelja društvenih igara
 • Eminent Domain – osvojite galaksiju za kartaškim stolom, večernje (i novije) izdanje
 • Colt Express – nothing better than a High Noon Western Heist on Sunday
 • Love Letter – za sve one kojima su ljubav i društvene igre podjednako najvažnije stvari
 • Tzolk’in: the Mayan Calendar – tisućljetni trudi izumrle civilizacije u 26 dana igre. Kuruza.

PnP je aktualni Predsjedničko ‘n’ Potpredsjednički tim Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST, s više tisuća sati odigranih društvenih igara i zilijun puta objašnjenim pravilima i vođenju partija. Udruga F&ST iz Splita ima preko 50 održanih Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat!, desetak Dana društvenih Igara Split, 5 održanih (igraonica) FantaSTikona i tri Super Hrvatske Igračke Konvencije SuperHIK.

There and back again

Sonja the Hobbit
”There and back again” će vam pokazati većinu lokacija na Novom Zelandu gdje su snimane trilogija Gospodar Prstenova i Hobbit. Sonja i Tomo su se uputili na nezaboravnu avanturu po Novom Zelandu, pritom razgledavajući atraktivne lokacije gdje su se snimali filmovi Petera Jacksona. Jedna od najljepših lokacija definitivno je Hobbiton movie set u Matamati, a jedan od zanimljivijih posjeta bio je u samom Weta Workshopu gdje su nastali kostimi, makete i svaki mogući detalji koji se nalaze u filmu.

Sonja je cosplayerica iz Zagreba i velika obožavateljica trilogija Gospodar Prstenova i Hobbit.

DIY cosplay Accessories

Bojana Vukotić

Bojana Vukotić AKA Banshee Cosplay predstavit će vam nekoliko DIY tutoriala s osnovnim potrepštinama iz kuće!

Uživajte!

Misterije elektriciteta: živi mrtvaci, kristalizirani kukci i električni Mesija.

Danijel Štriga
Misterije elektriciteta – otkrijete drevne tajne električne energije! Živi mrtvaci! Kristalizirani kukci! Električni Mesije!

Danas struju uzimamo zdravo za gotovo. No, za ljude iz pretprošlog stoljeća, ona je bila nalik čaroliji. To je naravno rezultiralo neobičnim, nemogućim i zabavnim idejama o fantastičnim moćima električne energije. U ovom kratkom predavanju, predstavit ću vam neke od ovih teorija.

Okrugli stol o stanju u hrvatskom SF-u

Dalibor Perković
Kao ne samo najveći, ne samo najvažniji, nego kao JEDINI SF događaj u Hrvata u ovom dijelu godine, sveta nam je dužnost održati redovni sastanak svih hrvatskih esefičara. Ako vam je do plakanja jedni drugima na ramenu ili davanju ideja za ulazak u svijetlu budućnost, ovo je mjesto za vas!

Glorifikacija gubitnika: Šinsengumi u pop-kulturi

Isidora Vlasak
U drugoj polovini 19. veka, u periodu poznatom kao Bakumacu kada je nakon vekova izolacije Japan konačno – i vrlo nevoljno – počeo da se otvara prema svetu, besneo je građanski rat oko toga da li će se očuvati šogunat, ili će car preuzeti vlast u svoje ruke.

Šinsengumi su bili paravojna organizacija sa sedištem u Kjotu, sastavljena od trgovačke dece koja su maštala o ratničkoj slavi, osiromašenih samuraja, vanbračnih sinova i ostalih za koje nije bilo mesta u vojnoj eliti. Čvrsto su se zalagali za konzervativne vrednosti šogunata, žarili i palili Kjotom i okolinom, hrabro jurišali na caru naklonjene pobunjenike – i, kada se šogun predao a mladi car Meiđi preuzeo kontrolu nad zemljom, završili zgaženi k’o fleke, ružno i mučno umirući jedan po jedan.

Izreka glasi da istoriju pišu pobednici, ali ova mudrost kanda ne važi uvek u Japanu. Upravo su Šinsengumi postali nepresušan izvor inspiracije za najrazličitije istorijske spektakle, u kojima se život i prerana smrt ove ekipe momaka interpretira i reinterpretira, romantizuje, glorifikuje i eksploatiše. Niču gde ih ne seješ, kao protagonisti („Peacemaker Kurogane“), antagonisti („Rurouni Kenshin“), parodija na sebe same („Gintama“), metafora za raspad društva u poslednjim danima šogunata („Gohatto“), potencijalne đuvegije za mladu doktorsku kćer (kultni otome dejting sim „Hakuouki“), pa čak i yaoi momci koji pravu ljubav nalaze jedni u drugima (u zabrinjavajuće brojnim manga naslovima). Pridružite nam se u raspetljavanju istorijskih činjenica od fikcije!

Ukulele Soundtrack Kviz

Vesna Kurilić
Ukulele i vokal – prostranstvo beskrajne gikovštine. Ovo su avanture ukulelea zvanog Lili i knjižničarke zvane Vesna kroz esefične i efične (i poneki mainstream) soundtrackove otkako je svijeta i vijeka. Naša je misija prepoznavanje filmova i serija… potraga za nostalgijom bez premca… sviranje Hansa Zimmera bez gledanja u akorde!

Star Trek Živi! Kako su hrvatski trekkiji zavoljeli Star Trek

Sekcija 31
Mala povijest Zvjezdanih staza u Hrvatskoj…

Tko je navlačio uniformu, tko je bio admiral, i tko su Trekkiji uopće i kako su se našli?

Cosplay nastupi - Saveti za pravljenje dobrog cosplay nastupa

Bogdan Čurguz
Nastup podrazumijeva “Play” dio kovanice Cosplay ali je često zanemaren i nepravedno stavljen u drugi plan čak i kod vrhunskih kosplejera. Kroz ovo predavanje pokušat ću prenjeti metode osmišljavanja nastupa i dati korisne savjete o tome k čemu težiti, a šta izbegavati. Analizirat ćemo dobre i loše nastupe, a jedan dio će se ticati i “catwalk” takmičenja koje, samo na papiru, nema nastup.

SF in translation

Francesco Verso
Francesco talks about the dominance of monolingual SF, mostly English-speaking, and the need to preserve the biodiversity of the future. These futures take place and are created in other countries, they give us new ideas, they mirror their own cultures and languages and are often better than works from the English speaking area.  Therefore, he launched a project of bilingual editions in Italy in order to preserve at least a part of the excellent SF works

Spavaš li mirno, Alberte Einsteinu?

Davor Horvatić
Opažanje gravitacijskih valova napreduje velikim koracima. Nakon dva LIGO detektora u SAD, VIRGO detektora u Italiji, dobili smo i detektor KAGRA u Japanu. Opaženi su i prvi sudari crnih rupa značajno različitih masa. Predavanje daje kratki pregled sadašnjeg trenutnog stanja područja.

Cosplay natjecanje

Cosplay natjecanje na distanci! Prvo pogledajte video snimke nastupa koje su cosplayeri snimili u kućnoj radinosti, a zatim sudjelujte na raspravi i ocjenama njihovih nastupa uživo na Discordu!

Kad ti dođe mali zeleni

Aleksandar Žiljak
Došao vam je mali zeleni, pojma nema što je SF, a zanima ga film? Koje SF filmove mu prikazati? Samo pitajte Žiljka!

Seed Pods Adventure Game Drawing

Autun Purser

Seed Pods is quarantine paced  multiplayer adventure game, created  by Autun Purser. And it is play-by-e-mail. Players will be dropped onto an alien world as explorers, and charged with deciding on colony viability. There will be occasional interaction between players, but mostly play will take place in isolation. Like out lives right now….

And here we will see how the art of the game was made!

Hrvatski narodni WTF?

Srebrenka Peregrin
Iz riznice hrvatske usmenosti stiže nova, nužno skraćena, doza začudnih događaja, suludih odluka i upitnih likova. Predbračne noći u troje, razumijevanje za transvestizam i transrodnost, katolička eutanazija, zvijeri sklone društvenim prevratima — samo su dio kolopleta iz 12 bajki koje su se nekoć pripovijedale diljem lijepe naše. Zbog scena nasilja i seksa predlaže se rejting R.

Upoznajte Šarenu Vranu

Dora Grundler
Upoznajte Šarenu Vranu kroz poseban način 🙂

Freeciv - Civilizacija za široke narodne mase

Dalibor Perković
Ove godine se navršava četvrt stoljeća otkako je započeo rad na open source projektu koji je do danas postao vrlo uspješan klon Civilizacije Sida Meiera i njenih nastavaka. Od početka zamišljena kao multiplayer koji može udomiti više desetaka – a danas i više stotina igrača – Freeciv se do danas razvila više društveno nego računalno. Među najživljim varijantama nalazi se i Longturn: sustav gdje se odigrava jedan potez na dan, igra traje nekoliko mjeseci uz minimalno nekoliko desetaka igrača.

OriIgre kviz

Sanja Srbljinović Čuček
Origami (jap. oru = savijanje +kami = papir) tradicionalna je japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira – pravokutnika, trokuta itd.
Evo, u ovoj uvodnoj rečenici, dali smo vam hint za jedan odgovor na fantastičnom i ne baš lakom ORiIgre kvizu.
Nakon ovoga, origami će vam biti mačji kašalj!

Around the World in 80 conventions

Marcin “Alqua” Klak
Conventions  all around the world take place since a long time. One can easily join congoing with sightseeing but does it really make sense? Maybe it is better to have separate trips for conventions and for sightseeing? In
the presentation I will present my insights on the topic as well as a
series of impressions about the fandom in different countries.

Pandemije u povijesti

dr.sc Ivo Turk
Tema predavanja su tri pandemije u ljudskoj povijesti koje su po mišljenju autora najzanimljivije za istaknuti. Jasno je da je tijekom ljudske povijesti bilo nebrojeno mnogo pandemija i epidemija, no s historijsko-demografskog aspekta autor je odabrao justinijanovu kugu, crnu smrt i španjolsku gripu. Justinijanova kuga je zanimljiva stoga što je bila jednim od čimbenika neuspjeha obnove Rimskog Carstva, crna smrt je vjerojatno najpoznatija pandemija u ljudskoj povijesti, a španjolska gripa je “prešućena” pandemija koja se zbila prije samo 102 godine, a usmrtila je na svijetu više ljudi nego Prvi svjetski rat za vrijeme čije završne godine se ona javila.

Zašto nismo mogli izbjeći stvaranje atomske bombe?

Davor Horvatić
Energija dobivena nuklearnim reakcijama, kontroliranim ili nekontroliranim uvijek je zanimljiva tema. U zvijezdama pokreće procese koji nam daju energiju i bogatstvo elemenata koji omogućuju život. U ljudskim rukama isti procesi pretvaraju se u oružja koja siju smrt. Predavanje će dati pregled manje poznatih događaja i razmotriti neizbježnost ovladavanja nuklearnim reakcijama.

Spašavanje vojnika Crnog mačka

Miroslav Wranka
Kako je zajednica ljudi koje se nerijetko posprdno nazivaju šmokljanima i štreberima, knjiškim moljcima, sanjalicama, eskapistima i vječnom djecom crowdfunding kampanju za pomoć zagrebačkom gejmerskom kafiću Crni mačak u rekordno kratkom roku učinila ne samo uspješnom, već i – za hrvatske prilike – dosad jedinstvenom? Iskustva će podijeliti i na vaša pitanja odgovarati ekipa iz Terrible Creations, koja stoji iza ovog projekta.

Eurocon 2020

Vladivoj Lisica
Everything you wanted to know (and not know!) about Eurocon 2020, held in Rijeka this autumn!

Što je to RPG?

Goran Dimić

U ovo doba virusa i karantene, predavač će pokušati predočiti javnosti svoju ljubav prema svojem dugogodišnjem hobiju- role playing gamesima ili igrama uloga. Uz alarmantnu frizuru i niz pokušaja pošalica, predstavit će koncept igre uloga, svoju osobnu povijest s istim, te neke smjernice i savjete za moguće buduće igrače ili preporuke za rpg veterane.

Goran Dimić – Flo je 30+ godišnji entuzijast rpg igara, stripova, okultizma, zarota i borilačkih vještina, a u dnevnom životu radi kao odgojitelj predškolske djece, tj. striček u vrtiću.

Extreme Environment Ocean

Autun Purser
Autun Pursers is deep sea ecologist. Sounds cool? It is. His job takes him to the limits of the known world, to the most extreme environments on the ocean floor.

And he came back to tell us a story about it…

Kako bi izgledao Legolas u D&D 5e

Zmajeva Garaža (Davor Kolenc)

Prvi balkanski Dungeons&Dragons YouTube kanal, Zmajeva Garaža, predstavlja se publici SFeraKoRona s miljenikom publike (više-manje) – Legolasom.

Kako bi legendarni Tolkienov archer elf izgledao kao lik na D&D 5e sheetu? Saznajte u zabavnom videu kojeg donosi ZG Team! Idemo se roleati 😉 I subscribajte se na njihov kanal –> http://bit.ly/ugarazu

Snimke predavanja s konvencije “Portal 8”

Održano u Crnom Mačku u suradnji s Terrible Creations.

Recordings from the Portal 8 convention, held in Crni mačak.

 • Writing for Participation (Mike Pohjola): How to pour years of gaming and writing games into trans-media interactive projects for Hollywood and NASA? Find out, first hand, from the man that envisioned them and brought them to reality.
 • Edu-larp Design Differences (Josefin Westborg): What is educational LARP (eduLARP)? What makes it different from ordinary LARPs? How to  lead it?
 • How to Run a LARP and Not Go Broke (Simon Svensson): Here it is, a list of practical advises on how to organize and lead Live Action Role-playing Games for multiple players and keep your sanity, creative energy, and earn some money.
 • LARP as a Tool for Personal Development and Psychotherapy (Elektra Diakolambrianou):Can LARPs be used ans tools for personal growth and psychotherapy? This lecture will give you possible answers to that question, but also possible directions of development in that area.