Program - Predstavljanja & Filmovi

Svečana skupština društva SFera

Društvo SFera

Pridružite nam se na tradicionalnoj svečanosti 43. SFeraKona na kojoj ćemo predstaviti dobitnike nagrade SFERA i dječjih nagrade SFERICE.

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera postoji već više od četiri desetljeća tijekom kojih smo organizirali SFeraKone;održavali radionice, gledaonice i igraonice; nagrađivali SF autore – male i velike; izdavali fanzine, časopise i knjige; sakupili golemu knjižnicu, te – možda najvažnije – družili se svakog utorka navečer i zajedno putovali na druge konvencije.
Naše programe – uključujući i SFeraKon – organiziramo volonterski. Zašto? Jer volimo SF i jer su ljubitelji SF-a divni ljudi 🙂

Zmajeva Garaža & Jakov Gavran: Od hobija do animiranog filma - Live intervju + Q&A

Davor Kolenc & Jakov Gavran

Jakov Gavran je pomoću natjeaja napravio prvi hrvatski fantasy stop animation film (inspirarno između ostalog i poznatog TTRPG igrom Dungeons & Dragons). Zmajve Garaža održat će live intervju s Jakovom kojeg će se kasnije moći pogledati i na njihovom Podcastu u sklopu emisije Zmaj Bla Bla. Intervju će voditi Davor Kolenc (AKA DavorDM), a gost će naravno biti sam Jakov Gavran. Uz razgovor s Davorom, Jakov će imati i otvoreni Q&A session za sve pristune. Kako napraviti film? Ili samo teren za D&D? Evo prilike za saznati iz prve ruke.

Davor DM je član SFere i osnivač D&D YouTube kanala Zmajeva Garaža. Ponekad i pisac s ponekom kratkom pričom objavljenom u Siriusu B i drugim zbirkama po regiji. Kažu neki najpoznatiji Dungeon Master u regiji. To je svakako moguće. Ali, je li i najbolji. Vjerojatno ne. Ali, kaže, trudi se.

Jakov Gavran (17. rujna 1988): Magistar kazališne umjetnosti-akademski glumac i lutkar. Bavi se izradom lutaka, režijom kazališnih igrokaza , sinkronizacijom, koreografijom i organizacijom viteških turnira.
Glumio u nekim Netflixovim i domaćim serijama s manjim ulogama. Godine 2020. imao je otvorenje samostalne izložbe “Igrom kroz likovnu fantaziju” u Poduzetničkom inkubatoru Novska gdje se školuju budući dizajneri video igara.
Godine 2021. napravio je stop-motion animirani film “RON vitez od jutarnjeg drveta” za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju.
Godine 2019. u Netflixovoj seriji “Medical Police” tumači ulogu njemačkog policijskog časnika, s glavnim glumcima Errin Hayes i Rob Huebel, a režiju potpisuje poznati hollywoodski glumac i redatelj Rob Corddry. Manje uloge odigrao je i u hrvatskim serijama “Pogrešan čovjek” i “Drugo ime ljubav”.
Godine 2020. imao je otvorenje samostalne izložbe “Igrom kroz likovnu fantaziju” u Poduzetničkom inkubatoru Novska gdje se školuju budući dizajneri video igara. Godine 2021. napravio je stop-motion animirani film “RON vitez od jutarnjeg drveta” za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju. Taj film je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH u sklopu programa namijenjenog slobodnim umjetnicima u vremenu epidemije.

RON, vitez od jutarnjeg drveta

Animirani film Jakova Gavrana

RON vitez od jutarnjeg drveta je animirani film za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju Jakov Gavran. Radnja puna akcije i prevrata, šaljivih dijaloga i prekrasnih scena koja se odvija u stip-animaciji se odvija u zemlji Balkaniji gdje su samo neka od mjesta Kajburg, Zlovenija, Pijana kula i drugi. Kad krene odjavna špica, nemojte napuštati svoje mjesto!

Elegy for a Dead World - VtM LARP najava i prezentacija

Vesna Ivanišević & Matko Radić

Najava VtM LARP-a od 8-10.10. 2021, prezentacija pravila i priča o logistici…

Vesna Ivanišević (Skoplje, 1981.) nakon završetka studija, zapošljava se u IT industriji. Voditelj logistike za Zagreb By Night Vampire the Masquarade postaje 2018. i u manje od 6 mjeseci zaslužna je da se iz podrumskih prostorija igra premjesti u velebne dvorce. Pravi je Sci-fi obožavatelj, od kojih su joj najdraži Star Trek i Battlestar Galactica.

Matko Radić (Karlovac, 1983.) je informatolog i filozof koji je nakon završetka studija u Zagrebu se posvetio IT industriji. Pridružuje se 2016. projektu Zagreb By Night Vampire the Masquarade LARP kao game designer i storyteller. Veliki fan Lovecrafta, Herberta i Tolkiena, smatra kako mehanika mora biti sekundarna atmosferi i proizlaziti organski iz svijet i settinga.

Bajkarice

Srebrenka Peregrin  & Erika Katačić Kožić

Srebrenka i Erika predstavljaju zbirku bajki o snažnim ženama, pustolovnim djevojkama i dovitljivim staricama iz cijelog svijeta. Usput i pripovijedaju, a možete ih i pitati što vas volja!

Srebrenka pripovijeda, prevodi i piše – mnogo toga u fandomu. Nakon niza kratkih priča, Bajkarice su joj prva objavljena knjiga, a (kako sada stvari stoje) ne i zadnja. Voli crne mačke, pse, čajeve i misli. Ili bar troje od toga.

Erika ima korijene na tri različita kontinenta i poznavanje triju jezika. Kemičarki po struci oduvijek su bliske terapijske priče, a niz tekstova objavila je u specijaliziranim časopisima za bajke i pripovijedanje. Kad ima vremena, u društvu obitelji putuje svijetom i traži nove priče za kazivanje.

Supernova i nove knjige u Sloveniji

Bojan Ekselenski

Supernova izlazi u 10. broju, u godini 2020/21 je izašlo nekoliko novih knjiga, čak i prevod iz regiona. U našoj prezentaciji ćemo prikazati i na koji način mogu sudjelovati hrvatski autori, jer je Supernova otvorena za sve autore regiona.

Bojan je urednik Supernove, autor nekoliko knjiga, mentor mladim autorima i redovni gost SFeraKona.

Predstavljanje 27. sferakonske zbirke Svjetla dalekih obala

Marija Serdar & Mirko Karas

Upoznajte autore i urednike ovogodišnje zbirke, raspitajte se što se događalo iza kulisa i kakvi su svježi tračevi.
Deset autora i deset priča, ali i dosta zajedničkih motiva… Kakva su zapravo svjetla na dalekim obalama?
Ovo je dobra prilika da pokupite autograme dok su autori na hrpi, stoga ne zaboravite olovku!

Marija voli ptice, dobre knjige (i priče!), plivanje, planinarenje i kratke biografije.

Mirko je serijski čitač koji se znanstvenom fantastikom bavi više od pola života. Objavljuje ponekad, još od fanzinima koji više ne postoje, pa do aktualnih izdanja… Bivši član uredništva NOSFa, trenutno u uredništvu Parseka i sferakonske zbirke. Dugogodišnji je član žirija za dodjelu nagrade SFERA, a sudjelovao je i u radu žirija SFerinog natječaja za djecu i mlade. Svake godine obećaje si da će više čitati i pisati…

Žrtva

Kratkometražni horor film Marka Viskovića

Blijedo sjećanje postupno postaje jasnije i svog vlasnika dovodi do nepoznatog mjesta označenog tajanstvenim znakovima…

Marko Visković (rođ. 1988.) od malih nogu snima filmove, no nedavno je odlučio uložiti više vremena u stvaranje nečega što nadmašuje najosnovniju kućnu produkciju. Planira stvoriti djela koja će istraživati misteriozne, fantastične, horor i znanstveno-fantastične teme u okviru njegovog rodnog mjesta Tučepi i okolice. Žrtva (2021.) dobar je primjer ovog smjera u filmskom stvaralaštvu i zapravo je prvi film koji je odlučio prijaviti na razne filmske festivale.

Divlji planet (La planète sauvage)

Animirani film

Animirani film Divlji planet / Fantastični planet (La Planète sauvage / Fantastic Planet) iz 1973. godine danas uživa kultni status. Film je iste godine osvojio Grand Prix žirija u Cannesu, a časopis Rolling Stone ga je 2016. stavio na 36. mjesto liste najboljih animiranih filmova u povijesti. Nastao je po romanu Oms en série francuskog pisca Stefana Wula u režiji Renéa Lalouxa. Roman je kod nas u prijevodu Milene Benini izdao Hangar 7 u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” kojeg je između ostalog financirala i Kreativna Europa. Stoga će s prije projekcije filma biti održan kratki razgovor o romanu.

Davorin Horak je glavni urednik u medijskoj kući Hangar 7 gdje je priredio stotinjak naslova iz žanra spekulativne fikcije (časopis Sirius B, antologije Titan i Nebula te brojna domaća i prevedena izdanja). Uređivao je sf časopis Futuru, a uredio je i zbirke priča (Kvantni portali imaginacije u izdanju SFere, GONG-ova sf zbirka…). Objavio je i nekoliko sf priča te nekoliko prijevoda s engleskog jezika. Urednik je i žanrovskog portala Inverzija.net.

Pulsar

Plesni eksperimentalni film Ivane Slunjski

Autorica, koreografkinja, redateljica, izvođačica: MARTINA NEVISTIĆ
Dramaturška potpora i narativ: IVANA SLUNJSKI
Snimanje: NEVEN PETROVIĆ
Montaža: MIRO MANOJLOVIĆ
Glazba: VIŠESLAV LABOŠ
Grafičko oblikovanje: SARA PAVLEKOVIĆ PREIS
Prijevod: ANAMARIJA JANDRAŠEK
Produkcija: UPPU Puls 2019.
Realizirano uz potporu: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, KinoKlub Zagreb i Galerija Greta.

Plesni eksperimentalni film Pulsar tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje.

Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora i drugo. Imajući u vidu distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja.

S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Ivana Slunjski, plesna kritičarka, istraživačica i teoretičarka. Od 2001. objavljuje u mnogim tiskanim i elektroničkim medijima, povremeno na Trećem programu Hrvatskoga radija te u raznim zbornicima i knjigama. Zaokuplja se recentnim inovativnim izvedbenim praksama, strategijama otpora ekonomskom obesnaživanju umjetničkoga rada, razvojem novih modela umjetničke razmjene te interpretativnim pristupima plesu („Kretanjaˮ br. 29, ur., monografija „Modeli zajedništva, strategije vidljivosti. 15 godina Platformeˮ, ur. zajedno s J. Mihelčić, I. N. Sibila, publikacije „EkS-scenaˮ i „Triatlonˮ, ur. i dr.). Razvija koncept istraživačko-arhivskoga modela temeljena na ideji „arhiviranja sadašnjostiˮ s namjerom stvaranja baze podataka za dalje umjetničko, znanstveno ili drugo istraživanje i prevrednovanje. Oslanjajući se na taj koncept, pokreće i provodi projekt svojevrsna mapiranja hrvatske suvremenoplesne scene, nastojeći u petogodišnjem razdoblju (2015–2020) obuhvatiti što više procesa rada na izvedbi danas djelatnih umjetnika, razvijajući metodologije praćenja, dokumentiranja i analiziranja umjetničkog procesa. Zalaže se za profesionalizaciju pisanja o plesu te vodi radionice plesne kritike. Od 2018. dramaturški surađuje s koreografima te scenaristički na plesnom filmu.

Organizirano uz potporu

Partner

Sponzori

Međunarodna suradnja

Ključni kontakti

Program SFeraKona

Program Igraonice

Marketing i sponzori

Volontiranje na SFeraKonu

Press

Molimo sve novinare koji se žele akreditirati za SFeraKon 2020. da pošalju ispunjen zahtjev na adresu press@sfera.hr, s naslovom: “SFeraKon – Zahtjev za akreditaciju”. Bez popunjenog i na vrijeme poslanog zahtjeva za akreditaciju nećemo vam moći izaći u susret! Hvala na razumijevanju.

Koordinator za odnose s medijima

Ivan Kranjčević

ivank@sfera.hr