SFERAKONSKA ZBIRKA PRIČA

Iz uvodnika:

Ovaj je tekst pisan na značajan dan kada su napokon, nakon dvije pandemijske godine, ukinute epidemiološke mjere i svakodnevni život resetiran na „normalno”. Nažalost, taj je uspjeh zasjenjen turobnim vijestima o ratu u Ukrajini, pa nam se nakon tektonskog šoka i biološke nedaće, u kratkom vremenu nad glavama nadvila i ljudskim djelovanjem prouzročena neizvjesnost. Uz takvu stvarnost, tko još treba posezati za SF i/ili horor pričama, posebice onima iz podžanra postapokalipse?

Podmukla je kletva nekome zaželjeti da živi u zanimljivim vremenima.

Naslovnica BIO jednom jedan PUNK

Mi se, međutim, kolektivno ne damo smesti i od dobivenih limuna vješto cijedimo limunadu.

Autori su se i ove godine odazvali na natječaj a mašta ih je poslužila, pa se zanimljivost doba prelila u zanimljive priče koje vam u nastavku sa zadovoljstvom predstavljamo. Koristim priliku da pozdravim sve pisce koji su se po prvi puta okušali u pisanju priče za zbirku, čak ako u nju ove godine nisu uvršteni. Osobito je zadovoljstvo u potpisu vidjeti nova imena poput novorođenih zvjezdica na nebu hrvatske žanrovske hemisfere, te se od srca nadam da će tijekom vremena sjajiti sve jače i ravnopravno stati uz bok već legendarnim vodiljama. Potencijala i zvjezdane prašine zasigurno ne nedostaje.
A sada, vrijeme je za priču.
BIO jednom jedan PUNK…

Zagreb, 09. travnja 2022. godine

Marija Serdar, urednica

 

Predstavljamo 28. sferakonsku zbirku spekulativne fikcije posvećenu podžanru biopunka: BIO jednom jedan PUNK!

Zbirku su uredili Marija Serdar i Mirko Karas, a autorica naslovnice je Katarina Šumski.

U BIO jednom jedan PUNK pišu

  • Jelena Janjić: Mutirani kod
  • Ivana Delač: Lovac na zvijezde
  • Ed Barol: Ispod grada na nebu
  • Emanuel Ježić-Hammer: Kad zamorci svjetlucaju
  • David Kelečić: Biomoni
  • Marko Štengl: Hvala na lijepim željama
  • Kristijan Novak: Umijeće preživljavanja
  • Mira Satarić: Homo Provectus
  • Iva Ledinšćak: Obećane zemlje

 

Što su SFeraKonske zbirke?

Zagrebačko Društvo za znanstvenu fantastiku SFera svake godine povodom SFeraKona objavljuje zbirku SF i fantasy priča domaćih autora. Zbirku dobivaju na poklon svi sudionici SFeraKona, a cilj joj je proširiti svijest o domaćoj SF sceni i promovirati domaće autore.

Svake druge godine zbirka je posvećena nekom podžanru spekulativne fikcije, pa su do sada objavljene zbirke posvećene hororu (Zagrob), fantasyju (Zmajev zlatni svitak), steampunku i space operi (Parasvemir), apokalipsi (Smak!), paralelnim svemirima (Ukronije), krimićima i špijunskim pričama (Futur crni), te pričama u podžanru transrealizma (Transreali).

Na stranicama Društva SFera možete pronaći više o dosad objavljenim zbirkama.