Počasni gosti

Brian Muir

Francesco Verso

Fellight Cosplay

Brian Muir

Brian Ian Muir je među najpoznatijim umjetnicima u filmskoj industriji te je u tom poslu već pola stoljeća. 1968. je u dobi od šesnaest godina počeo četverogodišnje naukovanje kiparstva i modeliranja u sklopu kompanije Elstree Film Studios.

Nakon što je završio zanat, napustio je filmsku industriju i posvetio se usavršenju svojih vještina radeći na mnogo prestižnih projekata u Londonu, npr. Kraljevskom grbu za Kraljevski sud i Plaketu tržišta dionica (koju je predstavila Kraljica).

1976. je pozvan da se vrati u Elstree Studios radi rada na Ratovima zvijezda te je tako nastala danas slavna skulptura Dartha Vadera. Također je tada dizajnirao oklop Storm Troopera, droida sa Zvijezde Smrti, CZ 3 i završnu verziju C3PO-a.

Tijekom svoje opsežne četrdesetosmogodišnje karijere u filmskoj industriji je radio na više od 70 slavnih filmova, čiji se popis može naći njegovoj službenoj web-stranici, zajedno s impresivnim portfoliom slika.

Kad je shvatio da interes za Ratove zvijezda i ostale veće filmove na kojima je radio raste, Brian je objavio svoju autobiografiju, In the Shadow of Vader, koja je bila izvrsno primljena i dosad je objavljena u 6 izdanja. Također je objavio drugi i konačni dio, Beyond the Shadow, kojim je završio autobiografiju. U srpnju 2020. godine je objavio svoje najnovije djelo, Stormtroopers, the True Story, koju opisuje kao „priču koja je trebala biti ispričana”.

Francesco Verso

Pisac, prevoditelj i urednik, jedan od najzanimljivijih autoria moderne talijanske znanstvene fantastike, rođen je 1973. u Bologni, a živi u Rimu. Po zanimanju je ekološki ekonomist što je česta tema njegovih djela, a poznat je i po trudu prevođenja, pogotovo inozemnih autora na talijanski jezik.

Tijekom zadnjih dvanaest godina osvojio je mnoge književne nagrade, među ostalima dvije nagrade Urania, jednu Odissea, dvije Nagrade Italije, te Zlatnog zmaja za promociju međunarodnog SF-a. 2019. je dobio nagradu ESFS-a za Najboljeg Izdavača, što je zaslužio dugogodišnjim radom na multikulturalnom projektu i antologiji najboljeg SF-a Future Fiction, u sklopu koje su objavljeni radovi prevedeni s više od dvanaest jezika iz trideset zemalja.

2018. godine je surađivao s velikim Billom Campbellom na antologiji Future Fiction : New Dimensions in International Science Fiction (Rosarium Press), a samostalno je za kinesku kuću Guangzhou Ocean Blue Press uredio međunarodnu antologiju znanstvene fantastike What’s the Future Like? koja  se 2019. distribuirala po kineskim fakultetima i srednjim školama.

Objavio je više romana,  Antidoti umani, e-Doll, seriju u dva dijela I Camminatori (The Pulldogs i No/Mad/Land), te romane Livido (NexHuman) i Bloodbusters koji su objavljeni u SAD-u, UK-u i Kini. Kratke priče objavljivao je u žanrovskim časopisima diljem Europe, SAD-a i Kine, a objavljen je i u nekoliko prestižnih zbirki, kao što su The Best of World SF #1 (Head of Zeus), The Dying Planet i Sunspot Jungle.

Često posjećuje konvencije i sudjelovao je u programu više Worldcona i Eurocona (počasni je gost Konflikta, Eurocona 2023. u Uppsali), a kroz sudjelovajne na kineskim konvencijama je aktivan i na povezivanju kineskih fanova i autora s ostatkom svijeta. Od 2019. je počasni direktor Fishing Fortress SF Akademije u Chongqingu i literarni agent kineske agencije za prava Future Wave.

Domaći fanovi su ga mogli upoznati kao počasnog gosta na splitskom FantaSTikonu 2020. i predavača na SFeraKORonu, prvoj hrvatskoj virtualnoj SF konvenciji.

Fellight Cosplay

Fellight je alter ego belgijske cosplayerice i umjetnice koja se jednako dobro snalazi i u dizajniranju kostima kao i u izradi oklopa. Cosplayom se počela baviti 2015. godine i uglavnom cosplaya likove iz svijeta World Of Warcraft ili kreira vlastite likove inspirirane njime.

Cosplay je za nju idealna kombinacija ljubavi prema igrama i ljubavi prema zanatskim vještinama. Vidi ga kao kreativni odušak (ali i bijeg) koji joj omogućuje da izaziva samu sebe i nauči nove vještine koje inače nikada ne bi iskušala. Rezultat toga su i njeni kostimi u kojima koristi raznovrsne materijale i tako ima daje na životnosti i raznovrsnosti.

Za SFeraKon je pripremila cosplay Taelie Fordragon, još jednog lika iz World of Warcrafta.

Pridružite joj se na Cosplay natjecanju na kojem će biti sudac, ili na njenim radionicama u kojima će predstaviti svoju način izrade kostima i oklopa.