COSPLAY NATJECANJE

​Čujte i počujte! Nakon dvije duge godine cosplay natjecanje konačno se vraća na SFeraKon! Pravila i novosti slijede u nastavku, a prijaviti se možete na gumbiću s desna. 😉

Novosti

Prva i najbitnija vijest je da se vraća kategorija glasova publike! Opet možeš hodati hodnicima, družiti se s posjetiteljima i skupljati točkice za svoj rad. 🙂

Druga bitna novost je da smo ukinuli prejudging. Svima nam je već dosta čamljenja u četiri zida – samo ispuni prijavnicu i slobodan/na si slušati predavanja, visiti u igraonici, učiti mačevanje ili igrati metloboj.

OPĆA PRAVILA

Na natjecanje se mogu prijaviti svi stariji od 12 godina (tj. ako imaš dovoljno godina da plaćaš upad na SFeraKon, dovoljno si star/a da se prijaviš na natjecanje). Prijaviti se ne mogu ovogodišnji članovi žirija i organizatori natjecanja.

Online prijave zatvaraju se u petak 13.5.2019. u 23:59. Cosplayerima je u krvi sve raditi u zadnji čas, no ipak molimo da imaš na umu da veliki broj prijava stigne u zadnji tren te da postoji mogućnost tehničkih poteškoća. Ako se javiš ranije, lakše ćemo ti moći izaći u susret sa svim zahtjevima koje imaš ;). 

COSPLAY GARDEROBA

Cosplay garderoba nalazit će se u A-111. U garderobi možeš obući svoj kostim i ostaviti civilnu odjeću (naravno, pazi da ništa vrijedno ne ostaviš bez nadzora – garderoba nije pod ključem). U blizini se nalazi WC, ima puno danjeg svijetla i dovoljno prostora za sve kojima treba. 🙂

Molimo da ako nešto lijepiš ili bojiš u zadnji tren ne umrljaš površine fakulteta jer bi nam ih u protivnom mogli oduzeti sljedećih godina.

KRITERIJI OCJENJIVANJA COSPLAYA

Žiri će ocjenjivati kostime i performans za vrijeme cosplay natjecanja. Kostimi smiju biti napravljeni uz tuđu pomoć, no, ovisno o količini tuđe pomoći, to bi moglo utjecati na tvoj rezultat.

Molimo te da u prijavnici napišeš ako radiš neku promijenjenu verziju lika (genderbend, steampunk verziju, verziju na temelju fanarta i slično) te da priložiš sliku po kojoj si radio/la lika kako bi žiri imao s čime usporediti tvoj rad.

ICCC dopušta samo kostime likova iz objavljenih djela u njihovim originalnim verzijama – dakle ne dopuštaju genderbend, steampunk, mecha verzije likova i slično. (Što je ICCC? Vidi dolje 🙂 )

KAKO IZGLEDA COSPLAY NATJECANJE?

Cosplayere će voditelj cosplay natjecanja pozvati na pozornicu redom kojim ste se prijavili. Ako želiš nastupati odmah prije ili nakon nekoga, naznači to u prijavnici (naknadna promjena redoslijeda neće biti moguća). Prvo će biti pozvani svi oni koji su se odlučili za reviju, a zatim performansi. Redoslijed cosplayera koji se natječu bit će objavljen na internetskim stranicama SFeraKona najkasnije u subotu ujutro te će biti zalijepljen ispred vrata dvorane u kojoj će se odvijati natjecanje (D2).

Natjecanje je podijeljeno u dva dijela: fashion walk i performans.

U prijavnici označuješ kućicu koja opisuje način na koji želiš nastupati:

Fashion walk/revija

Naglasak je na kostimu natjecatelja, no potiče se poziranje „in character“, odnosno da natjecatelji pokušaju oponašati hod, stav i karakter lika za vrijeme fashion walka. Revija podrazumijeva hodanje od jedne strane dvorane do druge te poziranje na 2 mjesta označena sa velikim X na podu.

Poziraj bar nekoliko sekundi kako bi te fotografi mogli fotografirati. U slučaju da se odlučiš za reviju ne možeš koristiti mikrofon na pozornici niti dobiti vlastitu glazbu. Iza tebe će biti projicirana slika lika koju nam pošalješ u prijavnici, tvoje scensko ime, ime lika i odakle je. U slučaju da cosplayaš lika iz knjige, na kraju prijavnice priloži citat opisa lika te ime autora i djela iz kojeg je lik.

Pliz pročitaj redoslijed kojim nastupate prije natjecanja kako bi mogao/la što prije doći na pozornicu.

*Napomena: Svi monolozi, dijalozi i ostali razgovori spadaju u performans. U reviji nemate pristup mikrofonu i neće vas se čuti od glasne muzike.

Performans

Performans uključuje kratki odglumljeni skeč. Izmisli malu kazališnu predstavu i odglumi ju za naš žiri i publiku. Performans je potrebno ukratko opisati u prijavnici kako bismo ti mogli pomoći sa svim zahtjevima koje imaš. 🙂
Performans može trajati minimalno 30 sekundi, a najviše 3 minute.

Možeš zatražiti mikrofon, ili nam poslati pozadinsku glazbu ili snimljeni govor u prijavnici. Možeš nam poslati i posebnu pozadinsku sliku koja će se projicirati iza tebe za vrijeme performansa. Na primjer, ako se performans odvija ispred dvorca možemo staviti sliku dvorca u pozadinu. Ako ništa ne pošalješ, u pozadini će se projicirati slika tvog lika.

Kategorije

 1. Najbolji ukupni dojam
 2. Najbolji kostim
 3. Najbolji performans
 4. Novice
 5. Najbolja grupa (ako se prijave najmanje 3 grupe)
 • Nagrada publike

Napomena: U kojoj god kategoriji se natjecao/la, uključujući glasove publike, potrebno je ispuniti online prijavnicu. Ako imaš problema s time, možeš se javiti na kostimi@sfera.hr do petka (13. 5. 2022.) navečer.

U kategoriji najbolji ukupni dojam pobjeđuje najbolji od najboljih. Kriteriji za pobjedu su dobro izrađen kostim i odličan performans. Pobjednik ove kategorije ima pravo biti član žirija na SFeraKonu 2023. te se te godine ne može natjecati na SFeraKonskom cosplay natjecanju.
U kategoriji najbolji kostim gleda se kvaliteta svih elemenata kostima što uključuje šivanje, crafting, specijalne efekte, izradu propova, bodypaint i drugo. Bitno je i koliko si dobro prilagodilo/la kostim svojem obliku tijela, urednost šavova, prisutnost detalja i koliko dobro si kupljenu stvar preobrazio/la u prop. U ovoj kategoriji cijeni se samostalna izrada kostima i propova, što znači da ako je veći dio kostima kupljen imaš manje šanse pobijediti.
U ovoj kategoriji promatra se performans koji može biti na hrvatskom ili engleskom jeziku (može i na klingonskom, ali nećemo te baš razumijeti 🙂 ). Ocjenjuje se uživljenost u lika za vrijeme performansa, no i originalnost. Pusti mašti na volju i pokušaj zabaviti publiku i žiri: performans može biti smiješan, ozbiljan, možeš nam ispričati priču, otpjevati ili otplesati nešto… nebo je granica!U ovoj kategoriji možeš se natjecati i u kupljenom kostimu jer je najbitniji kriterij atraktivan performans.Performans može trajati minimalno 30 sekundi, a najviše 3 minute. Možeš zatražiti mikrofon, poslati nam pozadinsku glazbu ili zvukove i pozadinsku sliku koja će se projicirati iza vas tebe za vrijeme performansa.
Ovo ti je prvo natjecanje? Ako do sada nisi nikad osvojio/la nagradu za svoje kostime, imaš priliku pobijediti u ovoj kategoriji. Osmišljena je kako bi potaknula „početnike“ da se odvaže u natjecanju i pokažu svoje mukom izrađene kostime i/ili zanimljive performanse. Ako želiš nešto odglumiti u prijavnici klikni na performans, a ako ti je to previše strašno ili nezanimljivo, klikni na fashion walk i pokaži svoj kostim brzo i jednostavno u reviji.
U ovoj kategoriji pobjeđuje najbolja grupa po kvaliteti kostima i/ili po performansu.Grupu čine 2 ili više cosplayera koji su se zajedno prijavili te se gleda kao cjelina – članovi grupe mogu si međusobno pomagati u izradi kostima te moraju svi zajedno sudjelovati u performansu ukoliko ga imaju.Sve osobe u grupi se mogu samo pojedinačno prijaviti na International Cosplay Championship Cup.Ukoliko se prijavi manje od 3 grupa neće se davati nagrada za ovu kategoriju, no svi prijavljeni i dalje mogu odglumiti svoj performans ili izaći na reviju kao grupa. U tom slučaju žiri će ocjenjivati sve članove pojedinačno i bit će razmatrani za ostale kategorije.

U ovoj kategoriji pobjednika biraju posjetitelji SFeraKona. Posjetitelji će prilikom kupnje kotizacija (fancy riječ za ulaznice) dobiti naljepnice koje će lijepiti na tvoj papirić i koje će se brojati kao glasovi. Ako ste se prijavili kao grupa, svaki član uzima papirić i skuplja točkice pojedinačno. Papiriće za glasove publike možeš naći u kutiji zalijepljenoj na ploču u cosplay garderobi (A-111, prvi kat). Popunjavanjem prijavnice automatski si uvršten u ovu kategoriju. Pobjednik dobiva simboličnu nagradu i ljubav posjetitelja.

Pobjednik ove nagrade može osvojiti i nagradu žirija u nekoj drugoj kategoriji.

International Cosplay Championship Cupu

SFeraKon od 2018. godine sudjeluje u organizaciji International Cosplay Championship Cupa (https://cosplaychampions.com; skraćeno ICCC), međunarodnom cosplay natjecanju koje okuplja finaliste iz 9 zemalja Europe. Svi punoljetni cosplayeri koji žele predstavljati Hrvatsku na tom međunarodnom natjecanju mogu se prijaviti, a za to samo trebaju označiti za to predviđenu kućicu u cosplay prijavnici.

Odabrani finalisti se mogu ali ne moraju podudarati s pobjednicima SFeraKonskog natjecanja. Klikom na kućicu potvrđuješ da imaš najmanje 18 godina, da si hrvatski građanin te da tvoj cosplay podliježe pravilima championshipa: https://cosplaychampions.com/rules/

Zašto se prijaviti?

 • Plaćen put i smještaj
 • Plaćena akreditacija za konvenciju na kojoj se odvija ICCC
 • Vrijedne novčane nagrade
 • Bragging rights

Kako se prijaviti?

 • Označi kućicu u prijavnici

Najbitniji kriteriji za prijavu:

 • Moraš imati najmanje 18 godina,
 • Moraš biti hrvatski građanin,
 • Moraš samostalno napraviti svoj kostim,
 • Performans od najmanje 2 minute je obavezan,
 • Odabrani cosplay mora biti originalni lik iz objavljenih djela (ne smije biti genderbend, steampunk, mecha verzija itd.),
 • Odabrani cosplay ne smije biti napravljen na temelju fanarta,
 • Ostala pravila: https://cosplaychampions.com/rules/

UKRATKO

Prijave na internetu traju do petka 13.5.2022. u 23:59.

Cosplay natjecanje počinje u subotu, 14.5.2022. u 17:00h u dvorani D2.
Papiriće predati na desku između 19:45 i 20:15 u subotu 14.5.2022.
Dodjela nagrada je u subotu, 14.5.2022. u 21:00h u dvorani D1.

Sretno svima! 🙂

Ukoliko imaš pitanja, slobodno nam se obrati na mail: kostimi@sfera.hr

*O svim eventualnim promjenama bit ćete obaviješteni na vrijeme na SFeraKonskim web stranicama i na Facebook grupi Cosplay Croatia.