Ove godine SFeraKon ima nešto i za raspravljače i za slušatelje – preko nekoliko prijavljenih panela i predstavljanja!

 

Za one koji vole raspravljati, debatirati, dilemirati i slično, paneli ove godine su raznovrsnih tema s jednako raznovrsnim moderatorima i panelistima!

Jedan od tih panela je Novi vidovi fantastične književnosti, gdje će se razgovarati o percepciji fantastike i kako se ona mijenja s različitim medijima. Mediji u pitanju su e-book, radiodrama i sl. Pitanje ovdje je što se kvalificira kao fantastika i kako su različiti oblici medija primljeni. Panel će moderirati Marko Štengl i Vanja Spirin, obojica poznati po svom poznavanju književne scene.

Nešto što je pak povezanije sa samim sadržajem na sceni je panel #bookstagram ili kako je knjiga postala influencer, koji će moderirati Anita Stojanović Marković zajedno s Katarinom Jelić, Rose Strong i Kristinom koja vodi blog Carbonbased Bookworm. S njima raspravite pozitivne i negativne strane bookstagrama i sličnih struja na društvenim mrežama!

Ako vas više zanima nešto što se tiče vizualnih i scenskih stimulansa, za vas je panel Biotehnologija u Zvjezdanim stazama! Tu će se raspravljati o znanstvenom aspektu mogućnosti i nemogućnosti, ali i o moralnosti i nemoralnosti tih istih stvari. Moderator će biti Kristina Reicher, koja je Data entuzijastica, a sami panelisti uključuju Željka Culeka, Denisa Mustafija i Ronalda Sataića. Sva trojica su više nego ponosni na svoje trekijaštvo i znanje znanosti.

S treće strane, imamo nešto i za gejmere i digitalne geekove – Sinclair ZX Spectrum VS Commodore C64, koji je bolji komp? – Dilema stara 40 godina. Ako ste se ikad svađali sa svojim prijateljima, poznanicima ili obitelji o ovome, sad je šansa da se to okonča jednom za svagda! Ovaj će panel voditi vrsni programeri Tomislav Talan i Igor Pal, koji su i sami kreatori računala.

Zadnja, ali nikako nevažna najava je ona za jakomišljenike o samoj industriji spekulativne fikcije : Izazovi prevođenja SF-a! Ako vas zanima kako hrvatska verzija vaših omiljenih knjiga uopće nastaje i dolazi na police ili kako može biti tako očajnički lošija od originala, slobodno dođite to raspraviti s Davorinom Horakom, koji je i sam prevoditelj i urednik izdavačke kuće Hangar 7.

 

Ako pak više volite slušati o novim djelima na sceni, možete doći na predstavljanja knjiga koja će se održati na SFeraKonu!

Među tim predstavljanjima je, sad već tradicionalno, sama SFeraKonska zbirka, u svom 28. izdanju pod nazivom BIO jednom jedan PUNK. Tu ćete moći čuti o njoj direktno od njenih urednika i autora priča!

Sličnog manerizma će biti predstavljanje antologije Regia fantastica, koje će voditi naš kolega iz Beograda, Tihomir Jovanović. Tu možete čuti i o stanju scene spekulativne fikcije u Srbiji te što je novo u ondašnjem fandomu!

Sa srpske scene nam će se isto tako pridružiti i zbirka horror priča Besan na vlastitom predstavljanju.

Također dolaze kolege iz Celjske književne udruge u Sloveniji da predstave ovogodišnji broj Supernove, tako da smo ove godine vrlo multinacionalni!

Postoji čak i crossover što se ovog tiče, s obzirom na to da postoji predstavljanje romana Rakova djeca u digitalnom i srpskom izdanju, koje će voditi Dalibor Perković.

Uz sve to, postoji još i nekoliko romana koji će biti predstavljeni na SFeraKonu. Među njima je najnovija zbirka Vanje Spirina – Od ovaca do zvijezda, koju će predstaviti sam Spirin i Marko Štengl!

Među autorima koji predstavljaju svoje radove tu je i zbirka priča Leontina Čapa Miletića, Djeca crnih očiju. Uz samo nastajanje zbirke, možete poslušati i o drugim vrstama sadržaja koje je ova zbirka inspirirala.

Kad smo već kod različitih sadržaja, ako vas zanimaju bajke i njihove kolekcije, zanimat će vas zbirka priča Bajkari, sastavljena od strane Srebrenke Peregrin i Erike Katačić Kozić, vrsnih pripovjedačica koje mogu bilo koju publiku ostaviti bez daha u iščekivanju!

Među knjigama koje se igraju sa žanrom fantastike i sad zaista zadnja najava je knjiga Nemesis Blackslayer. Nju će predstavljati ne samo njena autorica, već i glava izdavanja, uredništva i svega ostalog – Andrea Krikšić!

 

Na temelju količine programa ove vrste, možemo garantirati da će svatko od vas naći nešto što ga zanima! Veselimo se vidjeti vas!

Spread the love