Gledaonica ide dalje! Što vas očekuje ove godine?

Petak:

Zmajeva Garaža & Jakov Gavran: Od hobija do animiranog filma – Live intervju + Q&A
Jakov Gavran je pomoću natjeaja napravio prvi hrvatski fantasy stop animation film (inspirarno između ostalog i poznatog TTRPG igrom Dungeons & Dragons). Zmajve Garaža održat će live intervju s Jakovom kojeg će se kasnije moći pogledati i na njihovom Podcastu u sklopu emisije Zmaj Bla Bla. Intervju će voditi Davor Kolenc (AKA DavorDM), a gost će naravno biti sam Jakov Gavran. Uz razgovor s Davorom, Jakov će imati i otvoreni Q&A session za sve pristune. Kako napraviti film? Ili samo teren za D&D? Evo prilike za saznati iz prve ruke.
Voditelji: Davor Kolenc – Član SFere. Osnivač D&D YouTube kanala Zmajeva Garaža. Ponekad i pisac s ponekom kratkom pričom objavljenom u Sirius B i drugim zbirkama po regiji. Kažu neki najpoznatiji Dungeon Master u regiji. To je svakako moguće. Ali, je li i najbolji? Vjerojatno ne. Ali, kaže, trudi se.
Jakov Gavran (17. rujna 1988). Magistar kazališne umjetnosti-akademski glumac i lutkar. Bavi se izradom lutaka, režijom kazališnih igrokaza, sinkronizacijom, koreografijom i organizacijom viteških turnira. Glumio u nekim Netflixovim i domaćim serijama s manjim ulogama. Godine 2020. imao je otvorenje samostalne izložbe “Igrom kroz likovnu fantaziju” u Poduzetničkom inkubatoru Novska gdje se školuju budući dizajneri video igara. Godine 2021. napravio je stop-motion animirani film “RON vitez od jutarnjeg drveta” za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju. Godine 2019. u Netflixovoj seriji “Medical Police” tumači ulogu njemačkog policijskog časnika, sa glavnim glumcima Errin Hayes i Rob Huebel, a režiju potpisuje poznati hollywoodski glumac i redatelj Rob Corddry. Manje uloge odigrao je i u hrvatskim serijama “Pogrešan čovjek” i “Drugo ime ljubav”. Godine 2020. Imao je otvorenje samostalne izložbe “Igrom kroz likovnu fantaziju” u Poduzetničkom inkubatoru Novska gdje se školuju budući dizajneri video igara. Godine 2021. napravio je stop-motion animirani film “RON vitez od jutarnjeg drveta” za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju. Taj film je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH u sklopu programa namijenjenog slobodnim umjetnicima u vremenu epidemije.
Trajanje: 60 minuta

Projekcija: RON vitez od jutarnjeg drveta, animirani film
RON vitez od jutarnjeg drveta je animirani film za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju Jakov Gavran. Radnja puna akcije i prevrata, šaljivih dijaloga i prekrasnih scena koja se odvija u stip-animaciji se odvija u zemlji Balkaniji gdje su samo neka od mjesta Kajburg, Zlovenija, Pijana kula i drugi. Kad krene odjavna špica, nemojte napuštati svoje mjesto!
Predavač:Jakov Gavran (17. rujna 1988). Magistar kazališne umjetnosti-akademski glumac i lutkar. Bavi se izradom lutaka, režijom kazališnih igrokaza , sinkronizacijom, koreografijom i organizacijom viteških turnira. Glumio u nekim Netflixovim i domaćim serijama s manjim ulogama. Godine 2020. imao je otvorenje samostalne izložbe “Igrom kroz likovnu fantaziju” u Poduzetničkom inkubatoru Novska gdje se školuju budući dizajneri video igara. Godine 2021. napravio je stop-motion animirani film “RON vitez od jutarnjeg drveta” za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju.

Projekcija: Pulsar
Plesni eksperimentalni film, trailer pogledajte ovdje.
Voditeljice: Martina Nevistić, plesna umjetnica, rođena 1983. u Zagrebu, bavi se autorskim radom na području izvedbe i multimedije te organizacijom. Diplomirala je organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te ples na Salzburškoj eksperimentalnoj akademiji (SEAD) u Austriji. Sudjelovala je u međunarodnim programima Nomadska plesna akademija (2009) i Communicating Dance (2014–2015). Od 2009. do 2017. bila je članica Zagrebačkog plesnog ansambla, čije predstave i dalje izvodi. Također, bavi se plesnom pedagogijom, držeći satove iz tehnika suvremenog plesa i joge za profesionalne plesače na domaćoj i međunarodnoj sceni. Od studenoga 2016. vodi plesni program Zagrebačkog plesnog centra.
Ivana Slunjski
, autorica, neovisna kritičarka i istraživačica izvedbenih umjetnosti. Piše i uređuje u raznim tiskanim i elektroničkim medijima (Vijenac, Kretanja, Kupus.net, Kulturpunkt.hr, Čitanka i dr.), povremeno objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija te u drugim zbornicima i knjigama. Zaokuplja se recentnim inovativnim izvedbenim praksama, strategijama otpora ekonomskom obesnaživanju umjetničkoga rada i razvojem novih modela umjetničke razmjene. Razvija i koncept istraživačko-arhivskoga modela koji se temelji na ideji „arhiviranja sadašnjosti”, na dokumentiranju i analiziranju tekućih umjetničkih procesa ne bi li se stvorila baza informacija, koja služi za dalje umjetničko, znanstveno ili kakvo drugo istraživanje i prevrednovanje. U sklopu toga pokrenula je i provodi petogodišnji projekt mapiranja stanja hrvatske suvremenoplesne scene (2015–2020), nastojeći u tom razdoblju obuhvatiti što više umjetničkih procesa. Zalaže se za profesionalizaciju pisanja o plesu te od 2016. organizira i vodi radionice plesne kritike. Od početka karijere autorski i povremeno izvođački sudjeluje u raznim hibridnim projektima.
Trajanje: 30 min

 

Subota:

Horror
Kratkometražni horror film: Blijedo sjećanje postupno postaje jasnije i svog vlasnika dovodi do nepoznatog mjesta označenog tajanstvenim znakovima…
Voditelj: Marko Visković (rođ. 1988.) od malih nogu snima filmove, no nedavno je odlučio uložiti više vremena u stvaranje nečega što nadmašuje najosnovniju kućnu produkciju. Planira stvoriti djela koja će istraživati misteriozne, fantastične, horor i znanstveno-fantastične teme u okviru njegovog rodnog mjesta Tučepi i okolice. Žrtva (2021.) dobar je primjer ovog smjera u filmskom stvaralaštvu i zapravo je prvi film koji je odlučio prijaviti na razne filmske festivale.
Trajanje: 30 min

Projekcija: Divlji planet (La planète sauvage)
Animirani film Divlji planet / Fantastični planet (La Planète sauvage / Fantastic Planet) iz 1973. godine danas uživa kultni status. Film je iste godine osvojio Grand Prix žirija u Cannesu, a časopis Rolling Stone ga je 2016. stavio na 36. mjesto liste najboljih animiranih filmova u povijesti. Nastao je po romanu Oms en série francuskog pisca Stefana Wula u režiji Renéa Lalouxa. Roman je kod nas u prijevodu Milene Benini izdao Hangar 7 u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” kojeg je između ostalog financirala i Kreativna Europa. Stoga će prije projekcije filma biti održan kratki razgovor o romanu.
Voditelj: Davorin Horak je urednik u medijskoj kući Hangar 7 gdje je priredio stotinjak naslova iz žanra spekulativne fikcije (časopis Sirius B, antologije Titan i Nebula te brojna domaća i prevedena izdanja). Uređivao je sf časopis Futuru, a uredio je i zbirke priča (Kvantni portali imaginacije u izdanju SFere, GONG-ova sf zbirka…). Objavio je i nekoliko sf priča te nekoliko prijevoda s engleskog jezika. Urednik je i žanrovskog portala Inverzija.net.
Trajanje: 90 min

 

Spread the love