U nastavku je pregled ovogodišnjih predstavljanja na SFeraKonu.

__________________________________________________________________

Predstavljanje 26. sferakonske zbirke “Solar(n)i”

Ovogodišnja sunčana tema osigurala nam je više nego zanimljiv sadržaj zbirke. Sunce se pokazalo kao vrlo poticajan motiv, a jesu li ga autori/ce u svojim pričama učinili prijateljem ili neprijateljem ljudske (i drugih) vrsta, koliko su jako izokrenuli svijet i promijenili ga, poslušajte na predstavljanju zbirke

Voditeljice: Ivana Delač i Marija Serdar
Ivana se bavi psihologijom, nastavom, pisanjem, bihevioralno-kognitivnom psihoterapijom, obrazovnom reformom, organiziranjem larpova i vječno se žali da joj nedostaje vremena.
Marija je rođena, školovana, živi, radi i šeće po Zagrebu. Najomiljeniji hobi joj je čitanje, a u slobodno vrijeme vodi književni klub. Voli kratke biografije.

 

Stara škola Mračnog Dvorca

Predavanje o rastućoj fan zajednici OSR (old school renaissance/ revival) igara, sa posebnim fokusom na igru “Mörk Borg” izdavačke kuće “Fria Ligan” i “Stockholm Kartell”. Otkrivamo što je OSR, od kuda dolazi, kamo ide, te zašto je “Mörk Borg” tako prokletnički dobar.

Predavač: Goran Dimić Flo je tip koji danju radi kao odgojitelj/striček u vrtiću, ali zato slobodnim danima i mnogim večerima proučava drevne tekstove, stripove, snima youtube recenzije, smišlja role playing igre i vježba borilačke vještine Dalekog istoka. Čest je gost na konvencijama, gdje jako voli dolaziti zbog divnog ambijenta, interesantnih predavanja i zakon ekipe.

 

Kraljevstvo nade – roman mača i magije

Žanrovski autor Eric Johansson posjetiteljima SFeraKona predstaviti će svoj novi humoristični fantasy roman “Kraljevstvo nade”, objavljen ove godine u izdanju Hangara 7. Osim autora, o romanu će govoriti urednik romana i kreativni direktor Hangara 7 Davorin Horak te moderatorica i pisac Monika Slavić. Kraljevstvo nade humoristična je pohvala žanru mača i magije inspirirana Conanom, Gospodarom prstenova, Narnijom, Amberom, grčkim i nordijskim mitovima… te ujedno hommage velikanima Terryju Pratchettu, Rogeru Zelaznyju, J.R. R. Tolkienu, C. S. Lewisu i Robertu E. Howardu. Nedvojbeno, u svojoj srži je i epski fan-fiction.

Voditelji:
Eric Johansson, pravog imena Leontin Čapo Milenić, hrvatski je žanrovski autor, lektor i prevoditelj. Po struci je profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Objavio je žanrovske romane Kordina šaka (Edicije Božičević, 2011), Izlet smrti (Udruga Krug knjiga, 2019) i Kraljevstvo nade (Hangar 7, 2020). Objavljuje priče i pjesme u časopisima i zbirkama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Više na službenoj fb stranici.
Davorin Horak kreativni je direktor izdavačke kuće Hangar 7 te urednik njihovih izdanja kao i SF časopisa Sirius B. Bio je urednik SFerina glasila Parseka, Sferine zbirke Kvantni portali imaginacije, Monolitha od 1 do 5 u izdanju Zagrebačke naklade, te dvadesetak Futura. Potpredsjednik je društva za znanstvenu fantastiku SFera. Dobitnik SF nagrade Artefakt za poseban doprinos fandomu i promoviranje domaćeg SF-a.

 

Predstavljanje romana Polaris – Poslednji grad autorice Snežane Kanački

Predstavljanje prvog dijela sage o Polarisu; kako se utopija pretvorila u distopiju; stanje sf scene u Srbiji i regiji; najava drugog dijela sage – Dormnet 30.02; zainteresiranost strane publike za objavljivanje romana Polaris – poslednji grad na više jezika kao i suradnja sa stranim izdavačima.

Voditeljica: Snežana Kanački, rođena 27.01.1987 u Beogradu. Član Sveslovenskog književnog društva. Studirala je biomedicinsko inženjerstvo, a danas se bavi kliničkim ispitivanjima. Iza sebe ima jedan objavljen roman Polaris – Poslednji grad (2018 Nova Poetika), zbirku horor priča Besan (2019 Sovensko slovo), zbirku horor priča Besan 2 (2020 Slovensko slovo). Idejni je tvorac i jedan od autora horor zbirke Besan koja se sadrži od 10 priča od 10 autora iz regije.

 

Besan – priče za besanu noć grupe autora / horor u kratkoj formi

Predstavljanje regionalne horor zbirke priča “Besan”. Besan predstavlja projekt grupe autora iz zemalja regije koji izlazi već drugu godinu zaredom. Idejni tvorac okupljanja autora, kao i sakupljanja horora u kratkoj formi je Snežana Kanački, sf autorica. Zbirka priča grupe autora koja se bavi doživljajem najjače ljudske emocije – straha. Zaranjajući u psihološke dubine podsvijesti, autori osvjetljavaju tamnu stranu života. U ovoj knjizi ambiciozne pripovijetke mladih autora iz regije u žanrovskom ključu fantastike i horora pokazuju veliku vitalnost i utjecaj književnosti strave i užasa na stvaraoce koji tragaju za vlastitim glasom i izrazom, nerijetko uspijevajući da kroz izmaštane priče predstave sliku naših svakodnevnih strahova i tjeskoba na relevantan, osoben i svjež način. Ovo su autori na koje valja obratiti pažnju, a njihova proza će vas uplašiti, šokirati i – možda ono najvažnije – natjerati vas da se zamislite, poslije katarze koju uvijek donosi dobra horor priča.

Voditelji:
Snežana Kanaćki je sf autorica iz Beograda, koja je svoj prvi roman Polaris – posljednji grad objavila 2018. godine, čije izdanje uskoro izlazi na pet jezika. Studirala je biomedicinsko inženjerstvo, a danas se bavi kliničkim ispitivanjima. Idejni je tvorac i jedan od autora regionalne zbirke kratkih horor priča Besan, čiji je drugi dio izašao ove godine. Prvi je autor iz Srbije koji je ove godine učestvovao na WorldConu.
Eric Johansson, pravog imena Leontin Čapo Milenić, hrvatski je žanrovski autor, lektor i prevoditelj. Po struci je profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Objavio je žanrovske romane Kordina šaka (Edicije Božičević, 2011), Izlet smrti (Udruga Krug knjiga, 2019) i Kraljevstvo nade (Hangar 7, 2020). Objavljuje priče i pjesme u časopisima i zbirkama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Više na službenoj fb stranici.

 

Into Oblivion / U zaborav – grafički roman

Predstavljanje grafičkog romana Into Oblivion/ U zaborav koji je izdan pod vlastitom nakladom početkom 2020. godine,a ujedno je i diplomski rad autorice ilustracija.

Voditeljica: Tomislava Turčin – magistra primijenjene umjetnosti širokih interesa, kojoj je najveća inspiracija priroda; kako ona koja nas okružuje, tako i ona unutarnja, koja nas čini čovjekom. Tehnika izrade radova ovisi o ideji, a ilustracije tad obuhvaćaju više tradicionalnih tehnika i netradicionalnih medija koje čine radove direktnima i jasnima, iako često i prodiru kroz materijalan svemir, u surealne, mistične i okultističke sfere. Bacite pogled na Tomislavinu fb stranicu i Behance.

 

Supernova, Fanfest i mogućnost objavljivanja u Sloveniji

Prezentacija Supernove 7, 8 i 9, prelaz na digitalni oblik, mogućnosti za hrvatske autore, Fanfest u korona situaciji, neki novi radovi.

Voditelj: Bojan Ekselenski – Glavni urednik Supernove, predsjednik organizacijskog odbora Fanfesta, slovenskog festivala fantazijske književnosti, predsjednik Celjske književne udruge, priče ima objavljene na nekoliko jezika, autor 15 tiskanih knjiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love