Kao šećer na kraju naših programskih najava ostavili smo književna predstavljanja, panele i ostale razgovore ugodne. SFeraKon samo što nije, dobro uskladite svoje točke programa koje posjećujete, ostavite malo vremena za minglanje i klopu i vidimo se na 41. SFeraKonu!

Predstavljanje romana spisateljice Tamara Lövey

Bez obzira piše li za mlade ili odrasle, spisateljica Tamara Lövey, u svojim romanima ozbiljnim temama kao što su odrastanje, međuljudski odnosi, egzistencijalna pitanja, pristupa kroz prizmu fantazije i naučne fantastike. Član je HDKDM i do sada je objavila 9 romana. Piše i kratke priče od kojih je jedna od pobjedničkih priča Anđeli privatno pisana na engleskom jeziku objavljena u Parseku 131 i predstavljena na Euroconu 2016. u Barceloni. Cli-fi priča Uzroci i uzorci objavljena je u zbirci priča Homo climaticum u izdanju Bookse. Na ovom predstavljanju, publiku će upoznati sa svojim djelima: – Rezervni dijelovi , 2010. – SF romantični roman, vl. naklada – Tisov brijeg, 2011. – avanturistički roman za mlade s elementima SF-a, tiskan u sklopu biblioteke HDKDM 2014. – Osvit u sumrak bogova, 2017. – fantastično-povijesni roman, vl. naklada.
Predavačica: Zagrepčanka Tamara Lövey rođena je u sumrak najtoplijeg kolovoškog dana 1972. Odrastajući u krugu kreativnih i konstruktivnih osoba, oduvijek je u sebi gajila sklonost prema umjetnosti i stvaranju. Kroz život koketira s mnogim vidovima umjetnosti kao što su slikarstvo i glazba, profesionalno se zadržavši na arhitekturi. Nakon završene Matematičke gimnazije (1991.), diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1996.). Svoje likovno izražavanje prenijela je i na grafičko oblikovanje naslovnica svojih knjiga, kombinirajući klasične slikarske tehnike s kompjutorskom grafikom. Član je Hrvatskog društva za djecu i mlade od 2013. Knjige su joj uvrštene u brojne knjižnice diljem zemlje. Romani za mlade Tisov brijeg i Tamo iza, ušle su kao izborna lektira u neke zagrebačke osnovne škole te je tom prilikom autorica gostovala u školama družeći se s mladim čitateljima.

Predstavljanje 25. sferakonske zbirke “Abeceda beskraja”

Na predstavljanju ovogodišnje, 25. sferakonske zbirke, doznajte zašto je urednica odabrala baš naslov “Abeceda beskraja”, po čemu je ovogodišnja zbirka drukčija od prethodnih i kako autori reagiraju na oštre uredničke zahvate naše urednice, i još štošta provokativnog i zabavnog što nećemo otkrivati u najavi.
Voditeljica: Ivana Delač, psihologinja i nastavnica psihologije u zagrebačkoj III. gimnaziji, nagrađivana autorica četrdesetak kratkih priča i tri romana, tajnica udruge Cygnus, (napola umirovljena) larperica te buduća psihoterapeutkinja.

Pet priča koje morate pročitati!

Svi su fanovi jednaki u svojoj nenačitanosti! Pa tako i ovaj panel. Svi znamo da žanr skriva svemir ili tri dragulja kratke fikcije, a svatko ima svoj najdraži. Svoje miljenike ove godine s vama dijele Milena Benini, Alwyn Hamilton, Ivana Delač, Mihaela Marija Perković (moderator), Irena Rašeta.
Voditeljica: Mihaela Marija Perković – Autorica. SFerašica. CEO Savarakatini. Blogerica. PRuša. GUFF delegat i administratorica. Mama. Dipl. talijanist, anglist i novinar. Breastfeeding nut. Prevoditeljica. Ukratko radi svašta, najradije čita, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti protražite na rantalica.com i onih manje zanilmljivih na LinkedInu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U slobodno vrijeme, kojeg nema, pliva.

Predstavljanje udruge SCI&FI iz Beograda i nasihh fanzina i Almanaha Regia Fantastica

Ukratko ćemo predstaviti rad društva, naše ciljeve i saradnju sa udruženjima u regionu. Takođe bi u predstavljanju Regie Fantastice učestvovali i prisutni autori.
Voditelj: Tihomir Jovanović, rođen 11.9.1955., sekretar Udruženja SCI&Fi. Ranije član društva Lazar Komarcic. Učesnik više regionalnih konvencija i festivala fantastike sa objavljenim pričama u regionalnim zbirkama.

Supernova, portal science-fiction.sf i druge delatnosti u Sloveniji

U prezentaciji ćemo predstaviti jedini slovenački književni magazin za spekulativnu fikcijo Supernovo, iskustva kod ulaska u četvrtu godinu izlaženja i jedinu slovenačku nagradu za spekulativnu fikciju, nagradu Supernova. Prezentirali bomo i jedinu udrugu u Sloveniji, koja aktivno radi na promociji spekulativne fikcije – Celjsko literarno društvo (Celjsku književnu udrugu), koja je već dva puta organizirala jedini slovenački festival fantazijske književnosti Fanfest, na zadnjem je bio svečani govornik predsjednik slovenačkog parlamenta g. Dejan Židan. Prezentirali bomo jedini ozbiljan slovenački portal za spekulativnu fikciju kao i neke novosti.
Predavači: Bojan Ekselenski, Aljoša Toplak
Bojan Ekselenski je predsjednik Celjske literarne udruge, autor više od 10 tiskanih knjiga, autor priručnika za pisanje, urednik Supernove i promotor SF-a u Sloveniji.
Aljoša Toplak je mladi autor, dobitnik nekoliko nagrada, jedan od urednika portala http://www.znanstvena-fantastika.si/ i pomoćnik urednika Supernove.

Predstavljanje romana “Japodinine muke”

“Japodinine muke” je novi, treći roman nagrađivane spisateljice Ivane Delač. Ovaj roman, okarakteriziran kao feministički steampunk, prati naslovnu junakinju, vlasnicu karlovačke tvornice koju su financijski problemi doveli u faustovski ugovor s dalekosežnim, potencijalno sudbonosnim posljedicama. Ako vas zanima kako se u sve to uklapaju sufražetski pokret, Marija Jurić Zagorka, Nikola Tesla i Rusi, poslušajte što autorica i njen urednik, Davorin Horak, imaju za reći. Nakon što potpišete ugovor o čuvanju poslovne tajne, naravno. Jer to što nastaje u Japodininoj tvornici… najstrože je povjerljivo.
Predavači: Ivana Delač, psihologinja i nastavnica psihologije u zagrebačkoj III. gimnaziji, supervizantica bihevioralno-kognitivne terapije, nagrađivana spisateljica, tajnica udruge Cygnus, entuzijastična planinarka i još štošta.
Davorin Horak – Davorina znaju svi, a tko ne zna, nek navrati na štand Inverzije 🙂

YA & Women Who Do Things

Panel na kojem žene dikutiraju o ženama i djevojkama u književnosti (YA, ljubići i ostali žanrovi). Koliko se u mišljenjima slažu a koliko razilaze spsateljice i book blogerica i koji vrag je “character agency”?
Sudionice: Alwyn Hamilton, GOH SFeraKona, YA autorica rođena u Kanadi, a odrasla u Europi. Diplomu iz povijesti umjetnosti zamijenila sa spisateljskom karijerom. I za sad joj dobro ide , čak je nagrađena New York Times nagradom kao najbolji debitant.
Rose Strong, autorica bloga Ključ za knjigu (/kljuczaknjigu.blogspot.com/) već 5 godina piše recenzije iz svoje ljubavi prema čitanju. Za nju je knjiga njen vlastiti svijet, čita ljubavne i fantasy romane. Prevela je dva ljubavna romana za domaćeg izdavača (Naklada Neptun) i surađuje kao beta reader za hrvatske autorice koje objavljuju na hrvatskom i engleskom jeziku.
Milena Benini već godinama baulja po hrvatskim konvencijama i tamo priča svašta, a ljudi je za živo čudo dolaze slušati. Kad nije na konvencijama, obično prevodi, piše, uređuje, čita, a drži i radionice za pisce. U slobodno vrijeme gleda filmove, pokušava dovoljno nahraniti mačku (mission impossible) i zabavljati psa i djecu. Možete je pronaći na twitteru (@Milerama), a na drugim mrežama dovoljno je upisati njeno ime i prezime.
Mihaela Marija Perković. Autorica. SFerašica. CEO Savarakatini. Blogerica. PRuša. GUFF delegat i administratorica. Mama. Dipl. talijanist, anglist i novinar. Breastfeeding nut. Prevoditeljica. Ukratko radi svašta, najradije čita, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti protražite na rantalica.com i onih manje zanilmljivih na LinkedInu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U slobodno vrijeme, kojeg nema, pliva.

Ženska žanrovska kava powered by Kavantura

Milena Benini, Mihaela Marija Perković i Irena Rašeta čekaju vas sa zanimljivim temama, bezobraznim odgovorima, i dobrom kavom na tradicionalnom feminističkom panelu. Ove godine s parolom “Bez kave nema kona, a bez žena ne bi bilo ničega!
Voditeljica: Mihaela Marija Perković. Autorica. SFerašica. CEO Savarakatini. Blogerica. PRuša. GUFF delegat i administratorica. Mama. Dipl. talijanist, anglist i novinar. Breastfeeding nut. Prevoditeljica. Ukratko radi svašta, najradije čita, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti potražite na rantalica.com i onih manje zanimljivih na LinkedInu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U slobodno vrijeme, kojeg nema, pliva.


Dijagnoza hrvatskog SF-a

Okrugli stol i rasprava o stanju domaćeg književnog žanrovskog stvaralaštva. Prikaz stanja, novi i stari autori, i jel’ toliko očajno da moramo kukati ili ipak ima nade
Sudionici: Davorin Horak koketira sa žanrom više od pol svog života, uređuje, vodi, piskara, a trenutno je urednik u Hangarau 7 za sve što se objavljuje, od knjiga, stripova do časopisa Sirius B.
Aleksandar Žiljak je nagrađivani pisac, urednik, ilustrator, predavač i veliki poznavatelj domaće žanrovske scene.

Kako je Hangar 7 uvjerio EU da mu daju pare za SF

Hangar 7 predstavlja: Žanrovski cirkus u vašem gradu, uz malo stand up komedije i dosadnjikavog predstavljanja (i neizostavnih powerpoint prezentacija). Ipak, nećete požaliti ako navratite. Predstavit ćemo vam naša izdanja, zabaviti vas, nagraditi, dati par savjeta novim piscima, prezentirati naše buduće projekte (u potrazi smo za brojnim suradnicima tako da ODMAH i REGRUTIRAMO) i naravno reći vam kako nam je uspjelo uzeti pare od EU za SF. Može se. Ako vas zanimaju Dan Simmons, Iain M. Banks, Ursula K. Le Guin, Milena Benini, Ivana Delač, Stanislaw Lem, China Mieville, Peter V. Brett, Brandon Sanderson, Indiana Jones, Star Wars, Star Trek, Expanse, Conan, Lovecraft, knjige, filmovi, motori, stripovi, ples sa zvijezdama (onak kak treba), žanrovska kultura i da ne nabrajamo dalje, ovo je točka programa koju ne bi smjeli propustiti.
Predavač: Davorin Horak. Profesionalno u žanru od stoljeća sedmog. Trenutno urednik i dostavljač u medijskoj kući Hangar 7. Uređuje časopis Sirius B i portal Inverzija. net. Odgovoran za svakojake žanrovske izlete, bio urednik Parseka, organizirao SFeraKon, uredio sferakonsku zbirku, uređivao Monolith, Futuru, i još neke opskurne stvari. Radio igre za mobitele i PC-je, ilustirao neke knjige, ma uglavnom svaštari po žanru i ne da se van.

Kome ide Hugo za serijal?

Laundry Files ili Xuya Universe price? Ili Seanan Mcguire? Kome treba ići Hugo za serijal 2019 pretresaju Milena Beninini, Marko Fancovic, Mihaela Marina Perkovic (moderator) i Igor Rendic.
Voditeljica: Mihaela Marija Perković. Autorica. SFerašica. CEO Savarakatini. Blogerica. PRuša. GUFF delegat i administratorica. Mama. Dipl. talijanist, anglist i novinar. Breastfeeding nut. Prevoditeljica. Ukratko radi svašta, najradije čita, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti potražite na rantalica.com i onih manje zanimljivih na LinkedInu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U slobodno vrijeme, kojeg nema, pliva.


Spread the love