Počasni gosti

Alwyn Hamilton

John Kovalic

Captain Ghostly

Ivica Puljak

Alwyn Hamilton

Spisateljica i autorica trilogije Rebel of the Sands, rođena je u Torontu 1988. Djetinjstvo je provodila na relaciji Europa – Kanada dok joj se roditelji nisu odlučili skrasiti u Francuskoj. Odrasla je u malom gradiću Beauaneu koji bi je motivirao da spontano zapjeva prvi song iz mjuzikla Ljepotica i zvijer kad bi imala imalo sluha. Stoga se umjesto glazbe posvetila čitanju i pisanju te pritom razvila slabost prema fantasyju i snažnim ženskim likovima. Francusku je radi studija zamijenila Engleskom, gdje na Sveučilištu Cambridge, u King’s College upisuje studij Povijesti umjetnosti i nakon završetka zapošljava se u Londonu u jednoj aukcijskoj kući.

Njena prva knjiga Rebel of the Sands bila je na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman. Nastavak Traitor to the Throne je izašao 2017. godine, a završetak trilogije Hero at the Fall krajem 2017. godine. Do sad je serijal objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Turskoj, Izraelu, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu i Brazilu.

Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za Najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author).

Ima lošu naviku skupljanja hardcover knjiga pogotovo za nekog tko se često seli.

John Kovalic

Crtač stripova, ilustrator i pisac, rođen 1962. u Manchesteru, u Engleskoj, a u međuvremenu je živio u Wisconsinu dovoljno dugo da izgubi britanski naglasak.

Kod nas je možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower. Osim Dork Towera, pisao je i crtao i stripove Snapdragons, Newbies, Wild Life, Beached i Dr Blink: Superhero Shrink (uz ostatak tima Blink…). 

Ilustrirao je više od stotinu igara (uključujući skoro 5000 karata za različite Munchkine) za što je više puta dobio nagradu Origins, koju dodjeljuje The Academy of Adventure Gaming Arts & Design (AAGAD). Osim toga, prvi je ilustrator koji je uveden u AAGAD-ovu Dvoranu slavnih. Za svoje stripove je dva puta nominiran za nagradu Harvey.

Kovalic se bavi i ozbiljnijim temama, kao višestruko nagrađivani autor političkih stripova i karikatura za The Daily Reporter iz Milwaukeeja, a njegove radove su objavljivali Wisconsin State Journal, The New York Times, The Washington Post i Rolling Stone.

U slobodno vrijeme traga za slobodnim vremenom.

Captain Ghostly Cosplay

Alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije. Mattias svoje impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama.

Ovaj veliki ljubitelj animea ipak preferira cosplayati likove iz filmova i igara. Svoju prvu nagradu je osvojio već s prvim oklopom, Sauronom iz filmske trilogije Gospodar prstenova. Velika ljubav prema zlikovcima očituje se i u drugim izborima jednako impresivnih kostima: u cosplayu Ornsteina iz igre Dark Souls osvojio je 2. mjesto na belgijskom WCS-u (World Cosplay Summit), a sa svojim Imperiusom iz Diabla nagradu za najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu.

Just go for it“; njegov jesavjet za sve one koji se pitaju kako početi cosplayati ili kako usavršiti neku vještinu, a cosplay općenito smatra mješavinom performansa, craftinga i šivanja.

Zanimljivo je što u nijednom kostimu ne pokazuje svoje lice. Zanima li vas zašto? I nas! Zagonetku ćemo razriješiti na SFerakonu.

Ivica Puljak

Ivica Puljak hrvatski je fizičar, profesor i političar. Rođen je 1969. godine. Na pariškom Sveučilištu Pierre i Marie Curie zaslužio je titulu doktora fizike. Od 1994. godine redoviti je član CMS kolaboracije u CERN-u kao voditelj splitskih znanstvenika. Jedan je od 8000 znanstvenika koji je bio lovac na Higgsov bozon. Na tome se intenzivno radilo preko 20 godina, a tijekom najintenzivnije potrage 2011. i 2012., Puljak je vodio grupu znanstvenika koja je na kraju imala najpreciznije i najbolje rezultate. Živo se i jasno prisjeća trenutaka koji se zbio 14. lipnja 2012. godine kad je njegova grupa otkrila Higgsov bozon. Iako su u početku bili vrlo oprezni s objavom te vijesti jer su znali da će odjeknuti u cijelom svijetu, nakon prikupljanja dodatnih podataka sumnje više nije bilo.

Od 2009. godine Puljak je član MAGIC kolaboracije koja upravlja gigantskim teleskopima za otkrivanje gama zraka na Kanarskim otocima.

Voli svoj profesorski posao, a na fakultetu je priznat kao profesor koji izuzetno dobro objašnjava i prenosi znanje. Aktivno se bavi promocijom i popularizacijom znanosti pa je tako organizirao i održao znanstvena predavanja diljem Hrvatske, a iznimno se trudi kompleksne stvari koje radi u CERN-u objasniti djeci na jednostavan i njima prihvatljiv način.

Član je predsjedništva i tajnik stranke Pametno, koja se zalaže za liberalnu demokraciju i moderniju i tolerantniju Hrvatsku.

Napisao je preko 500 znanstvenih radova, a održao je i velik broj prezentacija na skupovima, radionicama i ljetnim školama.

Možete ga susresti u Splitu gdje povremeno poduzima superherojske pothvate.

 

Organizirano uz potporu

Partner

Sponzori

Međunarodna suradnja

Ključni kontakti

Program SFeraKona

Program Igraonice

Marketing i sponzori

Štandovi

Volontiranje na SFeraKonu

Press

Molimo sve novinare koji se žele akreditirati za SFeraKon 2019. da pošalju ispunjen zahtjev na adresu press@sfera.hr, s naslovom: “SFeraKon – Zahtjev za akreditaciju”. Bez popunjenog i na vrijeme poslanog zahtjeva za akreditaciju nećemo vam moći izaći u susret! Hvala na razumijevanju.

Koordinator za odnose s medijima

Ivan Kranjčević

ivank@sfera.hr