COSPLAY NATJECANJE

Natjecanje

Cosplay natjecanje podrazumijeva nastup prijavljenih cosplayera pred publikom i žirijem. Ove godine odlučili smo podijeliti natjecanje u dva dijela kako bi bilo zabavnije i cosplayerima i publici.

U prijavnici cosplayeri moraju označiti kućicu koja opisuje način na koji žele nastupati:

 1. Nastup može biti u stilu fashion walka kojem je cilj da natjecatelj pokaže svoj kostim. Potiče se natjecatelje da budu što više “in character”, odnosno da pokušaju oponašati hod, stav i karakter lika za vrijeme fashion walka. Fashion walk podrazumijeva hodanje od jedne strane dvorane do druge te poziranje na označenim mjestima (X označava mjesto) kako bi vas fotografi mogli fotografirati. U slučaju da se odlučite za fashion walk, žiri vas neće pitati pitanja te nemate pravo na mikrofon na pozornici.
 1. Drugi tip nastupa su performansi koji uključuju kratki odglumljeni skeč. Cosplayer koji želi održati performans mora označiti polje “performans” u prijavi te mu se može osigurati audio podrška ukoliko je potrebno. Performans je potrebno ukratko opisati u prijavnici kako bismo vam mogli pomoći sa svim zahtjevima koje imate.
  I pojedinačni i grupni cosplayeri ove godine imaju do tri minute za svoj performans.
  Potičemo sve zainteresirane za sudjelovanje na International Cosplay Championship Cupu da im performans traje minimalno 2 minute.

 

Cosplayere će voditelji cosplay natjecanja pozvati na pozornicu redom kojim su se prijavili. Ako želite nastupati odmah nakon ili prije nekoga, molimo vas da to naznačite u prijavnici.

Prvo će biti pozvani svi oni koji su se odlučili za fashion walk, zatim performansi i na kraju grupe, prvo one koje nemaju, a zatim one koje imaju performans. Redoslijed cosplayera koji se natječu bit će objavljen na internetskim stranicama SFeraKona najkasnije do petka navečer, te će biti zalijepljen na oglasnu ploču ispred garderobe i ispred vrata dvorane u kojoj će se odvijati natjecanje.

Za vrijeme nastupa će se projicirati slika lika koju ćete priložiti u prijavnici. U slučaju da cosplayate lika iz knjige, molimo vas da na kraju prijavnice priložite citat / citate opisa lika te puno ime autora, djela iz kojeg je citat i stranica na kojima se nalaze.

Pravila

 • Na natjecanje se može prijaviti bilo tko, no u slučaju da je cosplayer već osvojio nagradu u prijavljenom kostimu, prednost će biti dana drugim natjecateljima.
 • Kostimi koji su u potpunosti kupljeni mogu se natjecati u kategorijama nagrade publike i najbolji performans.
 • Za cosplay natjecanje morate imati najmanje 15 godina.
 • Prijaviti se ne mogu pobjednik natjecanja (najbolji ukupni dojam) prethodne godine te članovi žirija i organizatori natjecanja u tekućoj godini.

Online prijave zatvaraju se u četvrtak 10.5.2018. u 23:59. Cosplayerima je u krvi sve raditi u zadnji čas, no ipak vas molimo da imate na umu da velik broj prijava stigne u zadnji tren te da postoji mogućnost tehničkih poteškoća.

Prejudging

Prejudging ili predocjenjivanje provest će članovi žirija u subotu prije natjecanja te može uključivati pitanja o izradi kostima i pobliže promatranje dijelova kostima u svrhu utvrđivanja kvalitete kostima.

Prejudging je obavezan dio cosplay natjecanja! Počinje u subotu u 15:00 h, te traje 3-4 min po prijavljenom natjecatelju ili grupi. (Kratko trajanje prejudginga omogućuje detaljno ispunjena prijavnica.)

Natjecatelji na prejudging idu redom koji će biti objavljen do petka navečer na internetskim stranicama SFeraKona te na oglasnoj ploči ispred cosplay garderobe.

Ukoliko se natjecatelj ne pojavi do kraja prejudginga bit će diskvalificiran.

Kategorije

Na SFeraKonskom cosplay natjecanju možete osvojiti nagradu u jednoj od 5 kategorija:

 1. najbolji ukupni dojam
 2. najbolji kostim
 3. najbolji performans
 4. najbolja grupa
 5. nagrada publike

Nije potrebno istaknuti u kojoj kategoriji se natječete – žiri će dodijeliti nagradu osobi koja najbolje zadovoljava kriterije pojedine kategorije. Nije moguće pobijediti u dvije kategorije, osim u slučaju da se glasovi publike podudaraju s izborom žirija.

U kategoriji najbolji ukupni dojam pobjeđuje najbolji od najboljih. Kriteriji za pobjedu su dobro izrađen kostim i izvršen performans te vrijede svi kriteriji kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans. Pobjednik ove kategorije ima pravo biti član žirija na SFeraKonu 2019.
U kategoriji najbolji kostim gleda se kvaliteta svih elemenata kostima što uključuje šivanje, crafting, specijalne efekte, izradu propova, bodypaint i drugo. Bitno je i koliko ste dobro prilagodili kostim svojem obliku tijela, urednost šavova, prisutnost detalja i koliko dobro ste kupljenu stvar preobrazili u prop. U ovoj kategoriji cijeni se samostalna izrada kostima i propova te se ne prihvaćaju kupljeni kostimi.
U ovoj kategoriji promatra se performans koji može biti na hrvatskom ili engleskom jeziku (može i na klingonskom, ali nećemo vas baš razumijeti). U slučaju da vam treba audio podrška, pošaljite nam mp3 datoteku u prijavnici. Performans mora trajati minimalno 30 sekundi. Ocjenjuje se uživljenost u lika za vrijeme performansa, no i originalnost. Pustite mašti na volju i pokušajte zabaviti publiku i žiri: možete biti smiješni, ozbiljni, ispričati priču, otpjevati ili otplesati nešto. U ovoj kategoriji ocjenjuju se i samostalno izrađeni i kupljeni kostimi jer je najbitniji kriterij atraktivan performans. Ove godine i pojedinačni cosplayeri i grupe imaju do 3 minute za performans. Moguće vam je osigurati do dva mikrofona.
U ovoj kategoriji pobjeđuje najbolja grupa – žiri će odabrati jednu najbolju grupu po kvaliteti kostima ili po performansu ili, ako je neka grupa toliko odlična, po oba kriterija. Kriteriji za pobjedu isti su kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans. Grupu čine 2-3 cosplayera koji su se zajedno prijavili te se gleda kao cjelina – članovi grupe mogu si međusobno pomagati u izradi kostima te moraju svi zajedno sudjelovati u performansu ukoliko ga imaju. Osobe prijavljene za grupnu nagradu ne mogu osvojiti nijednu pojedinačnu nagradu osim nagrade publike. Sve osobe u grupi se mogu samo pojedinačno prijaviti na International Cosplay Championship Cup.
Kao i svake godine, kostim koji dobije najviše naljepnica za vrijeme trajanja konvencije, dobiva nagradu publike. Knjižice za naljepnice možete pokupiti u označenoj kutiji na ulazu u cosplay garderobu. Knjižice ondje morate vratiti do 20:30 h kako bismo prebrojali glasove.

International Cosplay Championship Cupu

Svi koji žele predstavljati hrvatske cosplayere u Mađarskoj (put i smještaj su plaćeni), trebaju označiti za to predviđenu kućicu u cosplay prijavnici. Žiri će odabrati jednog finalista koji će imati čast predstavljati Hrvatsku na velikom finalu cosplay championshipa u Mađarskoj od 20. do 21. 10. 2018. Žiri će isto tako odabrati i finalista za 2019. godinu čiji datum će biti naknadno objavljen.

Finalisti se mogu ali ne moraju podudarati s pobjednicima SFeraKonskog natjecanja. Klikom na kućicu potvrđujete da imate najmanje 18 godina, da ste hrvatski građanin te da vaš cosplay podliježe pravilima championshipa.

Dopušteni i zabranjeni kostimi

Treba istaknuti da se cosplayem smatraju samo kostimi iz već postojećeg fandoma, te da se modni izričaji (steampunk, lolita, cyberpunk itd.), likovi koji nisu u objavljenim djelima (filmovi, serije, knjige, anime, igrice itd.) te originalni likovi napravljeni na temelju fanarta ne računaju kao cosplay. Molimo vas da naglasite u prijavnici ukoliko radite neku promijenjenu verziju lika (genderbend, steampunk verziju i slično) te da priložite sliku po kojoj ste lika radili kako bi žiri imao s čime usporediti vaš rad.

Ukoliko imate pitanja, slobodno nam se obratite na mail: kostimi@sfera.hr

Sva pravila su podložna promjenama, a o svim eventualnim promjenama bit ćete obaviješteni na vrijeme na SFeraKonskim web stranicama i na Facebooku.

Organizirano uz potporu

Partner

Sponzori

Međunarodna suradnja

Ključni kontakti

Program SFeraKona

program@sfera.hr

Program Igraonice

igraonica@sfera.hr

Marketing i sponzori

sponzori@sfera.hr

Štandovi

standovi@sfera.hr

Volontiranje na SFeraKonu

volonteri@sfera.hr

Press

Molimo sve novinare koji se žele akreditirati za SFeraKon 2018. da pošalju ispunjen zahtjev na adresu press@sfera.hr, s naslovom: “SFeraKon – Zahtjev za akreditaciju”, i to najkasnije do četvrtka, 10.5.2018. do 18:00 sati. Bez popunjenog i na vrijeme poslanog zahtjeva za akreditaciju nećemo vam moći izaći u susret! Hvala na razumijevanju.

Koordinator za odnose s medijima

Ivan Kranjčević

ivank@sfera.hr