Ove godine ispratili smo dva velika imena, i to ne samo u znanstvenoj i književnoj zajednici, te smo ih tradicionalno pozvali na SFeraKonsko druženje kao Počasne duhove tj. Ghosts of honor.

 

Ursula K. Le Guin

Najveća i najutjecajnija SF autorica umrla je 22.1.2018. Zašto Ursulu K. Le Guin nazivaju velikom damom znanstvene fantastike i ženom koja je promijenila književni svijet? Koje životne lekcije možemo naučiti od nje? Kako i zašto je inspirirala generacije pisaca? O Ursuli na panelu pod nazivom Ursula K. Le Guin – lijeva i desna ruka SF-a raspravljaju Milena Benini, Mihaela Marija Perković i Irena Rašeta.

 

 

 

Stephen Hawking

Ove godine napustio nas je i Stephen Hawking te ostavio za sobom zanimljiv zadnji rad. Niti revolucionaran niti toliko dramatičan kao što click-bait naslovi govore. Objavljeni su i prvi rezultati izrazito kompliciranog eksperimenta koji detektira nastanak prvih zvjezda i nada se da će otkriti nešto novo i o porijeklu tamne materije. U predavanju Ima li svjetla u tamnoj materiji?  dr.sc. Davor Horvatić pokrit će trenutni status istraživanja i pokazati što nam to Penroze i Hawking žele poručiti u svojim radovima.

 

Ali to još nije sve!

 

Marija Jurić Zagorka

Među naših počasnim duhovima našla se još jedna eminentna dama, čiju ste pojavu, ukoliko ste malo obratili pozornost, mogli primijetiti i na ovogodišnjem SFeraKonskom posteru. Riječ je o najčitanijoj hrvatskoj književnici i prvoj profesionalnoj novinarki Mariji Jurić Zagorki. Maja Adžija pozabavit će se problematikom Budućnosti i zbilje – Crveni ocean Marije Jurić Zagorke, satira, utopija ili predskazanje. U svome djelu “Crveni ocean” koji je izlazio u sklopu Jutarnjeg lista od 2. srpnja 1918. do 23. srpnja 1919. Zagorka iznosi smjele ideje o kraju svih ratovanja, nadahnuta izumima Nikole Tesle. Iz ovog književnog predloška koji nam služi kao izvor za analizu ideja, poimanja i ponašanja ljudi pokušat ćemo iščitati zbilju onoga vremena i odgovoriti na pitanje kakva je naša današnja zbilja?

 

Iain M. Banks

Dalibor Perković (u SFeraKonskim krugovima Izitpajn) u programu sudjeluje s predavanjem Kad čujem riječ “Kultura”, hvatam se za gravity-wave impactor. Umjesto starinskih i klasičnih space-opera u kojima su glavnu ulogu imala međuzvjezdana carstva, despocije, imperatori i slični elementi “društveno nazadne budućnosti”, Iain M. Banks utemeljio je svemir na potpuno drugoj strani spektra, u kojem vladaju pomaknuti hiperinteligentni humanistički superumovi koji održavaju trockistički agresivnu anarhokomunističku utopiju u kojoj svatko radi ono što hoće (i u kojoj raste svako voće). Što je Kultura, kako je nastala, što želi, kamo ide, kako funkcionira i sve ostalo što (ni)ste željeli znati!
Fun fact: Nedavno smo saznali da će Amazon adaptirati ovaj kultni serijal! Više o tome na Inverziji.

Spread the love