Kružoci pod nazivom Ovdje počinje kritika dio su šireg projekta posvećenog kritici koji Udruga Kurziv, nakladnik portal Kulturpunkt.hr, provodi u suradnji s lokalnim i regionalnim partnerima. Osmišljeni su s namjerom poticanja promišljanje kritike u raznovrsnim kontekstima izvan uobičajenog kritičarskog i umjetničkog polja.
“U suradnji s Natašom Govedić, profesoricom na Akademiji dramskih umjetnosti i jednom od naših vodećih kritičarki, od ove smo godine planirali započeti s novim formatom otvorene diskusije pod nazivom ‘Ovdje počinje kritika’, s idejom da testiramo i potičemo promišljanje kritike u različitim, manje formalnim kontekstima”, kažu iz Udruge Kurziv. Kao prvi takav kontekst Kurzivu je pao pamet upravo SFeraKon jer bi publika SF žanra mogla otvoriti razne nove uvide koji izostaju kada se iste rasprave vode u konzervativnijim poljima.
Razgovor koji će se održati na SFeraKonu nastojat će razviti diskusiju o kritici među publikom znanstvene fantastike kao žanra koji je zanimljiv, poticajan i često i sam kritičan prema kontekstu u kojem nastaje.

Predavači:
Nataša Govedić je diplomirala, magistrirala i doktorirala komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedna je od naših najvažnijih teatrologinja, dramaturginja i kazališnih kritičarki. Predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a autorski, dramaturški i izvođački je sudjelovala i sudjeluje u izvedbenim projektima brojnih uglednih umjetnica i umjetnika.
Lujo Parežanin radi kao novinar na portalu Kulturpunkt.hr. Doktorand je komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Surađivao je HTV-om, radio u Ministarstvu kulture i diskografiji, a glazbom se, osim kao kritičar, bavi i kao instrumentalist i oblikovatelj zvuka.

Spread the love