Ove godine imamo čast surađivati s akademskim kiparom Veliborom Mačukatinom koji će obogatiti naš konvencijski prostor te sa SFeraKonskim posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a imat ćete prilike i sudjelovati u njegovoj kiparskoj radionici.

Velibor je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odjel kiparstva. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj godini 1998./99. za najbolji studentski rad te kiparske nagrade 27. Salona mladih, 2004. u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i tridesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu, a član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

 

Izložba

O izložbi Velibor kaže: “Izložba je pregled radova nastalih, uglavnom, u posljednje dvije godine (od 2016. – 2018.), na temu POP SF-a, fantasyja i gaminga. Neki od radova nastali su kroz suradnju sa domaćim autorima video igara (CroTeam – Serious Sam), dok su drugi naprosto inspirirani danas već kultnim SF filmovima (Star Wars).
Star Wars kacige nastaju modeliranjem u glini, zatim lijevanjem i izradom matrice, iz koje se zatim tehnikom utiskivanja u kalup (kvečanje), razvija čitav niz različitih varijanti koje se ponovo ručno dorađuju, modeliraju, glaziraju, suše, a zatim peku na 1000° C u keramičkoj peći ili naprosto patiniraju. Dok je kod nastanka ostalih skulptura (npr. iz SS serije) manje-više sve jasno – modelacija u glini, odljev u pomoćni materijal, patiniranje (ili bojanje), kod SW kaciga uvijek postoji određena doza neizvjesnosti kako će se materijal ponašati tijekom pečenja, i kako će izgledati finalni proizvod nakon što se boje ohlade. Što više iskustva to je neizvjesnost manja.
Slike nastale u tehnici ulja na platnu vizualno se pretežito referiraju na flamansko i holandsko slikarstvo 17. stoljeća, ali i na 15. stoljeće i renesansu kada raste značenje prikaza mrtve prirode koja je još uvijek dijelom portreta ili pejzaža, ali ima religijsko ili drugo simboličko značenje.”

 

Kiparska radionica

Velibor će na SFeraKonu održati kiparsku radionicu:
“Uvod u kiparske tehnike izrade malih figura i portreta likova iz omiljene igre ili filma (u realnom prostoru): kako napraviti žičanu konstrukciju za malu figuru ili portret, koje materijale koristiti prilikom modelacije, kako napraviti kalup (negativ), a kako pozitiv od gipsa? Kako armirati gips? Što je polimerna glina? Sušenje i pečenje gline. Izrađivanje maske/portreta po promatranju i odlijev negativa, a zatim pozitiva u gipsu. Radionica traje dva dana po cca 2,5 puna sata, prvi dan je kratak uvod uz primjere, a zatim modeliranje, dok je drugi dan rezerviran za izradu gipsanog kalupa i pozitiva portreta kojeg su polaznici izmodelirali u glini prvi dan. Radionicu vodi akademski kipar Velibor Mačukatin ml. Sve jasno? Ne? Onda se vidimo u subotu i nedjelju 12. i 13. svibnja 2018.!
P.S. Što napravite na radionici – nosite doma ! …i dođite u odjeći koju možete zaprljati! ;)))

Update: Sva mjesta za radionicu su popunjena!

Ukoliko želite da vas stavimo na listu čekanja (kontaktirat ćemo vas u slučaju odustajanja nekog od prijavljenih) javite se na radionice@sfera.hr
Molimo da u prijavi navedete svoje ime i prezime te broj na koji vas možemo kontaktirati.

 

 

Spread the love