Ljubitelji znanosti dolaze na svoje – moći će sudjelovati na više od 10 predavanja iz različitih podučja znanosti.
Za početak predstavljamo predavanje od iznimnog interesa i važnosti.

DEMO, ITER i DONES

Fuzija jezgri izotopa vodika – deuterija i tricija – je ono što daje energiju Suncu i drugim zvijezdama. Projekt ITER („Put“ na latinskom) jedan je od najambicioznijih energetskih projekata u svijetu danas i smatra se najsloženijim uređajem u povijesti civilizacije. Njegov cilj je ovladati energijom fuzije, odnosno postići tzv. goruću plazmu, doslovce dobiti komadić Sunca na Zemlji do 2035. Vrijednost projekta ITER procijenjena je na 15 milijardi €, a u njemu sudjeluju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Europski dio projekta vodi agencija za fuzijsku energiju Europske Unije, „Fusion for Energy“ sa sjedištem u Barceloni, čiji je suvlasnik i Hrvatska. Sam uređaj gradi se u Cadarsheu u južnoj Francuskoj. Znanstvena istraživanja u fuziji za potrebe EU tj. dizajn ITER-a, dizajn fuzijske elektrane DEMO i drugih pratećih uređaja, provodi konzorcij EUROfusion, kojeg čini 28 vodećih instituta članica EU, uz 156 suradnih ustanova. Cilj DONES-a je omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje. Ovaj 550 milijuna € vrijedan uređaj sastoji se od linearnog akceleratora izuzetne snage koji bi ubrzavao deuterij prema slapu tekućeg litija i tako proizvodio intenzivan snop neutrona za ozračavanje fuzijskih uzoraka. DONES i njemu srodni AFNS u Japanu bi se gradili u suradnji EU-Japan, dok su glavni partneri unutar EU Španjolska i Hrvatska.

Predavač: Dr. Sc. Tonči Tadić je viši znansteni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Završio je preddiplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. godine bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2013. godine je član Znanstveno tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU), član skupštine H2020 projekta EUROfusion, te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU i Japana ga je 2014. japanski car Akihito odlikovao Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem.

 

The aliens of extreme marine ecosystems

Naš Art & Science počasni gost Autun Pursner radi kao freelance ilustrator znanstvene fantastike, a također je i biolog mora u Institutu Alfred Wegener za polarna istraživanja i istraživanja mora u Bremerhavenu u Njemačkoj. Pomoću sustava robota i kamera u morskim dubinama kojima upravlja na daljinu istražuje neke od najekstremnijih ekosustava svijeta. Objavljivao je radove o morskim životinjama u ovim neobičnim ekosustavima te će nas u svom predavanju upoznati s brojnim stvorenjima i lokacijama, koristeći videozapise i fotografije dosad nedostupne javnosti, a prikupljene u posljednjih nekoliko godina. Pitanja i interakcija dobrodošli!

 

Ima li svjetla u tamnoj materiji?

Ove godine napustio nas je Stephen Hawking i ostavio za sobom zanimljiv zadnji rad, niti revolucionaran niti toliko dramatičan kao što click-bait naslovi govore. Objavljeni su i prvi rezultati izrazito kompliciranog eksperimenta koji detektira nastanak prvih zvijezda i nada se da će otkriti nešto novo i o porijeklu tamne materije. U predavanju će se pokriti trenutni status istraživanja i pokazati što nam to Penroze i Hawking žele poručiti u svojim radovima.

Predavač: Izv.prof.dr.sc. Davor Horvatić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje obavlja u području fizike elementarnih čestica gdje se bavi hadronima te u području kompleksnih sistema i mreža, s naglaskom na stohastičke procese i analizu vremenskih serija s primjenom u ekonomiji, sociologiji i medicini. Objavio je 38 znanstvenih radova koji su citirani više od tisuću puta. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti. Održao je više od dvije stotine popularnih predavanja te snimio desetak radijskih i televizijskih emisija. Koautor je osnovnoškolskih udžbenika fizike za sedmi i osmi razred.

 

Cybernetics – Što niste znali da želite znati o kibernetici

Što je zajedničko kiborgu i cyberspace-u? Kako su ta dva pojma povezana sa vidom žabe, shizofrenijom i burzom? Nakon tehnoloških i društvenih promjena u prvoj polovici 20. stoljeća pojavila se ideja o kibernetici, znanstvenoj disciplini koja bi objasnila ponašanje kompleksnih sustava. Oko te ideje okupili su se matematičari, antropolozi, fizičari, liječnici, informatičari, dizajneri, psiholozi i inženjeri u jednom velikom interdisciplinarnom dijalogu. U ovom predavanju ispričati ću priču o razvoju kibernetike, u čemu sve okušala i što se od njenog doprinosa uspjelo održati do danas, te vidjeti gdje bi se mogla ponovo pojaviti u skoroj budućnosti.

Predavanje će održati Nikola Serdarević koji za sebe kaže: “Iako sam započeo kao student fizike, na kraju sam uspio još ne završiti psihologiju i skoro završiti školu kibernetike i sistemske psihoterapije. Na svu sreću, radim već 5 godina kao psihoterapeut i voditelj radionica u udruzi Terra u Rijeci. Kao fan kako znanosti tako i znanstvene fantastike provodim možda previše vremena razmišljajući o tome i premalo vremena pišući.”

 

Budućnost svemira i ljudskog roda: znanost i znanstvena fantastika

Kako bi mogla izgledati budućnost ljudskog roda, što nam nosi globalno zatopljenje, kako će završiti svemir? Što kaže znanost, a što znanstvena fantastika?

Predavači: Ivica Puljak, profesor fizike na splitskom FESBu, jedan od najpoznatijih znanstvenika i popularizatora znanosti u Hrvatskoj. Autor brojnih znanstvenih radova, jedan od voditelja projekta otkrivanja Higgsovog bozona na CERNu.
Zdeslav Benzon, ginekolog, asistent na Medicinskom fakultetu u Splitu, kolumnist u Siriusu B, prije toga u Futuri, autor brojnih predavanja, što samostalno, a ovo je drugo u paru s Ivicom Puljkom.

 

Spread the love