Timo Vuorensola

S obzirom da je naš ovogodišnji GOH poznati finski redatelj i glumac Timo Vuorensola, u predavanju pod imenom The Making of Iron Sky predstavit će nam svoj uspješni i nagrađivani film Iron Sky te sve što se trebalo dogoditi da se film realizira.

Timo će, na interaktivnoj radionici Filmmaking: making your way through scripts and direction, približiti svijet filmskog stvaralaštva zainteresiranoj publici te ih provesti kroz elemente pripreme filma iz perspektive redatelja i glumca, a u predavanju Beyond Iron Sky – Plans and Projects imat ćemo prilike čuti o drugim projektima kojima se bavio te o njegovim planovima za budućnost.

 

Anime SF vs filmski SF

Koje su prednosti animea, a koje filmskog medija pri prikazu SF-a? Plebtaku ekipa predstavit će vam neke od najznačajnijih animea SF tematike i razgovarati o tome kako se oni mjere s nekim značajnim djelima SF-a na Zapadu.

Predavači: Juraj Belajec, Sandro Kukić, Eugen Skladany, Domagoj Pintarić, Borna Koreny – Članovi Plebtaku podcasta, hrvatskog podcasta na temu animea, mangi i vezanih stvari (Plebtaku Youtube channel)

 

Japanska animacija i sakuga

Posjetitelji će imati priliku naučiti o Japanskoj animaciji. Saznajte zašto neke scene u animeima izgledaju drugačije od ostatka epizode. Naučite kako nastaje japanska animacija, kako se ista mijenjala kroz povjest i tko je sve zaslužan za izgled i stil današnjih animea.

Predavač: Borna Pondelak – Student FER-a te tajnik udruge Ichidan koja se bavi promocijom japanske multimedijske kulture, u udruzi je već 5 godina.

 

Sva lica Ode Nobunage

U doba Segokua – turbulentnog perioda zaraćenih država koji je obeležio Japan 16. veka – živeo je izvesni Oda Nobunaga. Kao jedna od najozloglašenijih istorijskih ličnosti Japana, poznat po beskrupuloznoj naravi i megalomanskim ambicijama, imao je za cilj da pokori celu zemlju. Zatirao je velike samurajske klanove jedan za drugim, i malo je falilo da ujedini čitav Japan pod svojom vlašću – ali ga je u tome sprečila epska smrt. Za sobom je, naravno, ostavio legendu. U prvoj polovini izlaganja bavićemo se istorijskim činjenicama o Odi Nobunagi – a dotični je fakat bio lud k’o struja, do te mere da mnoge priče o njemu zvuče previše sumanuto da bi bile istinite. Zatim ćemo se pozabaviti time kako se istorija prenosi u pop-kulturu, uz priče o filmovima, animeima, mangama i video igrama u kojima se pojavljuje Oda Nobunaga, od Akire Kurosave do dating aplikacija za mobitel.

Predavačica: Isidora Vlasak, u cosplay krugovima poznata kao Ferasha, potpredsjednica je beogradskog udruženja Sakurabana, organizator konvencija, panelist, predavač, autor blogova i recenzija, veteran balkanske cosplay scene, facilitator radionica, voditelj programa i prevodioc za Ujedinjene narode. Često joj nije jasno odakle joj vremena za sve to.

 

Late Night Movie Talk

When we talk about the film (and the book) “Metropolis,” most of us view this film as a milestone in the development of science fiction movies. However, in many aspects, the film can be regarded as a work about the spiritual world of man. It was the defeat in the First World War that led to spiritual liberation, and sometimes mysticism, and a unique phenomenon in German culture – expressionism. In our debate, we will try to figure out what’s more in the film: an anti-utopia with criticism of capitalism or spiritual expressionism, a kind of predecessor of sci-fi creationism.

Panelisti: Andrey Malyshkin – prevoditelj, organizator brojnih ruskih konvencija i Eurokona.
Aleksandar Žiljak – ilustrator, pisac, urednik, prevoditelj i konvencijski predavač iz Zagreba. Autor je više romana i zbirki priča, objavljivan u Hrvatskoj i inozemstvu, i višestruki dobitnik nagrade SFERA.

 

Od fikcije do stvarnosti – Star Trek: The Experience

Povodom 20. obljetnice otvaranja jedinstvene filmske atrakcije Star Trek: The Experience u Las Vegasu, analizirat će se njen imerzivni karakter koji je posjetiteljima omogućio da vide, dodirnu, okuse i prožive uzbudljivi svijet 24. stoljeća. Iskustvo je uključivalo dvije 100 milijuna dolara vrijedne simulatorske atrakcije, djelomičnu rekreaciju promenade Deep Space 9, Quarkov bar i restoran, Muzej povijesti budućnosti, mogućnost vjenčanja na komandnom mostu Enterprisea D, interakciju s likovima…

Predavač: Dr. art. Tihoni Brčić predaje o multimediji, virtualnoj stvarnosti i video oblikovanju na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirao je film na Academy of Art Collegeu u San Franciscu i doktorirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnjak je na polju vizualnih komunikacija i obožavatelj je SF-a. Bavi se dizajnom, montažom, režijom i novinarstvom, a radovi su mu nagrađivani i izlagani u Hrvatskoj i u inozemstvu.

 

PROMETHEUS – Analiza neshvaćenog djela Ridleya Scotta

Ni fanovi Aliena, ni kritičari nisu mogli prihvatiti Prometheusa kao dio Alienove sage. Vođeni razočarenjem su ga nepravedno osudili, no filmskom analizom se može otkriti razlozi zašto je Ridely Scott odlučio da prequel Aliena ide u ovakvom smjeru. Film je jako slojevit, te ima odgovore na sva pitanja koja su ostavljali veliki upitnik fanovima i kritičarima iznad glave.

Predavač: Erik Lončar – Erik je u najmanju ruku nagrađeni filmski redatelj, filmski analitičar, predavač, voditelj filmskih radionica, voditelj filmskog kluba, urednik časopisa filmske analize, pisac, crtač stripova i grafički dizajner. Svime se bavi već 15tak godina, jer ljubav prema svemu što je kreativno mu kontrolira svaku budnu sekundu.

https://erikloncar.wordpress.com/film-analysis/

https://www.youtube.com/user/thefilmitself/videos

 

U području videoigara također se bavimo raznim tematikama:

 

Pristupačnost videoigara: Kako osobe s invaliditetom igraju videoigre?

O pristupačnosti videoigara rijetko se razgovara, ali upravo je to jedan od razgovora koji mogu produbiti naše razumijevanje videoigara kao medija. Što je pristupačnost i zašto je ona bitna, pokazat će nam igrači s invaliditetom načinom na koji igraju i doživljaju videoigre.
Predavačica: Sabina Stepić je magistra psihologije, a diplomirala je n a temu socijalnog identiteta igrača videoigara. Voli videoigre i jedna je od urednica domaćeg portala o videoigrama, filmovima i serijama – FFA.hr Gaming Community Portal

 

Manipuliranje igračima videoigara i njihovim osjećajem ponosa i postignuća

Kako bi bila profitabilna, svaka industrija nastoji upravljati svojim potrošačima, pa tako i industrija videoigara. Cilj predavanja je informirati javnost o načinima na koji proizvođači videoigara upravljaju ponašanjem igrača videoigara. Poseban naglasak bit će stavljen na upravljanje igračima u kontekstu unovčavanja igranja videoigara putem mikrotransakcija.
Predavačica: Sabina Stepić je magistra psihologije, a diplomirala je n a temu socijalnog identiteta igrača videoigara. Voli videoigre i jedna je od urednica domaćeg portala o videoigrama, filmovima i serijama – FFA.hr Gaming Community Portal

 

Oslobodite Krakena u HOPA formatu

Hidden object playing adventure (HOPA) je specifičan format igara, najviše poznat po skrivenim predmetima u scenama.,esto free to play, koje su izrazito popularne kod casual igrača. Iako jednostavnog formata, uz malo kreativnosti i inovacije dostojne Grunfove radionice mogu se kreirati odlični gameplay elementi. Saznajte kako se HOPE rade u domaćem okruženju, kako igra nastaje od nule do finalnog proizvoda, tko je sve uključen u proces i kako se pritom može odlično zabaviti.
Predavač: David Kelečić je producent na igri Twin Moons u Cateia Games poduzeću. Dugogodišnji je pisac s ovećim brojem objavljenih kratkih priča i romanom, dobitnik nagrade SFERA i Artefakt.

 

Making video games with kids

This is a simple lecture on how to turn your child into a video game designer. Not only your child but yourself as well. There are plenty of tools for beginners. No programming knowledge required. So, let’s play!
Predavač: Bernard Ivezic has been a professional writer for the past 20 years. He studied Information Sciences, Indian arts and languages, a little bit of Economy and a whole lot of Journalism. He does all sorts of writing, including screenplays, video games and copies. He’s also a parent who is helping his child make its own game.

Star Citizen – (r)evolucija gaminga

Ova MMO space simulacija nije jedinstvena samo po najuspješnijoj Kickstarter kampanji u povijesti ili izrazito transparentnom i kolaborativnom procesu izrade, već prvenstveno zbog brojnih novih rješenja i inovacija u tehnologiji izrade kompjutorskih igara. Saznaj kako je ovaj masivan projekt evoluirao od zamisli jednog čovjeka do “najambicioznije igre svih vremena”, te čime je i kako postavljen novi standard očekivanja od budućih igara.
Predavači: Davor Grčević – Rođen 1981. u Zagrebu, diplomirao Pravo, a u svijetu video igara je od najranije pojave Micro Geniusa i Segine konzole Megadrive II. Voli sve vezano uz svemir/futurizam. Za igru Star citizen je čuo još krajem 2013.godine – te ju sa skepsom u potpunosti ignorirao do 2016. kada postaje prvo “backer” a zatim i član uske pre-alpha testne skupine, tzv. “Evocati”, čime sudjeluje u testiranju najranijih verzija igre zatvorenih za širu javnost te aktivno pridonosi razvoju igre lociranjem, identificiranjem (ne i transferiranjem) bug-ova.
Frane Tarle – Rođen 1982. u Zagrebu, diplomirao Pravo. U gaming vodama aktivan od svoje 6.godine. Veliki ljubitelj MMO-a, RPG-a i letačkih ba ttle arena. Za igru Star citizen je saznao 2014. godine od kada sa zanimanjem prati njega grafička i tehnološka dostignuća. Najpoznatiji citat: “Igra je čudo”.

 

Identitet i računalne igre

Analiza odnosa identiteta igrača i lika u igri.
Predavač: Tomislav Keglević diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od nekoliko istraživačkih interesa, kao primarni ističe identitet.

Spread the love