Dragi naši cosplayeri, i ove godine program je pun radionica i predavanja kojima ćete moći usavršiti svoje vještine, a poseban naglasak željeli bismo staviti na Q&A naše počasne gošće Okkido Cosplay, koja će se predstavit publici te prikazati svoj dosadašnji rad i bogato iskustvo u izradi cosplaya.
Osim toga, Okkido će održati i Cosplay radionicu iznenađenja.

Iz beogradske Sakurabane, vama već dobro znana Isidora Vlasak, poznata i kao Ferasha, održat će predavanje A Game of Clothes – Kostimi kao narativna alatka u seriji “Igra prestola”. Dobra kostimografija ne svodi se samo na lijepe kostime, već odjeća ima moć pričanja priča. Pridružite nam se u raspravi o tome kako stilski odabir tkanine, kroja i nakita govori o obiteljskoj borbi za moć, unutrašnjim sukobima, i psihološkom razvoju likova u Westerosu.

Iz regiona nam također dolazi i Bogdan Čorguz, diplomirani audio-vizualni umjetnik, montažer, cosplayer, glumac… Sudjelovao je kao natjecatelj, sudac ili predavač na svim značajnijim konovima u regiji. Cosplayom se bavi od 2014., glumom od 2001., a 3D animacijom i modelingom od 1997.
Bogdan će održati predavanje 3D kosplej – kompjuterska tehnologija u službi izrade kostima. 3D tehnologija nam je omogućila neslućene kreativne mogućnosti. Predavanje obuhvaća prikaz nekoliko 2D i 3D programa koji, korišteni na pravilan način, omogućavaju korisniku da željeni kostim ili rekvizit vizualizira, nacrta, kreira plan i na kraju na najlakši mogući način napravi. Svaki od programa će biti predstavljen kratko s naglaskom na njegovu funkciju i korist koju donosi. A sve to bez skupih 3D printera.

Okkido, Isidora (Ferasha) i naša Tajana Štasni (Aždaja) imat će štošta za porazgovarati na Cosplay panelu pod moderatorskom palicom Armina Seferovića.

Lumos i Nox, veteranke cosplaya na SFeraKonu, odlučile su demonstrirati svoje (ne)znanje o izradi propova! Godinama su skupljale kako iskustvo, tako i prop related ozljede, proživjele mnoštvo kriza, frustracija i pogrešaka, a sad su spremne sve podijeliti s vama! Kako isplanirati izradu propa, koje materijale izabrati (je li skuplje uvijek bolje?), kako sagraditi prop, što napraviti kada sve krene krivo i kako cijeli taj kaos primeati i pobojati! Stoga, ako želite svoj Mjölnir, Anduril ili Fishbones za cosplay ili privatne svrhe,  predavanje Prop Making by Lumos & Nox je za vas!

Centralni dio cosplay programskog bloka svakako je Cosplay natjecanje na kojem se svi prijavljeni natjecatelji imaju priliku pokazati i natjecati za titulu najboljeg. Ove godine SFeraKon surađuje s International Cosplay Championship Cupom, međunarodnim natjecanjem na koje će žiri ove godine poslati jednog hrvatskog predstavnika.
Glavna koordinatorica cosplaya na SFerakonu je Iva Belina, koja se cosplayem bavi od 2012. godine.
Kao cosplayer i strastveni larper, Daniel Jambrek će ove godine nastaviti ulogu prezentatora cosplay natjecanja. Ove godine, pridružuje nam se i larper i prezentator Rikonskog cosplay natjecanja: Domagoj Car.

Članovi žirija:

  • Armin Seferović, cosplayer i veliki ljubitelja stripova i japanske kulture
  • Okkido Cosplay, naš ovogodišnji cosplay gost iz Mađarske, višestruka pobjednica raznih europskih cosplay natjecanja, larperica i strastvena gotičarka te naš drugi član žirija
  • Kao šećer na kraju, predstavljamo vam mladu i nadarenu cosplayericu te jednu od organizatora Liburnicona koja će nas počastiti svojim znanjem i iskustvom u žiriranju: Maju Mirković

 

Spread the love