Jedan od počasnih gostiju 40. SFeraKona (uz pisca Adriana Tchaikovskog, redatelja i glumca Timoa Vuorensole, cosplayerice Okkido Cosplay te RPG dizajnera Mikkoa Kallija) je i umjetnik Autun Purser. U svom “stvarnom” životu, Autun je pomorski biolog – točnije, bavi se ekologijom dubokog podmorja. Zbog prirode posla, provede na moru i po nekoliko mjeseci godišnje, upravljajući sustavom dubokomorskih robota kako bi na daljinu istražio i snimio neke od najekstremnijih ekosustava svijeta. A kada ne istražuje morske zmajeve, krakene i sirene, Autun crta.

Najpoznatiji je po seriji postera Fantastic Travel Destinations, koji promoviraju “užitke” putovanja na razne SF i fantasy lokacije kao što su Arrakis, Solaris ili Amber. Budući da dolazi ove godine na SFeraKon, zamolili smo Autuna da i Zagreb pretvori u jednu od svojih fantastičnih destinacija, što je i učinio pa ove godine imamo doista jedinstven plakat!

Nakon puno promišljanja, kao simbol grada Zagreba (a da ujedno bude poveznica sa SFeraKonom) ponudili smo ni manje ni više nego – Mariju Jurić Zagorku. Zagorka nije bila samo ikona hrvatske popularne književnosti i prva hrvatska profesionalna novinarka koja je pisala o politici te se zalagala za ženska prava i ravnopravnost spolova, nego je bila i autorica jednog od prvih hrvatskih romana s elementima SF-a, Crvenog oceana. Zagorka je uistinu bila žena ispred svoga vremena, stoga je s ponosom nosimo na plakatu za 40. SFeraKon.

 

Autuna ćete imati prilike upoznati i slušati na SFeraKonu, gdje će pričati o čudovištima iz morskih dubina, nevjerojatnim fantastičnim destinacijama iz SF djela i vanzemaljcima koje je teško zamisliti, a kamo li opisati ili nacrtati.

Ovom prilikom najavljujemo da ćete u tjednu prije konvencije ujedno imati prilike pogledati i izložbu njegovih radova u jednoj zagrebačkoj knjižnici (u kojoj, saznat ćete na vrijeme!).

A u sklopu programa imat ćete prilike i poslušati predavanje o Mariji Jurić Zagorki i Crvenom oceanu!

Spread the love