Dječji program

Dječji program

Vjerujemo da biti geek roditelj može biti zabavno, a i svi se volimo okrenuti za malim slatkim Yodom ili Batmanom, no što s klincima kad napokon dođe SFeraKon i želite posjetiti barem 24 točke programa, ali vašem podmlatku predavanje o američkim SF hororima 1950ih ne zvuči ni približno uzbudljivo kao vama?

E i tu vam uskačemo u pomoć te i ove godine organiziramo SFeraKonski dječji program!

Čime će se vaše potomstvo moći zabaviti?

Teglice vilinske prašine

Svi znamo za vile, mala stvorenja koja su svuda oko nas. Djeca im se se posebno raduju, a na ovoj radionici ćete moći malo vilinske čarolije spremiti za doma.
Teglice vilinskog praha jednostavan su ukras za svaki dom. To su malene teglice punjene raznobojnim prahom koje, kada ih se trese ili okrene naopačke, raspršuju taj prah (poput snježne kugle). Osim toga, pomažu i prilikom priča za laku noć, zbog uspavljujućeg i opuštajućeg izgleda, te prilikom svakodnevnih stresnih situacija.
Voditeljica: Marija Edita je studentica druge godine novinarstva. U slobodno vrijeme se bavi raznim oblicima umjetnosti, a ideju za ovakve teglice je dobila prije 5 godina.

 

Gradimo dvorac

Radionica na kojoj ćemo zajedničkim snagama od kartona, boje i vilinske prašine napraviti pravcati čarobni dvorac.
Radionica za djecu stariju od 7 godina, mlađi uz pratnju roditelja.
Gotov dvorac bit će kasnije izložen tijekom cijelog trajanja SFeraKona.
Voditeljica: Valerija je studentica pete godine Teksilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. SF i fantasy čita oduvijek i u jednom trenutku dobila je i SFERICe. Veliki je fan Harry Pottera, Milesa Vorkosigana, Doctor Whoa, Dine, Fireflyja. . . i obilazaka konvencija po Hrvatskoj i svijetu.

 

Vilinska krila

Papir, lijepilo, čarobna mašta- sve što je potrebno za izradu neobičnih i upotrebljivih vilinskih krila.
Radionica je za djecu stariju od 7 godina, a mlađi mogu sudjelovati uz pomoć roditelja.
Voditeljica: Valerija je studentica pete godine Teksilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. SF i fantasy čita oduvijek i u jednom trenutku dobila je i SFERICe. Veliki je fan Harry Pottera, Milesa Vorkosigana, Doctor Whoa, Dine, Fireflyja. . . i obilazaka konvencija po Hrvatskoj i svijetu.

 

Stvori svoj modni svijet

Kako od stare odjeće napraviti novu, i od neuglednih cekera neobične torbe? Makeover se postiže bojama za tkanine i sa raznim kalupima- rezultati su fantastični, Radionica za djecu stariju od 7 godina, mlađi uz pratnju roditelja.
Broj cekera je ograničen, tako da su svi pozvani donijeti neku staru majicu ili hlače i preurediti.
Voditeljica: Valerija je studentica pete godine Teksilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. SF i fantasy čita oduvijek i u jednom trenutku dobila je i SFERICe. Veliki je fan Harry Pottera, Milesa Vorkosigana, Doctor Whoa, Dine, Fireflyja. . . i obilazaka konvencija po Hrvatskoj i svijetu.

 

Trening za superjunake

Sportska igraonica gdje djeca mogu iskusiti kako biti superjunaci pomoću tehnika nanbudo borilačke vještine. Učimo udarce, tehnike izmicanja i padove. I to sve kostimirani u Vašeg omiljenog superjunaka. Za djecu iznad pet godina starosti. Nanbudo je zasigurno jedna od najkompletnijih borilačkih vještina, a korijene vuče iz Karate-a (Shukokai i Sankukai), ali se u pojedinim elementima oslanja i na vještine poput Aikida, Tai Chia te Juda kroz inspiraciju i interpretaciju Doshu Soke Yoshina Nanbua, osnivača i poglavara Nanbudoa. Iako je kao vještina Nanbudo proizašao iz Karatea zavrijedio je priznatost kao zasebna vještina zbog svoje širine tehnika i inovativnog pristupa. Nanbudo borilačke tehnike uključuju: udarce rukama i nogama, bacanja, poluge i tehnike manipulacije presurnih točaka te hrvačke tehnike.
Voditelji: Zrinka Samac, Dorotea Sremec, Dorotea Župančić

 

Obiteljsko igranje

Drago nam je pozvati vas u jutarnjim terminima na organizirano obiteljsko druženje u prostorijama igraonice u sklopu SFerakona. U ugodnoj atmosferi naučite sa svojim najbližima neku od popularnih modernih društvenih igara primjerenu svim uzrastima. Udruga Igranje bavi se promicanjem kulture igranja društvenih igara. Uvidjevši kako društvene igre mogu pozitivno utjecati na živote djece, mladih i obitelji, grupa građana se okupila 2010. godine oko web stranice www.Igranje.org i zapalili plamen interesa za ovim zanimljivim hobijem.
Voditelji: Udruga “Igranje”

 

Metloboj (iz dijela programa Ministarstva magije)

Ako ste oduvijek sanjali okušati se u metloboju i ako vjerujete da biste bili bolji od Olivera Wooda, Viktora Kruma i Ginny Weasley, imamo pravu vijest za vas. Moći ćete se okušati u bezjačkoj varijanti.
Voditeljica: Lana Belić još je od malena glumila da je vještica noseći kućni ogrtač kao pelerinu i mašući četkicom za zube kao štapićem. Jednoga dana slučajno je iz četkice ispalila čaroliju s kojom je razbila pločice u kupaoni što je bio očiti znak da u stvari i je vještica. Kako su godine prolazile Lana je pronašla svoj životni put baveći se bezjačkim i magijskim sportovima poput jahanja, juda i drugih borilačkih vještina, hokeja, metloboja. Ljubav prema sportu pretvorila je i u svoju profesiju završivši kineziološki fakultet. Trenutno je trenerica juda, a glumi i prvu hrvatsku trenericu metloboja.

 

Crno-bijeli svijet – Znanstvene čarolije

Što je to kromatografija i kako kroz zabavan način otkriti tko Vam je napisao ljubavno pismo? Zaigrajmo se bojama i otkrijmo kako se boje miješaju.
Znanstvene čarolije su volonterska udruga pri HKD-u(Hrvatsko kemijsko društvo) koja se bavi popularizacijom znanosti među nižim razredima osnovne škole i djecom vrtićke dobi. Populariziramo znanost u vidu radionica koje traju 45 min i na kojima se obrađuje jedna tema s tri pokusa koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Osim na radionicama sudjeluju i na drugim projektima kao što je Znanstveni piknik, Interliber,Otvoreni dan kemije i dr.

 

Nedoumice geek roditelja

Kao geek roditelje, sve nas muče slična esencijalna pitanja: Kojim redoslijedom pustiti djetetu Star Wars? Kada početi sa čitanjem Harry Pottera? Postoji li nešto kao “premlad za larp”? S kojim stripom ili anime početi? Okupili smo birane stručnjake da nam pomognu odgovoriti na njih: geek odgajatelja u vrtiću, geek školsku psihologinju, geek načitanu mamu, geek naigranu mamu i razvojnu psihologinju. U planu nam je i kutak za zabavljanje naših budućih geekova dok im roditelji sudjeluju.
Sudjeluju: Una Mikac, moderatorica, geek roditeljica, psihologinja i znanstvenica uvijek u potrazi za još informacija i mišljenja; Ivan Kokić, geek odgajatelj u vrtiću, strastveni SW fan, legendarni DM i još puno geek kratica koji ga opisuju; Ivana Delač, geek školska psihologinja, nagrađivana spisateljica, larperica, cosplayerica i urednica sferakonske zbirke priča; Mihaela Marija Perković, geek načitana mama, spisateljica, anglistica, organizatorica SFeraKona; Ana Marija Abramović, geek naigrana mama, strastvena u svemu, uključujući filmove, igre, streličarstvo i oživljenu povijest; Gordana Kuterovac Jagodić, ne geek ali open to geek razvojna psihologinja, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i mama u dominantno STEM obitelji.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *